Kansenrapport Zwitserland: kansen in circulaire economie

Gepubliceerd op:
24 augustus 2023

Hoe ziet de circulaire economie in Zwitserland eruit en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen in de bouw, voedsel en financiële dienstverlening? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het kansenrapport 'Circulaire economie Zwitserland'. U kunt hieronder ook het volledige rapport aanvragen. 

Kansenrapport Circulaire economie

De Nederlandse ambassade in Zwitserland heeft in juli 2023 het kansenrapport 'Circulaire economie Zwitserland' gepubliceerd. Dit rapport geeft een overzicht van de kansen voor Nederlandse ondernemers in de opkomende circulaire economie van Zwitserland.

Achtergrond circulaire economie in Zwitserland

Hoewel Zwitserland wereldwijd voorop loopt op het gebied van recycling, is het land momenteel slechts 6,9% circulair blijkt uit het Circularity Gap Report. Er is wel potentie voor groei, vooral in de sectoren bouw, voedsel en financiële dienstverlening. Het thema circulaire economie staat dan ook hoog op de agenda. Het land ziet Nederland als toonaangevend op dit gebied.

In Zwitserland zetten verschillende spelers zich actief in voor de ontwikkeling van de circulaire economie. Organisaties zoals Circular Economy Switzerland, Deloitte, PWC en EY zijn betrokken bij het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Circular Hub en ETH Zürich dragen bij aan innovatie en onderzoek op dit gebied. Bovendien heeft Zwitserland al stappen gezet met wetgeving zoals de klimaatwet en het plan tegen voedselverspilling.

Kansen voor Nederlandse ondernemers in circulaire economie

Circulaire bouw

De Zwitserse bouwsector toont interesse in circulair bouwen, waarbij hergebruik van materialen en efficiënt gebruik van hulpbronnen centraal staan.

Voedselsector

In de Zwitserse voedselsector is er een sterke focus op het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van duurzame praktijken.

Financiële dienstverlening

De financiële dienstverlening in Zwitserland toont interesse in circulair investeren en het ontwikkelen van financieringsmodellen voor circulaire projecten.

Kansrijke regio's

Zürich, Basel en Bern zijn de meest ontwikkelde regio's in Zwitserland als het gaat om circulaire economie. Zürich stimuleert circulaire economie door middel van een eigen wet en een circulaire strategie. Basel investeert aanzienlijk in de circulaire economie via een stimuleringsprogramma, en Bern heeft duurzaamheidscriteria opgenomen bij het ondersteunen van bedrijven.

Hoe benut u deze kansen?

Nederlandse ondernemers kunnen deze kansen benutten door hun expertise te delen en samen te werken met relevante spelers in Zwitserland. Cruciale stappen om deelname aan de circulaire economie te stimuleren zijn:

  • het bevorderen van bewustwording;
  • het wegnemen van financiële en technische belemmeringen; en
  • het ontwikkelen van financieringsmodellen.

Ontvang direct het gratis rapport

Vul uw gegevens in het onderstaande formulier in en ontvang het volledige rapport gratis in uw mailbox. 

Meer weten? 

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?