Bedrijf starten in Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Saoedi-Arabië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Saoedi-Arabisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is er online veel hulp te vinden.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Sadoedi-Arabië. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Saoedi-Arabië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u dient te voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten

Als u klikt op de woorden in het overzicht of de icoontjes eronder, dan komt u bij de betreffende informatie. Klik op 'figures' voor uitleg in grafieken. Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Saoedi-Arabië staat op plaats 62 (ranking 2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij investeren in een ander land. De meest voorkomende ondernemingsvormen voor internationale bedrijven in Saoedi-Arabië zijn:

 • Limited liability company
 • Limited partnership company
 • Joint liabilty company
 • Joint ventures
 • Joint stock company

Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Welke dat zijn, kunt u lezen op de juristenwebsite Lexocology. Let op: dit is geen officiële overheidswebsite, maar een platform voor juristen.

Heeft u vragen over de werkwijze bij bedrijfsvestiging in Saoedi-Arabië? Neem contact met ons op. Onze regio-adviseurs geven u graag persoonlijk advies.

Specifieke Economische Zones

Saoedi-Arabië heeft vier 'Economic Cities'. Die bieden economische voordelen voor bedrijven die zich daar vestigen. SAGIA, het centrale aanspreekpunt voor buitenlandse ondernemers, heeft hier meer informatie over.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Saoedi-Arabië. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen overheid Saoedi-Arabië

Informatie over de investeringswetgeving is te vinden bij de Saudi Arabian General Investment Authority (SAGIA). SAGIA functioneert als een 'one-stop shop' (OSS) voor investeringen en informatieverstrekking bij bedrijfsvestiging. Daar zijn onder andere overzichten van de belangrijkste sectoren in Saudi-Arabië te vinden. Er is ook een investeringsgids die uitlegt welke registraties en vergunningen er bij het investeren komen kijken.

SAGIA is het centrale aanspreekpunt voor ondernemers, van de aanvraag van een visum tot de uiteindelijke investeringsvergunning. Er zijn vestigingen van SAGIA in Riyadh, Jeddah, Dammam en Medina.

Investeringsgidsen consultancybureaus

U vindt online ook diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren. Die bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Saoedi-Arabië zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) beschikt over rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Saoedi-Arabië

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Saoedi-Arabië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?