Veelgestelde vragen over het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika

Gepubliceerd op:
20 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
13 april 2022

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Ook in Midden- en Zuid-Amerika. Doet u zaken in Latijns-Amerika? Hieronder hebben wij voor u bronnen verzameld die u kunnen helpen.

Maatregelen tegen het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika

De maatregelen tegen het coronavirus verschillen van land tot land. Op de website van de regio AmeriCaribe van de World Customs Organization vindt u de douanemaatregelen per land (Spaans) die in deze regio zijn genomen.

Hieronder hebben wij voor een aantal Midden- en Zuid-Amerikaanse landen websites met informatie over de coronasituatie en maatregelen op een rij gezet. Let op: de situatie kan elke dag veranderen. Woont u in een land waar momenteel een lockdown is? Registreert u zich dan bij de ambassade zodat u updates krijgt van de lokale maatregelen.

De website van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) geeft een goed overzicht van de maatregelen per land. Bekijk de kaart en vind het betreffende land op deze webpagina.

Informatie over lokale coronamaatregelen in Midden-Amerika

Land Website
Cuba Ministerio de Salud
Costa Rica Ministerio de Salud
Dominicaanse Republiek Ministerio de Salud
Mexico Veelgestelde vragen over COVID-19 - Mexico
Panama

Presidencia
Ministerio de Salud
Ministerio de Comercio

Reizen naar Midden- en Zuid-Amerika

Voor alle landen in Midden- en Zuid-Amerika geldt momenteel: alleen reizen als het strikt noodzakelijk is. Bedenk of het echt noodzakelijk is dat u op dit moment naar Zuid- of Midden-Amerika reist. Is de reis niet noodzakelijk, dan adviseren wij u om niet te gaan. Raadpleeg in elk geval de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie.

Veel landen en gebieden nemen momenteel ingrijpende maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kijk daarvoor op de website van Nederland Wereldwijd.

Bent u of uw personeel gestrand in Midden- of Zuid-Amerika en wilt u terug naar Nederland? Neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie en maak gebruik van de aangeboden vertrekmogelijkheden.

Checklist

Bekijk de checklist reizen tijdens corona voor de meest complete en actuele informatie.

Reizen vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Nederland

Sinds 22 december 2021 gelden er nieuwe regels voor reizigers van buiten de EU/Schengen. Zij moeten altijd een negatieve testuitslag bij zich hebben. Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden moeten in quarantaine. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Bekijk ook de checklist reizen tijdens corona voor de meest complete en actuele informatie.

Negatieve testuitslag

Als reiziger uit een hoog-risicogebied moet u een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen laten zien voordat u naar Nederland (terug)reist. Lees over de negatieve COVID-19-testuitslag op Rijksoverheid.nl. De website Reizen tijdens corona kunt u eventueel gebruiken als hulpmiddel.
 
Voor meer informatie over de negatieve test en de testverklaring kunt u terecht op de Engelstalige website van de Nederlandse overheid.

Testlocaties

Als er Zuid-Amerikaanse testlocaties bekend zijn vindt u die op de Engelstalige website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Quarantaine

Een negatieve test is géén vervanging van de thuisquarantaine. Reizigers moeten 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan de reiziger zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine.

Zakenpartners uit Zuid- en Midden-Amerika ontvangen

Voor reizigers van buiten de EU waar sprake is van een hoog COVID-19-risico geldt het Europese inreisverbod. Er zijn wel uitzonderingen op dit reisverbod. Bekijk het overzicht van uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid.

Checklist inreizen in Nederland

Bekijk de checklist inreizen in Nederland voor de meest complete en actuele informatie.

Gevolgen coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika

Houd de ontwikkelingen in de gaten. Bekijk bijvoorbeeld de informatie over de situatie van het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika op de website van het World Health Organization (WHO). Via 'Situation in the Americas' vindt u een overzicht van alle besmettingen met het coronavirus in Noord- en Zuid-Amerika.

Blijf ook op de hoogte via de media (diverse media hebben liveblogs) en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Gevolgen voor de landbouw en tuinbouw

Werkt u in de agrosector of tuinbouwsector? Bekijk dan ook het nieuws over het coronavirus en de internationale agrosector op de website van Agroberichten Buitenland. Is er een landbouwraad in het land waar u zaken mee doet? Stel uw vragen dan aan de landbouwattaché en het landbouwteam in dat land.

Logistiek en transport in Midden- en Zuid-Amerika

Veel landen zijn in lockdown en in- en uitvoer kan erg lastig zijn. Op de website van de regio AmeriCaribe van de World Customs Organization vindt u de douanemaatregelen per land (Spaans) die in deze regio zijn genomen.

Exporteert u dieren/dierlijke producten of planten/plantaardige producten? Kijk op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor een overzicht van alle bekende veterinaire en fytosanitaire maatregelen door corona.

Evenementen en handelsmissies

Handelsmissies naar Midden- en Zuid-Amerika

De meest recente informatie over handelsmissies, die door onze overheid zijn georganiseerd, vindt u op onze website. Als u zich al had opgegeven voor een missie die is uitgesteld of geannuleerd, wordt u hierover persoonlijk geïnformeerd.

Wilt u weten of een missie waarin u interesse heeft nog doorgaat? Neem dan contact op met de contactpersoon voor de betreffende missie. Deze vindt u op de pagina van de betreffende missie.

Evenementen en beurzen in Latijns-Amerika

Veel beurzen en evenementen wereldwijd zijn uitgesteld of afgelast. U kunt op de volgende websites kijken of evenementen of beurzen nog doorgaan:

Houd er rekening mee dat de situatie per dag kan veranderen en dat bovengenoemde websites mogelijk niet up-to-date zijn. Wilt u zeker weten of een beurs doorgaat of niet? Neem dan direct contact op met de organisatoren van het evenement of de beurs zelf.

Evenementen in Nederland

Wilt u in Nederland een handelsevenement over Midden- of Zuid-Amerika bezoeken dat door de Nederlandse overheid is georganiseerd? Kijk dan in ons overzicht van evenementen of het evenement is uitgesteld of afgelast.

Steun van de Nederlandse overheid

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Meer weten?

  • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus, dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
  • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
  • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
  • Houd ook onze coronavirusinformatie in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Latijns-Amerika aan RVO. Dat kan via ons contactformulier of telefonisch: 088 042 42 42.
  • Ook kunt u terecht bij de desbetreffende ambassade of het consulaat-generaal. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Midden- en Zuid-Amerika? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Vragen over het coronavirus in Midden- en Zuid-Amerika?

Onze regio-adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?