Wat heeft u nodig voor het rVDM?

Laatst gecontroleerd op:
4 april 2024
Gepubliceerd op:
21 maart 2022

U heeft verschillende gegevens en accounts nodig voor het realtime Vervoersbewijs dierlijke mest (rVDM). Wat u precies nodig heeft, hangt af van uw situatie.

Accounts voor bedrijven

Hieronder ziet u welke accounts en registraties bedrijven met een KVK-nummer nodig hebben. Heeft u een klein bedrijf zonder KVK-nummer? Dan leest u wat u nodig heeft onder Accounts voor particulieren en kleine bedrijven.

Account bij e-CertNL

Voor het rVDM gebruiken we e-CertNL. Met dit systeem doet u als vervoerder meldingen over het vervoer. Ook als leverancier of afnemer heeft u een account nodig om het rVDM te bevestigen. Dit account kunt u ook gebruiken voor de rVDM-app. 

Op e-Cert.nl maakt u of iemand die namens u mag melden een account aan. Dit doet u met eHerkenning niveau 2+. Na het inloggen klikt u rechts op rVDM Vooraanmelding. Lees meer in de Handleiding account aanmaken in e-CertNL.

Video: Account aanmaken e-CertNL

eHerkenning om in te loggen

U heeft eHerkenning (niveau 2+) nodig om in te loggen in Mijn RVO en e-CertNL. Heeft u nog geen eHerkenning? Aanvragen doet u op eHerkenning.nl. Lees meer hierover op Hulp bij inloggen.

Relatienummer bij ons

U heeft een relatienummer van ons nodig. Heeft u dit nog niet? U krijgt zo’n nummer als u voor het eerst met eHerkenning inlogt in Mijn RVO. Lees meer hierover op Agrarische registratie bij ons en Mijn dossier.

Accounts voor particulieren en kleine bedrijven

Heeft u als particulier te maken met mestvervoer? Of heeft u een klein bedrijf zonder KVK-nummer? Hieronder ziet u welke accounts u nodig heeft. U heeft geen account nodig bij e-CertNL, omdat u het rVDM na het mestvervoer niet hoeft te bevestigen.

DigiD om in te loggen

U heeft een DigiD nodig om in te loggen in Mijn RVO. Aanvragen doet u op digid.nl.

Relatienummer bij ons

U heeft een relatienummer nodig. U krijgt zo’n nummer als u voor het eerst met uw DigiD inlogt in Mijn RVO. Lees meer hierover op Agrarische registratie bij ons en Mijn dossier.

Wanneer particulier of klein bedrijf?

Bij een klein bedrijf of particulier kunt u denken aan een volkstuinvereniging of iemand met hobbydieren. Of u een klein bedrijf of particulier bent, hangt af van uw situatie. Een klein bedrijf heeft niet meer dan 3 hectare grond. Op het bedrijf wordt per jaar maximaal 350 kilogram stikstof in dierlijke mest geproduceerd en/of aangevoerd. Op Particulieren met mest en grond leest u wanneer u een particulier bent.

Machtigingen regelen

Soms mag iemand anders meldingen voor u versturen voor het rVDM. U regelt dan een machtiging.

Als u iemand machtigt, kan diegene voor u meldingen doen in e-CertNL. U blijft wel verantwoordelijk voor de meldingen. Meer over wie verantwoordelijk is, leest u op Vervoeren met rVDM. De toegang tot e-CertNL kan geregeld worden met een machtiging voor e-CertNL zelf. Of met een machtiging voor eHerkenning.

Machtigen voor eHerkenning

Voor werknemers binnen uw bedrijf kunt u een machtiging regelen voor eHerkenning. Zij kunnen dan inloggen met een eigen eHerkenning-login. Zo komen zij in de e-CertNL-omgeving van uw bedrijf en kunnen ze rVDM-meldingen doen. Lees meer hierover op eHerkenning.nl.

Machtigen voor e-CertNL

Huurt u iemand in van buiten uw bedrijf, bijvoorbeeld een loonwerker die voor u gaat rijden? Als de vervoerder een geregistreerde intermediair is, dan doet hij alle meldingen zelf. Een machtiging is dan niet nodig. Is de vervoerder geen geregistreerde intermediair en wil hij wel meldingen versturen voor het rVDM? Dan is een machtiging voor e-CertNL nodig. Deze machtiging regelt u bij ons. Kies voor de machtiging Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM).

Machtigen voor uw BMS

Gebruikt u een bedrijfsmanagementsysteem (BMS)? Vraag uw BMS-leverancier dan of een machtiging nodig is en hoe u deze regelt.

Leverancier en afnemer bevestigen rVDM

Bent u leverancier of afnemer? Dan doet u binnen 7 dagen na het vervoer een bevestigingsmelding. Dat doet u door digitaal te tekenen voor het vervoer. U kunt ook een andere partij machtigen om de bevestigingsmelding voor u te doen. Met een machtiging Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen mag iemand namens u een e-CertNL-account aanvragen en tekenen voor het vervoer. De machtiging regelt u op Mijn RVO.

U mag alleen partijen machtigen die niet bij het vervoer betrokken zijn. De vervoerder mag de bevestigingsmelding dus niet voor u doen. Een andere partij zoals een boekhouder mag dit wel.

rVDM-app installeren

Voor een rVDM doet u verschillende meldingen. Ook onderweg. Sommige meldingen kunt u met uw mobiele telefoon of tablet doen. Hiervoor hebben we de rVDM-app. Hoe u deze downloadt en gebruikt leest u in de rVDM-app handleiding op de website van e-CertNL.

Gegevens vooraf al nodig

De gegevens over het vervoer meldt u voordat het vervoer start. Daardoor heeft u vóór het vervoer al informatie nodig. Bijvoorbeeld over de leverancier, afnemer, locaties van het laden en lossen, en de mest zelf. 

Voor intermediairs is het belangrijk dat u mestopslagen en vervoersmiddelen met GR-apparatuur goed registreert bij ons. U heeft bij het invullen van een rVDM bijvoorbeeld de kentekens van uw voertuigen nodig. Zonder deze gegevens kunt u niet rijden.

Bent u tevreden over deze pagina?