Bedrijf starten in Thailand

Laatst gecontroleerd op:
28 december 2021
Gepubliceerd op:
15 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Thailand? Of misschien een partnerschap aangaan met een Thais bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Thailand. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Een eigen bedrijf beginnen in Thailand

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • bouwvergunningen aanvragen
 • onroerend goed registreren
 • investeerders beschermen
 • belastingen betalen
 • contracten handhaven

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Bij elkaar opgeteld geven deze zaken ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Thailand staat op nummer 21 (ranking 2020). Thailand scoort goed op de punten toegang tot elektriciteit en een bedrijf opzetten. Het land scoort minder goed als het gaat om vastgoed registreren en betalingsproblemen oplossen.

Rapport Doing Business in Thailand

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een document: Doing business in Thailand 2020 (pdf)

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van de lokale situatie.

Lees meer informatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Thailand

MVO heeft in Thailand de aandacht, maar er bestaan ook risico's. Zo is er veel overheidsinvloed in Thailand. Op het gebied van arbeidsrechten bestaat er wetgeving, hoewel het lastig kan zijn voor Thaise werknemers om hier een beroep op te doen. Ook het milieu is een aandachtspunt. Thailand heeft te maken met zoetwaterschaarste. Daarnaast zorgen industriële landbouw, illegale boskap en infrastructurele projecten, zoals de bouw van wegen en dammen, voor ontbossing.

Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een bepaald land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.

Handige websites

 • In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
 • De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
 • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie en wijst u de weg op het gebied van MVO.
 • In de Corruption Perceptions Index kunt u opzoeken hoe groot het risico op corruptie is in een land.

Ondernemingsvormen

De volgende ondernemingsvormen zijn gebruikelijk in Thailand:

Sole proprietor (eenmanszaak) Partnerships:

 • Unregistered ordinary partnership
 • Registered ordinary partnership
 • Limited partnership

Limited companies:

 • Joint venture
 • Branch office
 • Representative office
 • Public limited company
 • Private limited company

Speciale Economische Zones

Het land is opgedeeld in drie 'Investment Promotion Zones' De website van Board of Investment (Bol) heeft hier meer informatie over.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Thailand. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Thaise overheid

Op de website van het Department of Industrial Promotion vindt u informatie over investeren in Thailand (voornamelijk in het Thais). Verder kunnen ondernemers en bedrijven terecht bij de 'one-stop servicescenters' voor advies en informatie.

Investeringsgidsen consultancy’s

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Thailand zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Thailand

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Thailand. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?