Handel Nederland - Zweden

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
31 augustus 2022

De in- en uitvoer kende in 2020 een dieptepunt, maar in 2021 gaat het beter met het Scandinavische land. De Nederlandse export naar Zweden steeg in 2021 naar 12 miljard, tegenover € 9,2 miljard in 2020. De import uit Zweden steeg in 2021 ook: € 6,8 miljard, tegenover € 6,4 miljard in 2020. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden.

Wilt u eerst meer weten over het land Zweden, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Zweden.

Tenzij anders aangegeven, komen onderstaande cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Recente economische ontwikkelingen

  De rapporten hieronder geven u een beeld van de ontwikkelingen in de economie van Zweden. Ook vindt u in deze rapporten economische vooruitzichten.

  Rapport van de Europese Commissie

  De Economic forecast for Sweden van de Europese Commissie (EC) van juli 2022 geeft aan dat de Zweedse economie in 2020 kromp met 2,2%. In 2021 groeide de economie met 5,1%. Deze relatief gunstige cijfers dankt Zweden volgens het rapport aan de sterke particuliere consumptie en de export. Het rapport voorziet in 2022 een groei van 1,3%. Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zorgt voor onzekerheid, waardoor de groei in 2022 minder hard stijgt dan eerst was ingeschat.

  Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

  Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit juli 2022 geeft u een indruk van de gevolgen van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

  Meer weten?

  Bij het Zweedse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de Zweedse economie en de invloed van de coronacrisis hierop. Op de website van het Zweedse Konjunkturinstitutet (Nationaal Instituut voor Economisch Onderzoek) kunt u economische onderzoeken en prognoses bekijken (in het Engels). Deze geven ook informatie over de economische gevolgen van de coronacrisis.

  Handelscijfers Nederland -Zweden

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zweden

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 12 miljard 2021
  Totale invoer € 8,2 miljard 2021
  Handelsbalans (positief/negatief) € 3,8 miljard (+) 2021

  Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Zweden

  Uitvoer vanuit Nederland naar Zweden

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,8 miljard 2021
  Toestellen voor telecommunicatie € 1,1 miljard 2021
  Elektrische apparaten € 675 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zweden.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

  Invoer vanuit Zweden naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Voertuigen voor wegvervoer € 1,6 miljard 2021
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1 miljard 2021
  Metaalertsen en metaalafvallen € 581 miljoen 2021

  De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zweden naar Nederland.

  Voorlopige importcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

   Handelsinformatie via TradeMap

   In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Zweden bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

   Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

    Overzicht handelscijfers

    Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van import en export.

    Handelsbelemmeringen

    Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

    Meer weten?

    Wilt u meer weten over de economie van Zweden? Deze websites helpen u op weg:

    Ontdek uw kansen

    Loopt u rond met exportplannen voor Zweden? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?