Betalingsverkeer Zweden

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 oktober 2020

Bij het zakendoen in Zweden krijgt u zeker te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de betalingsgewoonten in Zweden en welke betalingsrisico's kunt u vermijden?

Mist u hier nog informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. In een gratis adviesgesprek vertellen ze u over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.

Officiële valuta: Zweedse kroon

Zweden is lid van de EU maar heeft nog zijn eigen munteenheid: de Zweedse kroon. De Europese Centrale Bank heeft een overzicht van de koers van de Zweedse kroon. De Europese Commissie heeft informatie over de Zweedse positie ten opzichte van de euro.

Betalingsgewoonten in Zweden

Late betalingen van bedrijfsfacturen komen in Zweden minder vaak voor, in vergelijking met bedrijven in West-Europa. De betaaltermijnen behoren tot de kortste in West-Europa. Kredietmaatschappij Atradius heeft een 'Payment Practices Barometer' opgesteld. Die geeft informatie over de betalingsgewoonten in Zweden.

Elektronisch betalen

Elektronisch betalen is gebruikelijk in Zweden. Voor internationale betalingen zijn wel unieke codes nodig. Iedere bank heeft een eigen BIC-code (ook wel SWIFT-code genoemd).

SEPA

Zweden is een SEPA-land. De SEPA, de single euro payments area, is bedoeld om in euro's overschrijvingen te doen in de eurozone. De Europese Centrale Bank heeft een interactieve kaart van SEPA-landen en een uitgebreide FAQ over SEPA, IBAN en BIC.

Betalingsverkeer in de EU

In de Europese Unie geldt vrij verkeer van kapitaal. In de sectie EU-wetgeving staat meer informatie over het betalingsverkeer in de Europese Unie.

Betalingsrisico’s in Zweden

Fenedex waarschuwt voor betalingsrisico's, zoals:
• Wisselkoersrisico's
• Debiteurencontrole en -administratie
• Factoring en leasing

Betalingsvormen in Zweden

Er zijn verschillende betalingsvormen mogelijk in Zweden. Zoals een letter of credit (L/C) of een documentair incasso.

Letter of Credit

Voor betalingen kunt u gebruikmaken van een letter of credit (een documentair krediet). Bij een L/C staat de bank van het bedrijf waarmee u handelt, garant voor de betaling. L/C's zijn doorgaans 3 tot 6 maanden geldig, afhankelijk van de voorwaarden van de overeenkomst. Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de Letter of Credit in de praktijk werkt.

Documentair incasso

Ook een documentaire incasso kunt u gebruiken in Zweden. De afnemer krijgt de goederen dan pas na betaling. Lees bij evofenedex wat u kunt verwachten bij een documentair incasso.

Vooraf betalen

U kunt ook uw afnemer vragen om vooraf een volledige betaling te doen. Dat kan een goed idee zijn bij de eerste transacties van een nieuwe zakenpartner.

Betalingsvormen bij import

Importeert u goederen vanuit Zweden? De website van Verksamt geeft Zweedse exporteurs uitleg over welke betalingsvormen zij kunnen gebruiken. Dit zijn dus de betalingsvormen die u als importeur kunt verwachten.

Vragen?

Weet u niet zeker wat voor u de beste werkwijze is? Wilt u hierover van gedachten wisselen met een adviseur van RVO? Neem dan contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen.

Vragen over ondernemen in Zweden?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?