Marktrapport Vietnam: digitalisering en HTSM-kansen in de maakindustrie

Gepubliceerd op:
12 juni 2023

Wat gebeurt er op het gebied van digitalisering en Hightech Systemen en Materialen (HTSM) in Vietnam? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven in de maakindustrie? Op deze pagina vindt u een samenvatting van ons marktrapport hierover. U kunt het rapport bij ons opvragen via het formulier op deze pagina. 

Vietnam

Rapport 'Vietnam's High-tech Systems and Materials Market Study'

Er is onderzoek gedaan naar kansen op het gebied van Hightech Systemen en Materialen (HTSM) in Vietnam. Deze studie is uitgevoerd in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade in Vietnam. Het rapport geeft een overzicht van de huidige HTSM-sector in Vietnam en de kansen die hier liggen voor Nederlandse bedrijven.

Achtergrond van de maakindustrie in Vietnam

De maakindustrie heeft een belangrijke rol gespeeld in de groei van het bbp en de economische omvorming van Vietnam. De laatste jaren groeide de Vietnamese economie met 2,9% in 2020, en 2,6% in 2021. Voor 2022 heeft het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zelfs een groei van 6,6% voorspeld.

Kansen voor de Nederlandse HTSM-industrie in Vietnam

Vietnam biedt in meerdere subsectoren van de maakindustrie kansen voor de Nederlandse HTSM-ondernemer. Hieronder lichten we er 3 uit. (Het rapport beschrijft ook nog andere kansen, zoals op het gebied van 3D-printing).

Electronics, Semiconductor and Chip Technology 

De aanwezigheid van grote internationale techbedrijven in Vietnam trekt leveranciers aan. De afgelopen jaren is er een trend zichtbaar: steeds meer vestigen zich in Vietnam rechtstreeks aan deze multinationals te leveren. Tegelijk groeit daarmee ook hun exportpotentieel.

Artificial Intelligence

Vietnam staat tegenwoordig bekend als een sterk opkomende 'Artificial Intelligence (AI)-hub' binnen Zuidoost-Azië. Dat verliep eerst moeizaam: een zwakke technologiesector, minimale investeringen en een gebrek aan kennis zorgden voor uitdagende omstandigheden. Maar de afgelopen 5 jaar zijn steeds meer lokale technologiebedrijven (zoals Vingroup, Viettel, FPT, CMC) en innovatieve start-ups begonnen met het ontwikkelen en toepassen van AI.

Robotics and Automation

De robotmarkt in Vietnam is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2017 was Vietnam de 7e grootste robotmarkt ter wereld. In 2021 had de markt voor robotica en automatisering in Vietnam een waarde van zo'n $ 184,5 miljoen. Dat kwam vooral door de grote vraag naar industriële robotica. Op het gebied van technologielicenties, distributeurschap, co-investeringen en training is het aanbod in Vietnam nog beperkt. Dat is ook interessant voor Nederlandse bedrijven.

Samenwerken in Vietnam

De Vietnamese hightechsector groeit en heeft behoefte aan internationale samenwerking. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Tegelijk neemt de concurrentie toe. Want ook steeds meer bedrijven uit bijvoorbeeld Zuid-Korea en Japan richten zich op Vietnam. Daarom is een goede samenwerking met Vietnamese partijen essentieel voor Nederlandse bedrijven.

Meer weten?

Bekijk de meest kansrijke sectoren op onze pagina Zakelijke Kansen in Vietnam.
Onze regio-adviseurs kunnen gratis de markt voor u verkennen. Vraag advies op maat aan voor zakendoen in het buitenland.

Gratis het marktrapport ontvangen?

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?