Handel Nederland - Zweden

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
27 maart 2023

De Nederlandse export naar Zweden steeg in 2021 naar € 12 miljard, tegenover € 9,2 miljard in 2020. De import uit Zweden steeg in 2021 ook: € 6,8 miljard, tegenover € 6,4 miljard in 2020. Hieronder vindt u meer cijfers over de economie van Zweden en de handel met Nederland. 

Economische ontwikkelingen Zweden

De rapporten hieronder geven u een beeld van de ontwikkelingen in de economie van Zweden. Ook vindt u in deze rapporten economische vooruitzichten.

Rapport Europese Commissie

Volgens de Economic forecast for Sweden van de Europese Commissie (EC) uit februari 2023 groeide de Zweedse economie in 2022 naar schatting met 2,4%. Het rapport voorspelt in 2023 een daling van 0,8%. Wel verwacht de EC dat de economie later in het jaar weer aantrekt. Vanaf het 3e kwartaal groeit de consumptie waarschijnlijk weer iets.

Rapport Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uit juli 2022 geeft u een indruk van de gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Net als van de oorlog in Oekraïne. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapporten over dit onderwerp.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland -Zweden

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zweden

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 12 miljard 2021
Totale invoer € 8,2 miljard 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 3,8 miljard (+) 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zweden

Uitvoer vanuit Nederland naar Zweden

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1,8 miljard 2021
Toestellen voor telecommunicatie € 1,1 miljard 2021
Elektrische apparaten € 675 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zweden.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

Invoer vanuit Zweden naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 1,6 miljard 2021
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 1 miljard 2021
Metaalertsen en metaalafvallen € 581 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zweden naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

  Handelsinformatie via TradeMap

  In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Zweden bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

   Overzicht handelscijfers

   Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van import en export.

   Meer weten?

   Wilt u meer weten over de economie van Zweden? Deze websites helpen u op weg:

   Ontdek uw kansen

   Loopt u rond met exportplannen voor Zweden? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

   In opdracht van:
   • Ministerie van Buitenlandse Zaken
   Bent u tevreden over deze pagina?