Vervoeren met vrijstelling
Bent u landbouwer of intermediair? Bij het vervoer van dierlijke mest is wegen, bemonsteren en (laten) analyseren bijna altijd verplicht. Maar soms hoeft dit niet. Het transport hoeft dan ook niet door een intermediair met AGR/GPS-apparatuur gedaan te worden. U moet wel altijd een VDM of een verzamel-VDM invullen.
Geen vrijstelling voor deze mest
Er is geen vrijstelling voor gier (mestcode 12, 42), filtraat na mestscheiding (mestcode 11, 41), koek na mestscheiding (mestcode 13 en 43) en alle mengsels met deze mestsoorten. Deze mest moet u altijd wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Een intermediair vervoert deze mest en gebruikt AGR/GPS.
Voorwaarden voor vrijstelling
Hieronder leest u voor welke soorten vervoer er een vrijstelling is. En waar precies vrijstelling voor is. Dit is niet bij alle soorten vervoer hetzelfde. Er zijn voorwaarden om de speciale regels van de vrijstelling te mogen gebruiken. Deze ziet u als u op een soort vervoer klikt. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan volgt u de normale regels bij dierlijke mest vervoeren.
Bent u een landbouwer en vervoert u dierlijke mest naar een andere landbouwer? Dit noemen we ook wel boer-boer-vervoer. Gebruik hiervoor opmerkingscode 32 op het VDM. Er zijn 5 voorwaarden:
- De leverancier en afnemer zijn allebei landbouwer.
- De afstand tussen de locatie waar de mest is geproduceerd en waar de mest naartoe gaat, is hemelsbreed niet meer dan 10 km.
- U levert de mest in één keer aan de afnemer, zonder tussenopslag. De afnemer hoeft de mest niet direct uit te rijden, maar mag die opslaan op het eigen bedrijf.
- U voert als leverancier niet meer dan 25% af van de mest (in kg fosfaat) die u in een kalenderjaar heeft geproduceerd zonder te wegen, bemonsteren en analyseren.
- U kunt als leverancier in elk geval 75% van de dierlijke mestproductie (in kg fosfaat) gebruiken op de landbouwgrond die bij uw bedrijf hoort.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Het vervoer hoeft niet gedaan te worden door een intermediair met AGR/GPS.
Vervoer van landbouwer naar particulier
Bent u een landbouwer en brengt u dierlijke mest naar een particulier? Gebruik dan opmerkingscode 31 op het VDM. Er zijn 2 voorwaarden:
- U levert in een kalenderjaar niet meer dan 20 kg fosfaat per particulier.
- U levert in totaal niet meer dan 250 kg fosfaat aan particulieren.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Het vervoer hoeft niet gedaan te worden door een intermediair met AGR/GPS.
Vervoer van intermediair naar particulier
Bent u een intermediair en vervoert u dierlijke mest naar een particulier? Gebruik dan opmerkingscode 31 op het VDM. Er is alleen vrijstelling als het gaat om vaste dierlijke mest. Er is één voorwaarde:
- u in een kalenderjaar niet meer dan 20 kg fosfaat (in vaste dierlijke mest) levert per particulier.
Voldoet u aan de voorwaarde? Dan heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren.
Bent u een landbouwer en heeft u grond tijdelijk uit gebruik gegeven? En voert u dierlijke mest af naar die grond? Gebruik dan opmerkingscode 33 op het VDM. Er zijn 5 voorwaarden:
- U heeft de grond niet langer dan een jaar uit gebruik gegeven.
- De afstand tussen de locatie waar de mest is geproduceerd en het uit gebruik gegeven perceel, is hemelsbreed niet meer dan 10 km.
- De grond was de afgelopen 2 jaar bij uw bedrijf in gebruik.
- U heeft met de gebruiker een schriftelijke overeenkomst over de grond die u uit gebruik heeft gegeven.
- U vervoert niet meer dierlijke mest (per hectare) dan uw fosfaatgebruiksnorm. Lees meer op Hoeveel fosfaat landbouwgrond.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Het vervoer hoeft niet gedaan te worden door een intermediair met AGR/GPS.
Bent u landbouwer? Dierlijke mest mag u zelf vervoeren naar uw natuurgrond of naar uw overige grond. Gebruik opmerkingscode 34 op het VDM. Bij vraag 5 (afnemer) vult u alleen de naam en het adres in. Er zijn 4 voorwaarden:
- De afstand tussen de locatie waar de mest is geproduceerd en de natuurgrond of overige grond, is hemelsbreed niet meer dan 20 km.
- Alleen u gebruikt de natuurgrond of de overige grond.
- U gebruikt niet meer mest dan mag op de natuurgrond of overige grond. Lees meer op Hoeveel mest andere grond.
