Handel Nederland - Zweden

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
1 september 2021

In 2020 is een einde gekomen aan de bijna onafgebroken groei van de uitvoer naar Zweden. De Nederlandse export naar het Scandinavische land daalde naar 9,2 miljard, tegenover bijna € 10 miljard in 2019. De import uit Zweden daalde in 2020 ook: 6,4 miljard tegenover € 6,9 miljard in 2019. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden.

Wilt u meer weten over het land Zweden, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zweden.

Of ziet u zakelijke kansen op de Zweedse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

  Handelscijfers Nederland -Zweden

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zweden

  Soort informatie Bedrag Jaartal
  Totale uitvoer € 9,2 miljard 2020
  Totale invoer € 6,4 miljard 2020
  Handelsbalans (positief/negatief) € 2,8 miljard 2020

  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

  De coronacrisis en de handel met Zweden

  Wilt u weten wat de gevolgen van de coronacrisis zijn op de handel met Zweden? De rapporten hieronder geven u een beeld van de ontwikkelingen en voorspellingen.

  Houd daarnaast bij luchtvracht rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten, omdat een deel van de vluchten is uitgevallen. Komen uw voorraden in het gedrang? Kijk dan of er andere aanleverroutes mogelijk zijn voor uw bedrijf. Bekijk de Coronavirus-check op de website van exporteursorganisatie Evofenedex voor meer tips.

  Rapport van de Europese Commissie

  De Economic forecast for Sweden van de Europese Commissie (EC) van juli 2021 geeft aan dat de Zweedse economie in 2020 kromp met 2,8%. Het rapport voorziet in 2021 een groei van 4,6%. Deze relatief gunstige cijfers dankt Zweden volgens het rapport aan de sterke particuliere consumptie en de export. Sommige belangrijke fiscale steunmaatregelen zijn verlengd tot het najaar en dat zorgt voor een weerbare arbeidsmarkt.

  Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

  Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit januari 2021 geeft u een indruk van de gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

  Meer weten?

  Bij het Zweedse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de Zweedse economie en de invloed van de coronacrisis hierop. Op de website van het Zweedse Konjunkturinstitutet (Nationaal Instituut voor Economisch Onderzoek) kunt u economische onderzoeken en prognoses bekijken (in het Engels). Deze geven ook informatie over de economische gevolgen van de coronacrisis.

  Belangrijkste uitvoerproducten naar Zweden

  Export vanuit Nederland naar Zweden

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Toestellen voor telecommunicatie € 913 miljoen 2020
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 908 miljoen 2020
  Groenten en fruit € 599 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zweden bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zweden.

  Voorlopige exportcijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers van wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

  Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

  Invoer vanuit Zweden naar Nederland

  Productgroep Bedrag Jaartal
  Voertuigen voor wegvervoer € 1,2 miljard 2020
  Ruwe aardolie en aardolieproducten € 576 miljoen 2020
  Toestellen voor telecommunicatie € 397 miljoen 2020

  De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zweden bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Zweden naar Nederland.

  Voorlopige invoercijfers

  Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

   Handelsinformatie via TradeMap

   Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

   Let op: anders dan het CBS maakt TradeMap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

   TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Zweden. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

    Overzicht handelscijfers

    Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van import en export.

    Handelsbelemmeringen

    Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

    Meer weten?

    Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

    Onze adviseurs helpen u gratis verder.

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?