Vervoeren met vrijstelling

Gepubliceerd op:
12 juni 2020
Laatst gecontroleerd op:
6 juli 2022

Bent u landbouwer of intermediair? Bij het vervoer van dierlijke mest is wegen, bemonsteren en (laten) analyseren bijna altijd verplicht. Maar soms hoeft dit niet. Het transport hoeft dan ook niet door een intermediair met AGR/GPS-apparatuur gedaan te worden. U moet wel altijd een VDM of een verzamel-VDM invullen.

Geen vrijstelling voor deze mest

Er is geen vrijstelling voor gier (mestcode 12, 42), filtraat na mestscheiding (mestcode 11, 41), koek na mestscheiding (mestcode 13 en 43) en alle mengsels met deze mestsoorten. Deze mest moet u altijd wegen, bemonsteren en (laten) analyseren. Een intermediair vervoert deze mest en gebruikt AGR/GPS.

Voorwaarden voor vrijstelling

Hieronder leest u voor welke soorten vervoer er een vrijstelling is. En waar precies vrijstelling voor is. Dit is niet bij alle soorten vervoer hetzelfde. Er zijn voorwaarden om de speciale regels van de vrijstelling te mogen gebruiken. Deze ziet u als u op een soort vervoer klikt. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan volgt u de normale regels bij dierlijke mest vervoeren.

Hoe VDM invullen

Ook al vervoert u met een vrijstelling, u moet wel altijd een VDM invullen. U kunt voor elk vervoer eentje invullen, maar u kunt ook een verzamel-VDM invullen voor meerdere vrachten. De hoeveelheid stikstof en fosfaat bepaalt u met de normen in tabel 11. De opmerkingscodes staan in tabel 11b. Lees meer op Vervoersbewijs dierlijke mest.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten? Wij hebben voor u de Veelgestelde vragen over dierlijke mest vervoeren verzameld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?