Zwitserland: bij wie kunt u terecht?

Gepubliceerd op:
13 november 2020
Laatst gecontroleerd op:
9 december 2020

Als u zaken wilt doen in Zwitserland, kan het team van de ambassade u van dienst zijn. Zij kunnen u informeren over lokale gebruiken en regels. Bovendien hebben zij een groot lokaal netwerk. De economische afdeling van de ambassade in Bern en de honorair consuls in Bazel, Lugano, Genève, Zürich en Liechtenstein staan klaar voor u als ondernemer.

Natuurlijk kunt u met uw vragen over zakendoen in Zwitserland altijd terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Onze RVO-adviseurs helpen u graag verder. Samen kijken we wat u het beste kunt doen.

Kent u de wegen in Zwitserland al, maar loopt u ter plaatse ergens tegenaan? Of heeft u moeite met bepaalde procedures? Dan kan het ambassadenetwerk u helpen.

Ambassade in Bern

U vindt de Nederlandse ambassade op de Seftigenstrasse 7. Voor uw ondernemersvragen heeft de ambassade een economische afdeling. Ook voor landbouwvragen en vragen over innovatie kunt u bij deze afdeling terecht. De afdeling werkt hierbij samen met de landbouwraad en de innovatie attaché in Berlijn. Deze hebben ook Zwitserland als werkgebied. Voor advies en contacten kan de ambassade een beroep doen op de honorair consuls(-generaal) in Bazel, Lugano, Genève en Zürich.

Voor vragen over Liechtenstein kunt u ook bij de Nederlandse ambassade in Bern terecht. Er is bovendien een honorair consul in Vaduz.

Wat kan de ambassade voor u doen?

De economische afdeling behartigt de Nederlandse economische belangen in Zwitserland en bevordert de aanwezigheid van het Nederlandse bedrijfsleven op de Zwitserse markt. Ondernemers, bedrijven en kennisinstellingen kunnen er onder meer terecht voor:

  • marktinformatie;
  • informatie over wet- en regelgeving
  • informatie over onderzoek en ontwikkeling (r&d)
  • zakelijke netwerken;
  • seminars en netwerkbijeenkomsten;
  • handelsmissies en beursdeelnames.

Neem contact op

Voor vragen over zakendoen in Zwitserland of over de Zwitserse markt neemt u contact op met de ambassade via:

E: ben-ea@minbuza.nl
T: +41 313 508 705

Het team staat onder leiding van Rick Slettenhaar, hoofd economische afdeling en plaatsvervangend ambassadeur.

5 Tips om samen met de Nederlandse ambassade succesvol te exporteren

Wilt u gaan exporteren? Dan kan het fijn zijn om vooraf te weten wat er op u afkomt. Ondernemer Adriaan Verbeek deelt zijn ervaringen. 

Honorair consuls

Nederland heeft in Zwitserland 4 honorair consuls(-generaal) en een honorair consul in Liechtenstein. U vindt ze in Bazel, Lugano, Genève, Zürich en Vaduz. De honorair consuls vertegenwoordigen de algemene en economische belangen van Nederland in hun regio. Zij onderhouden hun eigen regionaal netwerk en organiseren of ondersteunen lokale activiteiten. Bij hen kunt u geen reisdocumenten, visa of officiële documenten of verklaringen aanvragen.

Uw aanspreekpunt is in eerste instantie de ambassade. Voor consulaire bijstand en informatie kunt u bij de consulaire afdeling van de ambassade in Bern terecht; voor handelsvragen bij de economische afdeling. De honoraire consuls kunnen u ook van dienst zijn, maar dan in samenwerking met de ambassade.

Hulp nodig bij uw zaken in Zwitserland?

De economische experts van het ambassadenetwerk helpen u graag!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?