Handel Nederland - Zweden

Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De Nederlandse export naar Zweden steeg in 2023 naar € 15,8 miljard, tegenover € 15,1 miljard in 2022. De import uit Zweden daalde licht in 2023: € 7,3 miljard, tegenover € 7,7 miljard in 2022. Hieronder vindt u meer cijfers over de economie van Zweden en de handel met Nederland.

Economische ontwikkelingen Zweden

Volgens de Economic Forecast van de Europese Commissie (EC) uit februari 2024 kromp de Zweedse economie in 2023 met 0,1%. Tegenover een verminderde koopkracht van de Zweedse bevolking stonden stevige exportcijfers (vooral van diensten). Het rapport voorspelt in 2024 een lichte stijging van 0,2%. Door een herstel van de koopkracht gaan huishoudens waarschijnlijk meer uitgeven. 

Meer weten?

Handelscijfers Nederland -Zweden

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zweden
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 15,8 miljard 2023
Totale invoer € 7,3 miljard 2023


Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zweden

Uitvoer vanuit Nederland naar Zweden
Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 2,1 miljard 2023
Toestellen voor telecommunicatie € 1,2 miljard 2023
Kantoor- en gegevensverwerkende machines € 1,2 miljard 2023
Elektrische apparaten € 771 miljoen 2023
Groente en fruit € 639 miljoen 2023


De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zweden. Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

Invoer vanuit Zweden naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 862 miljoen 2023
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 784 miljoen 2023
Diverse machines € 512 miljoen 2023
Papier en karton € 426 miljoen 2023
Papierstof en -afval € 329 miljoen 2023


De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zweden naar Nederland. Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Selecteer onder 'Perioden' de periode waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Zweden bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

  Meer weten?

  Wilt u meer weten over de economie van Zweden? Deze websites helpen u op weg:

  Ontdek uw kansen

  Loopt u rond met exportplannen voor Zweden? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?