Bedrijf starten in Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2023

Wilt u een bedrijf starten in Saoedi-Arabië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Saoedi-Arabisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is er online veel hulp te vinden.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Saoedi-Arabië. Ga altijd na bij de Saoedische instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Saoedi-Arabië. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Saoedi-Arabië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u dient te voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij investeren in een ander land. De meest voorkomende ondernemingsvormen voor internationale bedrijven in Saoedi-Arabië zijn:

  • Limited liability company
  • Limited partnership company
  • Joint liabilty company
  • Joint ventures
  • Joint stock company

Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Welke dat zijn, kunt u lezen op de juristenwebsite Lexocology. Let op: dit is geen officiële overheidswebsite, maar een platform voor juristen.

Heeft u vragen over de werkwijze bij bedrijfsvestiging in Saoedi-Arabië? Neem contact met ons op. Onze regio-adviseurs geven u graag persoonlijk advies.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Saoedi-Arabië vestigen, moeten zich registreren in het handelsregister van het ministerie van Handel. Voorafgaand aan de registratie is een handelsnaamregistratie verplicht. De registratie kunt u doen op de website van de Saoedische autoriteit voor intellectueel eigendom (SAIP).

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Import Regulations and Registration Requirements'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Het Saoedische investerings- en zakenklimaat

Ease of doing business

Saoedi-Arabië staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 62e plaats. Saoedi-Arabië heeft de laatste jaren hervormingen van het ondernemingsklimaat versneld. Zo scoort het land goed op het gebied van registratie van onroerend goed en bouwvergunningen. Ook heeft Saoedi-Arabië import en export makkelijker gemaakt door verbetering van het elektronisch handelsloket.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Saoedi-Arabië heeft 5 'Economic Zones'. Die bieden economische voordelen voor bedrijven die zich daar vestigen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Economic Cities and Special Zones Authority (ECZA). Zij hebben ook een gids (pdf) met meer informatie per economische zone (vanaf bladzijde 34).

Naast 'Economic Zones' zijn er in Saoedi-Arabië ook 'Economic Cities'. In deze steden gelden ook economische voordelen. Lees meer hierover op de website van ECZA.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de Golfstaten.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Saoedi-Arabië. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen overheid Saoedi-Arabië

Informatie over de investeringswetgeving is te vinden bij The Ministry of Investment of Saudi Arabia (MISA). MISA functioneert als een onestopshop (OSS) voor investeringen en informatieverstrekking bij bedrijfsvestiging. Er is een investeringsgids (pdf) die uitlegt welke registraties en vergunningen er bij het investeren komen kijken.

Op de website van Invest Saudi is een overzicht van belangrijke sectoren in Saudi-Arabië te vinden. Ook hier is een investeringsgids te vinden.

Investeringsgidsen consultancybureaus

U vindt online ook diverse investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren. Die bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Saoedi-Arabië zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Saoedi-Arabië

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Saoedi-Arabië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?