Zakenpartners vinden in Zwitserland

Gepubliceerd op:
17 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2021

Zakenpartners kunnen het betreden van een nieuwe markt makkelijker maken. Zij hebben vaak lokale contacten en kennen de wet en regelgeving. Zoekt u een zakenpartner in Zwitserland? Dan zijn er verschillende opties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan u helpen bij het vinden van een zakenpartner.

Heeft u vragen over het vinden van een zakenpartner in Zwitserland? Of over andere exportzaken? Neem dan contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek over uw plannen in Zwiterland.

Zakenpartnersupport Op Maat

Met Zakenpartnersupport Op Maat helpen wij u zakenpartners in het buitenland te vinden. Met onze kennis van de lokale markt adviseren wij u over vakbeurzen en evenementen. Daar kunt u direct in contact komen met mogelijke zakenpartners. 

Samen kijken we hoe u het beste in contact kunt komen met buitenlandse zakenpartners in uw branche. Zo krijgt u sneller voet aan de grond in uw nieuwe markt. Benieuwd naar wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? Kijk dan op onze dienstverleningspagina.

Zakenpartners vinden tijdens onze evenementen

Wij organiseren regelmatig seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen. Ook naar Zwitserland. Kijk in het evenementenoverzicht voor Zwitserland of er binnenkort iets op de planning staat.

Evenementen in de agro- en voedselsector

Bent u actief in de agro- en voedselsector? De Landbouwraad in Berlijn vertegenwoordigt de Nederlandse agro-belangen in Zwitserland. Zij organiseren ook verschillende evenementen voor de DACH-landen.

Nieuwe contacten opdoen? Ga naar een handelsbeurs!

Vak- en handelsbeurzen zijn (commerciële) evenementen, waar producenten en afnemers met elkaar in contact komen. Daar kunt u dus uw potentiële zakenpartners persoonlijk ontmoeten.

In Zwitserland worden echter relatief weinig internationale vakbeurzen georganiseerd. Zwitserse bedrijven bezoeken vooral grote internationale vakbeurzen in de buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Italië).

De belangrijkste (internationale) beurssteden in Zwitserland zijn Bazel, Zürich, Genève, Luzern en Lausanne. Verder kent het land een groot aantal regionale beurzen waar doorgaans alleen Zwitserse bedrijven vertegenwoordigd zijn. Voor meer informatie over de beurzen kunt u de websites bezoeken van MCH Group en Swiss Fairs.

Exporteren via tussenpersonen

Als u exporteert naar Zwitserland, kunt u er ook voor kiezen om de markt te betreden via een tussenpersoon. Dat wordt ook wel indirecte export genoemd. Tussenpersonen zijn grofweg te verdelen in 3 categorieën: (handels)agent, importeur en distributeur. Afhankelijk van de categorie die u kiest, heeft u meer of minder invloed op de markt en de verkoop.

Ga bij uw keuze voor een tussenpersoon zorgvuldig te werk. Degene moet namelijk over kennis van de markt en goede contacten beschikken. Bovendien heeft elke tussenpersoon zijn of haar eigen aanpak en werkwijze.

Waar vindt u een tussenpersoon?

Bent u op zoek naar een handelsagent? Dan is het Local.ch een goed beginpunt. Hier kunt u verschillende handelsagenten terugvinden, vaak inclusief telefoonnummer en adres.

Zwitserse handelsagenten functioneren als zelfstandige en werken onafhankelijk. De handelsagent is verplicht zijn firma in het handelsregister te laten opnemen. Het wettelijk kader van handelsagentuur in Zwitserland is beschreven in art. 418 a tot 418 v van het Zwitserse Verbintenissenwetboek.

EEN Databank voor Zakenpartners

Het Enterprise Europe Network (EEN) heeft een database waar bedrijven een oproep voor zakenpartners kunnen doen. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. EEN is een project van de Europese Commissie.

Nederlandse bedrijven in Zwitserland

U kunt zich aansluiten bij de Dutch Business Round Table (DBRT), een netwerk van Nederlandse zakelijke contacten in Zwitserland.

Meer informatie

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste tussenpersoon? Of wilt u weten welk type het best bij uw internationale ambities past? Neem dan contact op met ons op. Onze adviseurs sparren graag met u over tussenpersonen en de Zwitserse markt.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?