Stappenplan: de BGT-check doen

Gepubliceerd op:
2 mei 2022

U heeft een uitnodiging ontvangen om de BGT-check te doen. We kunnen ons voorstellen dat sommige onderdelen wat extra uitleg nodig hebben. 

Stap 1. Inloggen

Ga naar BGT-check en Direct regelen. U logt in zoals u gewend bent op mijn.rvo.nl.

Uw computer en browser

De BGT-check werkt alleen op een desktop of laptop. Dus niet op een mobiel apparaat, zoals een tablet of smartphone. U kunt het beste de nieuwste versie van uw browser gebruiken. Bijvoorbeeld Mozilla Firefox, Google Chrome of Microsoft Edge.

Lees de startpagina

Lees in de BGT-check de informatie op de startpagina. Bijvoorbeeld wanneer u uw BGT-check uiterlijk verstuurt. Klik dan op Volgende. 

Stap 2. Uw e-mailadres aanpassen

Op het scherm relatiegegevens ziet u uw gegevens. Uw e-mailadres kunt u aanpassen. Ook kunt u het e-mailadres van een gemachtigde toevoegen als u dat wilt. Bijvoorbeeld die van uw adviseur.

Invullen voor een klant

Bent u een adviseur en vult u de BGT-check in voor een klant? Vul dan uw eigen e-mailadres in en dat van uw klant. Als u e-mails van ons ontvangt over de BGT-check, ziet u daarin niet de naam van uw klant. Wel ziet u het relatienummer en KVK-nummer.

Stap 3. Uw grenzen controleren

U gaat nu controleren of u het eens bent met de nieuwe topografische grenzen van de percelen die u in gebruik heeft.

Meer uitleg

Wilt u meer uitleg over wat u ziet? Klik dan op het informatie-icoon bij het onderwerp waarover u meer wilt weten.

Totaal aantal hectares

In het scherm Controleren > Samenvatting ziet u het totaal aantal hectares van al de percelen die u in gebruik heeft. Onder Alle percelen bekijken ziet u al deze percelen en hun oppervlakte.

Wanneer een perceel niet controleren? 

Ziet u onder Alle percelen bekijken een perceel dat geen onderdeel is van de BGT-check? Zoals landschapselementen? Dan hoeft u dit perceel niet te controleren.

Eens met de grenzen?

Kiest u voor Ja, ik ben het ermee eens? Dan krijgt u niet te maken met de volgende stappen. Ga verder naar stap 5.

Niet eens met de grenzen?

Kiest u voor Nee, ik ben het er niet mee eens? Klik dan op Volgende. U gaat naar Overzicht percelen. Per perceel kunt u de grenzen bekijken.

Niet eens en opmerking plaatsen

Bent u het niet eens met de voorgestelde grenzen? Plaats dan een opmerking. Hoe u dat doet, leest u in stap 4.

Kaartlagen aan of uit zetten

Ziet u uw percelen niet goed? Dan ziet u misschien niet de kaartlagen die voor u het handigst zijn. Zet dan kaartlagen aan of uit. Welke kaartlagen het handigst zijn, verschilt per situatie.

Stap 4. Een opmerking plaatsen

U bent het niet eens met de BGT-grens en plaatst een stip met een opmerking. Hoe u een opmerking plaatst, ziet u in de stappen linksboven in het scherm. U kunt maximaal 10 opmerkingen per perceel plaatsen. Een stip kan maximaal 25 meter buiten het perceel staan.

Waar plaatst u een stip met opmerking?

Het is belangrijk dat u de stip zet op de plek waar het om gaat. En dat u zo duidelijk mogelijk uitlegt wat er volgens u niet klopt. Alleen dan kunnen wij uw opmerking meenemen bij onze beoordeling.

Rode vlakken

Ziet u rode vlakken? Dan vallen de stukken grond die u heeft ingetekend in Mijn percelen buiten de nieuwe topografische grenzen. Klopt dit volgens u niet? Plaats dan een opmerking in de BGT-check. Deze gaan we beoordelen.

Groene vlakken

Ziet u groene vlakken? Dit zijn stukken grond die u niet heeft ingetekend in Mijn percelen. Maar ze vallen wel binnen de nieuwe topografische grenzen. U hoeft hier geen opmerking bij te plaatsen. Heeft u deze stukken in gebruik? Dan voegt u ze toe aan Mijn percelen. Dit kan pas als u de nieuwe grenzen in Mijn percelen ziet. Daarover ontvangt u van ons bericht.

