Do's-and-don'ts in Curaçao

Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023
Gepubliceerd op:
24 mei 2019

Bij het zakendoen in Curaçao moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De vertegenwoordiging in Willemstad draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Curaçao

Spreek Nederlands

Het Papiaments is de officiële taal van het land en het meest gesproken, gevolgd door Nederlands en Engels. Mensen uit Curaçao doen ontspannen hun zaken. Een vergadering begint vaak met sociale onderwerpen.

Draag formele zakenkleding

Uiterlijk is belangrijk voor de inwoners van Curaçao. Ook in hun vrije tijd zien de Curaçaoënaars er verzorgd uit. Formele kleding is gebruikelijk tijdens een bespreking. De mannen dragen een pak met overhemd. Vrouwen dragen een rok met bijpassende blouse.

Wees niet te dominant

Beslissingen worden genomen door de baas. Maar niet voordat er is overlegd met de werknemers. Curaçaoënaars zullen ook niet snel nee zeggen. Met een dominante opstelling lukt het niet om iets te bereiken.

Let op het begroeten

Iedereen kent elkaar op Curaçao. Het is hierdoor gebruikelijk elkaar te begroeten en onbeleefd om dit niet te doen. Zorg ervoor dat u op tijd komt op een vergadering. Voor uw zakenpartner geldt dit niet.

Geschenken zijn geen must

Relatiegeschenken zijn geen must, maar worden wel gewaardeerd.

Vragen over ondernemen in Curaçao?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?