Handel Nederland - Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 december 2020

De handel met Saoedi-Arabië kent forse ups-and-downs. De invoer had een piek in 2012 maar daalde in 2015 fors. De uitvoer is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië.

Wilt u de onderlinge handel zien in een grafisch overzicht? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Wilt u meer weten over Saoedi-Arabië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Saoedi-Arabië.

Of ziet u zakelijke kansen op de Saoedische markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking maken.

  Handelscijfers Nederland - Saoedi-Arabië

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Saoedi-Arabië

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 3,1 miljard 2020
  Totale invoer € 1,4 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 1,7 miljard (+) 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Effect coronacrisis op handel met Saoedi-Arabië

  Effect op de Saoedische economie

  Door de coronacrisis is de wereldwijde vraag naar olie afgenomen. Dat heeft flinke gevolgen voor Saoedi-Arabië, waar olie het belangrijkste exportproduct is. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de economie van Saoedi-Arabië daardoor met 6,8% krimpt. In 2021 verwacht het IMF dat de economie weer iets groeit met 3,1%. Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van het IMF over de impact van het coronavirus op de wereldeconomie: World Economic Outlook Update, June 2020.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Saoedi-Arabië

  Export van Nederland naar Saoedi-Arabië

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 679 miljoen 2020
  Medicinale en farmaceutische producten € 437 miljoen 2020
  Toestellen voor telecommunicatie € 299 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Saoedi-Arabië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Saoedi-Arabië.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Saoedi-Arabië

  Invoer vanuit Saoedi-Arabië naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1 miljard 2020
  Organische chemische producten € 120 miljoen 2020
  Kunststof in primaire vormen € 80 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Saoedi-Arabië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Saoedi-Arabië naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Handelsinformatie via TradeMap

  Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

  Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

  TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Saoedi-Arabië. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Handelsbelemmeringen

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Meer informatie

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?