Handel Nederland - Saoedi-Arabië

Laatst gecontroleerd op:
15 juni 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De handel met Saoedi-Arabië kent flinke ups-and-downs. De invoer uit Saoedi-Arabië is flink gestegen in 2022 vergeleken met de jaren ervoor. Door de oorlog in Oekraïne heeft Nederland veel olie en gas ingekocht. De uitvoer is toegenomen in 2022, van € 2,8 naar € 3,77 miljard. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië.

Wilt u meer weten over Saoedi-Arabië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Saoedi-Arabië.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Saudi-Arabië? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

De Saoedische economie is de grootste in de Golfregio en het land is lid van de G20-groep van grote economieën. Het land kwam in 2020 in een diepe recessie als gevolg van de coronapandemie. De economie kromp toen met 7%.

Saoedi-Arabië heeft een economie die sterk afhankelijk is van olie. Olie is goed voor ongeveer 87% van de begrotingsinkomsten, 42% van het bbp en 90% van de inkomsten uit export.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat gunstig is voor olieproducerende landen. De Saoedische economie groeide in 2022 met 8,7% dankzij de hoge olieprijzen (bron: IMF). Ook de werkloosheid en inflatie blijven laag in Saudi-Arabië. De verwachting voor 2023 is een economische groei van 3,1%.

Saoedi-Arabië is bezig meer werk te maken van bijvoorbeeld toerisme om zo minder afhankelijk te worden van olie.

Handelscijfers Nederland - Saoedi-Arabië

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Saoedi-Arabië

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 3,77 miljard 2022
  Totale invoer € 6,17 miljard 2022
  Handelsbalans (positief/negatief) € 2,4 miljard (-) 2022

  Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Saoedi-Arabië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Saoedi-Arabië

  Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar Saoedi-Arabië

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Medicinale en farmaceutische producten € 339  miljoen 2022
  Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 254 miljoen 2022
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 268 miljoen 2022
  Zuivelproducten en eieren € 197 miljoen 2022
  Groenten en fruit € 195 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Saoedi-Arabië.

  Voorlopige exportcijfers 

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Saoedi-Arabië

  Top 5 invoer vanuit Saudi-Arabië naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 5,1 miljard 2022
  Organische chemische producten € 349 miljoen 2022
  Kunststof in primaire vormen € 134 miljoen 2022
  Bereide oliën en vetten € 112 miljoen 2022
  Non-ferrometalen     € 90 miljoen 2022

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Saoedi-Arabië naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelsinformatie via TradeMap

  In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Saoedi-Arabië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

  Overzicht handelscijfers

  Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

  Handelsbelemmeringen

  Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

  Meer weten?

  Ontdek uw kansen

  Loopt u rond met exportplannen voor Saoedi-Arabië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?