Handel Nederland - Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 december 2022

De handel met Saoedi-Arabië kent flinke ups-and-downs. De invoer daalde in 2020, maar heeft in 2021 weer een stijging. De uitvoer is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië.

Wilt u meer weten over Saoedi-Arabië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Saoedi-Arabië.

Recente economische ontwikkelingen

De Saudische economie is de grootste in de Golfregio en het land is lid van de G20-groep van grote economieën. Het land kwam in 2020 in een diepe recessie als gevolg van de coronapandemie. De economie kromp met 7%.

Saudi-Arabië heeft een economie die sterk afhankelijk is van olie. Olie is goed voor ongeveer 87% van de begrotingsinkomsten, 42% van het bbp en 90% van de inkomsten uit export.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat gunstig is voor olieproducerende landen. De economie van Saoedi-Arabië is in het 2e kwartaal van 2022 op jaarbasis met bijna 12% gegroeid dankzij die hoge olieprijzen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht voor heel 2022 een groei van de Saudische economie met 7,6%. Saoedi-Arabië is bezig meer werk te maken van bijvoorbeeld toerisme om zo minder afhankelijk te worden van olie.

Handelscijfers Nederland - Saoedi-Arabië

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Saoedi-Arabië

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 2,843 miljard 2021
  Totale invoer € 2,231 miljard 2021
  Handelsbalans (positief/negatief) € 611 miljoen (+) 2021

  Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Saoedi-Arabië

  Uitvoer vanuit Nederland naar Saoedi-Arabië

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Medicinale en farmaceutische producten € 423  miljoen 2021
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 274 miljoen 2021
  Toestellen voor telecommunicatie € 268 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Saoedi-Arabië.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Saoedi-Arabië

  Invoer vanuit Saoedi-Arabië naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,719 miljard 2021
  Organische chemische producten € 251 miljoen 2021
  Kunststof in primaire vormen € 106 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Saoedi-Arabië naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelsinformatie via TradeMap

  In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Saoedi-Arabië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Handelsbelemmeringen

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Meer weten?

  Ontdek uw kansen

  Loopt u rond met exportplannen voor Saoedi-Arabië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?