Zakelijk betalen in Zweden

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
11 februari 2023

In Zweden betaalt u met de Zweedse kroon. Elektronisch geld overmaken is gebruikelijk; u heeft daarvoor een BIC-code nodig. Betalen kan bijvoorbeeld met een letter of credit (L/C) of een documentair incasso.

Officiële valuta: Zweedse kroon

Zweden is lid van de Europese Unie (EU) maar heeft nog een eigen munt: de Zweedse kroon. De Europese Centrale Bank heeft een overzicht van de koers van de Zweedse kroon. 

Betalingsgewoonten in Zweden

Zweden betalen op tijd

De betaaltermijnen in Zweden horen tot de kortste in West-Europa. Sommige bedrijfsorganisaties hebben een vrijwillige gedragscode afgesproken. Volgens die gedragscode betalen kleine en middelgrote ondernemingen binnen 30 dagen. Nog kortere betaaltermijnen van bijvoorbeeld 10 of 14 dagen komen ook voor. 

Elektronisch geld overmaken met BIC-code

Elektronisch betalen is gebruikelijk in Zweden. Daarnaast is Zweden een SEPA-land (single euro payments area). SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt.

Bij een internationale betaling met SEPA-landen heeft u een BIC-code nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd). Kijk op de website van uw bank welke code u nodig heeft.

Zweedse betalingsvormen

Zweden kent verschillende betalingsvormen. Zoals een letter of credit (L/C) of een documentair incasso.

Letter of Credit (L/C)

Voor betalingen kunt u gebruikmaken van een letter of credit (een documentair krediet). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt garant voor de betaling. L/C's zijn meestal 3 tot 6 maanden geldig, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

Documentair incasso

Bij een documentaire incasso krijgt de Zweedse afnemer de producten pas na betaling. Lees op de website van evofenedex wat u kunt verwachten bij een documentair incasso.

Vooraf betalen

U kunt met uw Zweedse afnemer afspreken om vooraf een volledige betaling te doen.

Betalingsvormen bij import

Importeert u goederen vanuit Zweden? De website van Verksamt geeft Zweedse exporteurs uitleg over welke betalingsvormen bij export zij kunnen gebruiken. Dit zijn dus de betalingsvormen die u als importeur kunt verwachten.

Betalingsrisico's

Vereniging evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico's, zoals:

Vragen over ondernemen in Zweden?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?