Grijze vlakken

Ziet u een grijs vlak op de kaart? Dan is er een erg klein verschil tussen de grens die u heeft ingetekend en de BGT-grens. U kunt hier een opmerking bij plaatsen als u het er niet mee eens bent. Houd er dan wel rekening mee dat de kans groot is dat wij deze grens niet aanpassen. Dit doen wij alleen als er op de luchtfoto of hoogtekaart een betere grens te zien is.

Als de situatie is veranderd

Is uw situatie veranderd, maar is dat nog niet te zien op de nieuwste luchtfoto? Pas uw intekening dan aan bij de volgende Gecombineerde opgave.

Controleer al uw percelen

Achter elk perceel dat u heeft gecontroleerd, ziet u een groen vinkje of een rood kruisje.

Stap 5. Uw BGT-check versturen

Heeft u al uw percelen gecontroleerd? Klik dan op Versturen. Wij streven ernaar om u binnen 6 weken een e-mail te sturen. Daarin vragen wij u om onze beoordeling weer te controleren. Meer daarover leest u in stap 6.

Stappen in de BGT-check

Wilt u weten welke stappen u heeft gezet in de BGT-check? Dat ziet u op het tabblad Overzicht. Als u opnieuw inlogt, staat er ook een vinkje bij U heeft uw opmerkingen verstuurd.

BGT stappenplan 4

Stap 6. Controleer de beoordeling van RVO

Heeft u een e-mail ontvangen waarin wij u vragen om te reageren op onze beoordeling? In het scherm Controleren > Overzicht percelen kunt u nu controleren of u het eens bent met onze beoordeling van uw opmerkingen.

Alle opmerkingen beoordelen

In het Overzicht percelen ziet u een geel belletje bij de percelen waarvan u onze opmerkingen nog moet beoordelen. Bekijk en beoordeel al onze opmerkingen. Hoe u dat doet, ziet u in de stappen linksboven in het scherm.

Bent u het niet eens met onze beoordeling van uw opmerking? Leg zo duidelijk mogelijk uit wat er volgens u niet klopt. 

BGT-check versturen

Zijn alle belletjes weg en staat daarvoor in de plaats een rood kruisje of een groen vinkje? Dan heeft u gereageerd op al onze beoordelingen. U kunt de BGT-check versturen en een belafspraak maken.

Stap 7. Maak als het nodig is uw belafspraak

Bent u het niet eens met onze beoordeling? Maak dan een belafspraak. Dan gaan we in gesprek over de grenzen en uw opmerkingen.

Kies een datum en tijd

Zet een vinkje bij Ik wil een belafspraak maken en vul uw gegevens in. Daarna klikt u op Versturen en belafspraak maken. Als u heeft geklikt op Versturen en belafspraak maken, komt u op een pagina waarop u uw belafspraak in kunt plannen. Daar kiest u een datum en tijd. Uw gegevens worden automatisch ingevuld. Klik daarna op Afspraak maken. U ontvangt via e-mail een bevestiging van de belafspraak.

De belafspraak

Eén van onze medewerkers belt u op het afgesproken tijdstip. Zorg ervoor dat u dan achter uw computer zit. Na deze belafspraak ronden we de BGT-check voor u af.

Afzeggen of verplaatsen

Wilt u de afspraak afzeggen of verplaatsen? Dat kan via de link in de e-mail met de bevestiging van de belafspraak.

Gaat de belafspraak 2 keer niet door? Dan wordt de BGT-check automatisch afgerond. Dit gebeurt wanneer:

  • u niet bereikbaar was op de tweede belafspraak;
  • u de tweede belafspraak zelf heeft afgezegd;
  • u niet binnen 7 dagen een nieuwe belafspraak heeft gemaakt.

Geen belafspraak maken

Een belafspraak maken is niet verplicht. Maakt u geen belafspraak? Dan gaan wij ervan uit dat u het eens bent met onze eerdere beoordeling. Wij kunnen dan uw nieuwe opmerkingen helaas niet meenemen. Zet een vinkje bij Ik wil geen belafspraak maken en klik op Versturen. U rondt de BGT-check af.

Hierna hoeft u niets meer te doen in de BGT-check. U ontvangt van ons een brief waarin staat wat u verder kunt verwachten.

Heeft u vragen? Kijk eens op de pagina met Veelgestelde vragen.

Meer uitleg over de BGT-check? Bekijk de uitgebreide handleiding.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?