rVDM: de pilot

Gepubliceerd op:
21 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
6 juli 2022

Vanaf 1 januari 2023 vervangt het digitaal en realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM) het huidige VDM. We testen het systeem nu samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de sector.

De wetten en regels voor het rVDM staan nog niet helemaal vast. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan deze pagina.

Meedoen aan de pilot rVDM

Op 1 juni 2022 zijn we gestart met de pilot. Bent u intermediair, loonwerker of landbouwer en vervoert u dierlijke mest? Dan kunt u zich nog steeds aanmelden voor de pilot. Zo bent u beter voorbereid als het rVDM officieel start. De pilot is er voor alle soorten vervoer van dierlijke mest. Als u meedoet, hoeft u volgens de vrijstellingsregeling niet meer het huidige VDM te gebruiken. U volgt dan de nieuwe regels van het rVDM.

We testen het systeem eerst alleen met de website E-cert.nl en de rVDM-app. Wilt u het rVDM testen met een bedrijfsmanagementsysteem (BMS)? Neem dan contact op met uw leverancier. Die kan u vertellen of uw BMS wordt aangepast en wanneer u kunt meedoen aan de pilot.

Particulier of klein bedrijf zonder KVK

Bent u een particulier, of heeft u een klein bedrijf zonder KVK en wilt u meedoen? Stuur dan een e-mail naar ons met het contactformulier. U heeft voor het rVDM een relatienummer bij RVO nodig. Heeft u al een relatienummer? Dan bent u klaar om te starten met de pilot. Lees verder op Voorbereiden op het rVDM.

Na het aanmelden

U krijgt na het aanmelden een bevestiging. En u krijgt meer informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op het rVDM. We geven dan ook aan hoe u uw leveranciers en afnemers bij de pilot kunt betrekken.

Hoe werkt de pilot?

U verstuurt als vervoerder 6 weken lang een rVDM als u dierlijke mest vervoert. Dit doet u alleen als de leverancier en afnemer van de mest ook meedoen. De vervoerder vult een aantal vragenlijsten in over het systeem. Zo weten wij of alles goed werkt en hoe u het ervaart.

Als vervoerder bepaalt u voor elk vervoer of u het rVDM gebruikt met de nieuwe regels. Dit is nooit verplicht. Is het een keer niet mogelijk om het rVDM te gebruiken? Dan mag u het huidige Vervoersbewijs dierlijke mest (VDM) invullen met de huidige VDM-regels.

Hulp nodig?

Wij hebben video's gemaakt waarin we uitleggen hoe het rVDM werkt:

  • Inloggen in e-CertNL
  • Nieuwe vooraanmelding maken
  • Rondleiding door vooraanmelding
  • Vervoer bekijken en bevestigen
  • rVDM-app gebruiken

Bekijk de video's op rVDM: uitlegfilmpjes over e-CertNL. Bekijk ook de Veelgestelde vragen over de pilot rVDM.

Na de pilot rVDM

Wij verzamelen alle antwoorden op de vragen die we van de deelnemers ontvangen. U mag na de pilot het rVDM blijven gebruiken. Dit is niet verplicht. U mag ook weer het huidige VDM gebruiken, totdat het rVDM officieel start.

Vragen over rVDM?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?