- Op het VDM staat bij leverancier en afnemer hetzelfde bedrijf genoemd.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Het vervoer hoeft niet gedaan te worden door een intermediair met AGR/GPS.
Bent u een landbouwer met niet meer dan 3 hectare grond? En is er in totaal in een jaar niet meer dan 350 kilogram stikstof in dierlijke mest op het bedrijf geproduceerd en/of aangevoerd? Dan heeft u een klein bedrijf. Als u mest wilt leveren als klein bedrijf, gebruik dan opmerkingscode 35 op het VDM. Er zijn 4 voorwaarden:
- U levert alleen mest van dieren die u op uw eigen bedrijf houdt.
- De afnemer is ook een landbouwbedrijf.
- Het landbouwbedrijf ligt hemelsbreed niet meer dan 10 km bij u vandaan.
- U levert de mest in één keer, zonder tussenopslag.
Voldoet u aan de voorwaarden? Dan heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Het vervoer hoeft niet gedaan te worden door een intermediair met AGR/GPS.
Bent u landbouwer? En heeft u een perceel net over de grens in België of Duitsland of in Nederland? Dan mag u de mest van uw dieren meestal zelf vervoeren naar dit grensperceel. En hoeft u de mest niet te wegen, bemonsteren en analyseren. Lees meer op Dierlijke mest vervoeren naar grenspercelen.
Bent u intermediair en vervoert u paarden/ponymest, substraat (voor de teelt van champignons) of champost? Gebruik dan opmerkingscode 37 op het VDM. Er is alleen vrijstelling als het gaat om:
- afvoer van paardenmest of ponymest naar bedrijven die substraat produceren voor de teelt van champignons.
- afvoer van paardenmest of ponymest naar een onderneming die deze mest gebruikt om een grondstof voor de productie van substraat te maken.
- afvoer van substraat naar champignonbedrijven.
- afvoer van gebruikt substraat (champost) van een landbouwbedrijf naar een ander landbouwbedrijf.
Bij dit vervoer heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren.
Is de paarden/ponymest tijdelijk op uw bedrijf opgeslagen? Als u de mest binnen 48 uur vervoert naar bedrijven die (grondstoffen voor) substraat produceren, mag u ook meedoen met de vrijstelling. U gebruikt dan ook opmerkingscode 37.
Bent u intermediair en vervoert u mestkorrels? Gebruik dan mestcode 116 en opmerkingscode 94 op het VDM. Bij vraag 3c vult u de analysegegevens in. Deze staan op het etiket of het begeleidende document. De producent van de mestkorrels zorgt voor een representatief monster. Dit hoeft niet bij iedere vracht, maar mag van een bepaalde voorraad zijn. Er is alleen vrijstelling als het gaat om:
- mestkorrels met in elk geval 90% droge stof en;
- mestkorrels die zijn verwerkt in een installatie die de NVWA heeft erkend.
Een VDM is alleen nodig als de verpakte mestkorrels:
- meer dan 25 kg wegen;
- naar een landbouwbedrijf of intermediair bedrijf in Nederland gaan.
Bij dit vervoer heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren.
Vervoert u een mengsel van vaste mest? En zit er niet meer dan 10% dierlijke mest of champost in? Dan heeft u vrijstelling. U vult op het VDM de hoeveelheid stikstof en fosfaat in. Deze bepaalt u zo:
- U kijkt welke grondstoffen in het mengsel zitten en hoeveel er per grondstof in het eindproduct zit. Daarna kijkt u voor elke grondstof hoeveel stikstof en fosfaat er in zit.
- U gebruikt de hoeveelheden van de partij waaruit de afgevoerde mest komt. Deze partij mest is niet meer 5000 m3 en wordt in elk geval één keer per 2 maanden bemonsterd.
Bij dit vervoer heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Vervoer door een intermediair en gebruik van GR/GPS is ook niet verplicht.
Vervoert u dit naar een particulier? Dan hoeft u geen VDM in te vullen.
Bent u intermediair en vervoert u konijnengier? Gebruik dan opmerkingscode 36 op het VDM. Er is alleen vrijstelling als het gaat om:
- konijnengier waarin minder dan 2,5% droge stof zit.
Bij dit vervoer heeft u vrijstelling voor: wegen, bemonsteren en (laten) analyseren.
Hoe VDM invullen
Ook al vervoert u met een vrijstelling, u moet wel altijd een VDM invullen. U kunt voor elk vervoer eentje invullen, maar u kunt ook een verzamel-VDM invullen voor meerdere vrachten. De hoeveelheid stikstof en fosfaat bepaalt u met de normen in tabel 11. De opmerkingscodes staan in tabel 11b. Lees meer op Vervoersbewijs dierlijke mest.
Veelgestelde vragen
Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de Veelgestelde vragen over dierlijke mest vervoeren verzameld.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit