Kansenrapport Zwitserland: kansen in de fietssector

Gepubliceerd op:
9 augustus 2023

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de ambassade in Zwitserland publiceren rapporten over kansrijke sectoren in Zwitserland. Op deze pagina vindt u een samenvatting van het kansenrapport 'Fietsinfrastructuur Zwitserland'. U kunt het rapport direct aanvragen via het formulier op deze pagina.

Kansenrapport 'Fietsinfrastructuur Zwitserland'

De Nederlandse ambassade in Zwitserland heeft in juli 2023 het kansenrapport 'Fietsinfrastructuur Zwitserland' gepubliceerd.  In dit rapport krijgt u een overzicht van de huidige fietssector in Zwitserland en Liechtenstein, de kansen in de fietssector en advies over de manier waarop u op deze ontwikkelingen kunt inspelen.

Achtergrond van de fietssector in Zwitserland

De auto is in Zwitserland nog het meest gebruikte vervoersmiddel. Toch neemt het aandeel van fietsen toe en is de fiets op het moment het meest verkochte vervoersmiddel in Zwitserland. Vooral e-bikes zijn populair.

Zwitserland erkent de kansen die de fiets biedt als vervoermiddel en streeft naar een betere fietsmobiliteit. De invoering van de Nationale Wet op Fietsroutes (Veloweggesetz) in 2023 zorgt voor een concrete vraag naar fietsinfrastructuur.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in de fietssector

Fietsinfrastructuur

Verschillende regio's in Zwitserland tonen interesse in het ontwikkelen van fietsvriendelijke steden en regio's. Steden zoals Bern, Zürich, Bazel, Vaud en Winterthur hebben al concrete plannen en strategieën om de fietsinfrastructuur te verbeteren. Nederlandse expertise kan hierbij van waarde zijn.

Fietsveiligheid en duurzaamheid

Trends in de Zwitserse markt laten zien dat er groeiende aandacht is voor fietsveiligheid en de opkomst van cargobikes als duurzaam alternatief voor gemotoriseerd vervoer.

De academische wereld, zoals het ETH Zürich, speelt ook een rol in het onderzoek en de ontwikkeling van duurzame fietsmobiliteit.

Hardware en software

Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen zich richten op het bieden van hardware-oplossingen, zoals het ontwikkelen van ontwerprichtlijnen en plannen voor netwerkinfrastructuur.

Daarnaast is er interesse in software-gerelateerde thema's die kunnen bijdragen aan een toename van fietsgebruik, zoals shared mobility en parkeersystemen.

5 tips voor de fietsmarkt in Zwitserland

1. Werk samen met een lokaal bedrijf

Als u met succes de Zwitserse fietsmarkt wil betreden, is het aan te bevelen om met een lokaal bedrijf samen te werken. Het rapport geeft een aantal voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen Zwitserse en Nederlandse partijen in de fietssector.

2. Houd rekening met uitdagingen op het gebied van fietsinfrastructuur

De kansen voor de Nederlandse fietssector in Zwitserland zijn veelbelovend, maar er zijn ook uitdagingen. Die zijn er met name op het gebied van veiligheid. Fietsgebruikers in Zwitserland ervaren de fietsinfrastructuur als onvoldoende veilig en eisen veiligere fietsroutes. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

3. Houd in gedachten dat Zwitserland geen EU-land is

Houd er rekening mee dat Zwitserland geen EU-land is. Denk daarom aan eventuele invoerheffingen, btw-regels en strikte regels voor het uitzenden van personeel. Kijk voor meer informatie op onze pagina Exportregels Zwitserland.

4. Houd er rekening mee dat verandering van beleid tijd kost

De centrale overheid speelt in Zwitserland een minder dominante rol dan in Nederland. Verandering en beleidsinitiatieven komen voornamelijk voort uit de bevolking en verschillende regio’s. Dit betekent dat er voldoende draagvlak moet zijn voor nieuw beleid voordat het tot stand kan komen.

Dat levert een soms langzaam, maar wel effectief beleidsvormingsproces op. Dat is ook terug te zien in de uitvoering van de Veloweggesetz.

5. Neem contact op met de ambassade voor contacten in de fietssector

De Nederlandse ambassade in Zwitserland heeft uitgebreide kennis van de Zwitserse markt en een groot lokaal netwerk. De medewerkers van de ambassade kunnen u helpen bij het leggen van de juiste contacten in de fietssector. Vergroot uw kansen in Zwitserland door contact op te nemen met de ambassade in Bern.

Ontvang direct het gratis rapport

Vul uw gegevens in het onderstaande formulier in en ontvang het volledige rapport gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?