Innovatie: resultaten uitgelicht

Gepubliceerd op:
15 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2022

Van kunsthart tot WIFI, van telescoop tot kettingkast: Nederland scoort met innovatie. Maar de weg van idee naar een concreet en succesvol product kan lastig zijn. Wij helpen start-ups, mkb’ers en kennisinstellingen in hun zoektocht naar financiering, zakenpartners en kennis. Zo kunt u blijven innoveren en blijft Nederland voorop lopen als innovatieland.  Op deze pagina brengen wij de resultaten in beeld van opdrachten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitvoert.

4 nieuwe Seed Capital fondsen goed voor 40 miljoen extra durfkapitaal

Nederlandse start-ups die zich bevinden in de vroege fase kunnen een beroep doen op € 40 miljoen extra durfkapitaal. Dit bedrag is verdeeld over 4 nieuwe Seed Capital fondsen. Maar liefst € 20 miljoen van het kapitaal is afkomstig van de voorjaarstender 2021 van de Seed Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Bekijk welke 4 fondsen dit zijn

WBSO in 2022: meer flexibiliteit bij aanvragen en verrekenen

In 2022 is een aantal wijzigingen in de WBSO-wetgeving doorgevoerd. 

  • Het aanvraagproces wordt flexibeler en eenvoudiger.
  • De manier van verrekenen verandert, waardoor bedrijven het WBSO-voordeel sneller kunnen verrekenen met minder administratieve lasten.
  • Het wordt duidelijker dat bedrijven alleen kosten en uitgaven kunnen mededelen waarvoor in 2022 (en later) een S&O-verklaring is afgegeven.  

Lees meer

Koninklijk bezoek voor Innovatiekrediet-klant Ebusco

Fabrikant van elektrische bussen Ebusco opende op 28 oktober de deuren van de nieuwe fabriekshal. Koning Willem-Alexander verrichtte de officiële opening door de nieuwste Ebusco 3.0-bus aan de lader te leggen. Met de nieuwe fabriekshal verwacht het bedrijf 500 uitstootvrije bussen per jaar te produceren in 2022.

Aantal octrooiaanvragen in Nederland blijft stijgen

In 2021 zijn er 3.622 octrooien aangevraagd in Nederland; een stijging van 20% ten opzichte van 2020. Het aantal octrooiaanvragen in Nederland vertoont al jaren een stijgende lijn. De afgelopen 3 jaar is het aantal octrooiaanvragen met gemiddeld 13% per jaar toegenomen. De stijging komt grotendeels door een groei van het aantal aanvragen uit het buitenland, met name uit China. Dit en andere interessante informatie over octrooien in Nederland leest u in het Jaarbericht 2021.

Circulaire designmeubels

Cooloo maakt designmeubels met een coating van restmaterialen en lokale afvalstromen. De coating maken ze via een uniek circulair proces. In deze video legt commercieel circulair directeur Ricco Fiorito uit waarom een octrooi hen helpt om naar het buitenland uit te breiden. Cooloo kreeg eind januari 2022 ook een DHI subsidie toegewezen voor een demonstratieproject in India. 

Meer resultaten

Bekijk meer opvallende activiteiten en resultaten in de uitvoering van opdrachten van onze opdrachtgevers.

In opdracht van:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?