Internationaal: resultaten uitgelicht

Gepubliceerd op:
10 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
26 april 2022

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) helpt ondernemers met hun internationale ambities. Dit doen wij met marktverkenningen, evenementen, matchmaking, hulp bij financiering, en kennisoverdracht. Maar ook via ontwikkelingsprojecten die duurzame, inclusieve economische groei stimuleren.

Het doel: Succesvol zakendoen op een maatschappelijk verantwoorde manier. Goed voor Nederland, goed voor de wereld. Op deze pagina brengen wij de meest actuele resultaten in beeld van opdrachten die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitvoert.

Exportwijzer

De Exportwijzer is een tool voor ondernemers met internationale ambities. Een gids die ze eenvoudig meeneemt langs vormen van ondersteuning en informatie over wet- en regelgeving. De Exportwijzer helpt ondernemers met een concreet stappenplan om de export van hun producten of diensten volgens de regels te laten verlopen. De tool bestaat uit 2 onderdelen. Het deel over de RVO-ondersteuning is door RVO zelf gemaakt. Het deel over wet- en regelgeving is een samenwerking tussen RVO, Douane en KVK. De Exportwijzer kwam tot stand in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Economische Zaken.

Zakendoen na Brexit

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten. RVO biedt ondernemers naast de landeninformatie over het VK, ook specifieke informatie aan over Zakendoen met het VK als land buiten de EU. Daarnaast is er de Brexit Impact Scan: een handige tool om te controleren wat er allemaal komt kijken bij de gevolgen van Brexit.

Coronavirus Q&A's

RVO heeft voor een aantal landen een overzicht met veelgestelde vragen en antwoorden over zakendoen en het coronavirus opgesteld. Denk aan vragen van ondernemers over lokale coronamaatregelen, zakenreizen, gevolgen voor de handel en transport. Dat doen we in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassades en consulaten-generaal. We streven ernaar de vragen en antwoorden zo actueel mogelijk te houden. Momenteel bieden wij die informatie voor 17 landen en 6 regio’s.

Zakelijke informatie van ambassades op RVO.nl

Op onze landenpagina’s vinden ondernemers informatie die zij kunnen gebruiken als zij hun eerste zakelijke stappen zetten naar een nieuw land of nieuwe markt. Voor ondernemers die al actief zijn in een land, bieden we sinds dit jaar ook informatie over de zakelijke hulp die ambassades ter plaatse bieden. Bekijk bijvoorbeeld de speciale pagina van het ambassadenetwerk in China. De Nederlandse ambassades, handelskantoren (NBSO’s) en consulaten bieden onder meer hulp bij het opbouwen van een netwerk in het land. En ze bieden steun bij onverhoopte handelsbelemmeringen. Daarnaast kennen zij de lokale zakencultuur goed. RVO werkt nauw samen met de Nederlandse ambassades en andere organisaties over de hele wereld.

E-learning IMVO China ziet het levenslicht

De International Business Academy (IBA) is een RVO-cursus rijker. Op dit digitale platform kunnen ondernemers gratis e-learnings volgen over zakendoen in België, China, Duitsland, Frankrijk en de VS.

Websitebezoek en dienstverlening januari – juni 2021

Het bezoek aan rvo.nl/internationaal en de vragen van ondernemers namen ook in 2021 weer toe. Ondernemers hebben vooral meer interesse in handel met de nabije markten en de Verenigde Staten. De coronacrisis heeft vooral door reisrestricties en leveringsproblemen nog steeds een grote impact op het internationale zakendoen. De evenementen werden goed bezocht, zowel de fysieke als de digitale. Meer weten over het bezoek aan de website en de dienstverlening van RVO in de periode januari-juni 2021? Klik op het plaatje hieronder en bekijk de hele infographic.

Resultaten Internationaal Ondernemen

Dit overzicht (pdf) van de resultaten van de Handelsagenda van Minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) geeft een concreet beeld van de uitvoering van het beleid op het gebied van internationaal ondernemen in 2019 en 2020. De infographics laten met feiten en cijfers de activiteiten én resultaten zien.

Trade Relations Programma gepubliceerd

RVO heeft het afgelopen jaar met de Trade and Innovate NL (TINL)-partners met 990 bedrijven accountmanagementgesprekken gevoerd: het Trade Relations Programma. Die gesprekken gingen over hun internationaliseringsambities. Daaruit is waardevolle informatie en kennis opgedaan over de bedrijven en hun eisen en wensen bij internationalisering en omgang met corona. Met de uitkomsten van de gesprekken kan het TINL-netwerk de ondernemer in zijn internationale klantreis beter ondersteunen. RVO is een van de partners van TINL. Lees hier meer over in het eerste rapport van het Trade Relations Programma.

CBI: ondersteuning export naar Europa

Het Centrum ter Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI, onderdeel van RVO) gaf steun in 2020 aan 425 mkb-bedrijven in 27 landen. Met 32 projecten werd de export vanuit die landen geëxporteerd. De export naar Europa bedroeg € 110 miljoen; de export naar niet-Europese markten € 255 miljoen. We ondersteunden 32.508 banen. Daarnaast maakten 260.000 eigenaren en medewerkers van bedrijven in ontwikkelingslanden gebruik van CBI Marktinformatie. Bekijk de Engelstalige infographic 2020: A challenging year for SMEs and CBI due to COVID-19 voor meer informatie.

Virtuele handelsmissies: "Je moet echt leren omdenken"

Hoe organiseer je handelsmissies in tijden van corona? Hoe breng je ondernemers in contact met bedrijven aan de andere kant van de wereld? De handelsmissies moesten opnieuw (digitaal) uitgevonden worden.

Handelsmissies met bewindspersonen

In 2020 en 2021 hebben de onderstaande uitgaande handelsmissies online plaatsgevonden.

Golfregio: 22 maart tot 1 april 2021
- onder leiding van minister Kaag
- 107 bedrijven en instellingen
- sectoren water, energie en voedsel

Business weeks

In 2021 zijn de volgende Business weeks gehouden:

  • Business Week Nabije Markten
  • China Business Week
  • Africa Business Week
  • Business Week Verenigde Staten, Canada en Mexico
  • Business Week Taiwan en Zuid-Korea

Alle Evenementen

Alle RVO-evenementen vindt u op onze evenementenkalender.

E-zine 2021: Ondernemende vrouwen aan zet!

Gender E-zine: Ondernemende vrouwen aan zet!'. In dit online magazine van RVO leest u de inspirerende verhalen van ondernemende vrouwen in Nederland en in ontwikkelingslanden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?