Natuurschoonwet 1928 (NSW): Wijzigingen doorgeven

Gepubliceerd op:
3 augustus 2020
Laatst gecontroleerd op:
21 november 2023

Is uw landgoed gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW)? En verandert er iets aan dit landgoed wat invloed kan hebben op uw NSW-rangschikking? Dan geeft u dit digitaal aan ons door. Ook als uw landgoed van eigenaar verwisselt en de nieuwe eigenaar de NSW-rangschikking onder zijn naam wil voortzetten.

 

Welke wijzigingen geeft u door?

Uw NSW-landgoed kan veranderen. Bijvoorbeeld als er kadastrale percelen van uw landgoed wijzigen die in uw NSW-beschikking staan. Of als u (delen van) percelen toevoegt, of juist onttrekt aan het landgoed. De NSW-rangschikking van uw landgoed verandert dan ook. Het is belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. Ook als u de verandering in de toekomst wilt doorvoeren, en zeker wilt weten dat dit geen gevolgen heeft voor uw NSW-rangschikking. We noemen dit een voorgenomen handeling. 

U geeft de volgende veranderingen aan ons door: 

  • U voegt (delen van) percelen en mogelijke opstallen op deze percelen toe aan het NSW-landgoed.
  • U onttrekt (delen van) percelen aan het NSW-landgoed. U wilt deze (delen van) percelen dus niet meer rangschikken onder de NSW als een gedeelte van het NSW-landgoed.
  • U verwijdert opstallen van of onttrekt opstallen aan het NSW-landgoed. De ondergrond blijft wel onderdeel van het NSW-landgoed.
  • U voegt opstallen toe op percelen die al de status NSW-landgoed hebben.
  • U verandert het terreingebruik van het NSW-landgoed.
  • De kadastrale percelen die al de status NSW-landgoed hebben, hebben een ander nummer gekregen.
  • U verandert iets aan de manier waarop het NSW-landgoed is opengesteld voor het publiek.
  • U onttrekt het hele landgoed aan de werking van de NSW. U wilt het hele landgoed dus niet meer rangschikken onder de NSW.

Hoe geeft u de wijzigingen door?

U geeft deze wijzigingen door op Mijn RVO. Daarvoor neemt u de volgende stappen:

Andere wijzigingen voor de NSW

Er zijn ook situaties waarin andere veranderingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld als u een bestaand NSW-landgoed koopt of verkrijgt, of een gedeelte van een NSW-landgoed.

Heeft u uw landgoed vóór 1 januari 2021 onder de NSW gerangschikt? Er is een aantal zaken veranderd.

Ondersteuning en advies

Het aanvragen of wijzigen van een NSW-rangschikking voor uw landgoed kan een hele klus zijn. U kunt de aanvraag zelf invullen. Er zijn in Nederland ook advies- en ingenieursbureaus of rentmeesterkantoren die u kunnen adviseren en helpen met uw aanvraag.

In opdracht van:
  • Ministerie van Financiën
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?