Starten met import

Gepubliceerd op:
28 juli 2021

Een product importeren uit het buitenland? Start met de belangrijke zaken rondom import op een rij te zetten. Gebruik de checklists en stappenplannen.

Of u nu goederen gaat importeren uit een land binnen of buiten de EU: bij importeren komt veel kijken. Hoe vindt u betrouwbare partners in het buitenland? Hoe regelt u transport en verzekeringen? En aan welke nationale en internationale regels moet u voldoen? Deze tips en stappen helpen u op weg.

Doe marktonderzoek

Door marktonderzoek weet u of de Nederlandse markt geschikt is voor uw importproduct. Breng in kaart waarom dit product hier nog niet te koop is. Of juist wel. Wie zijn uw concurrenten? En wie is uw doelgroep? Mag het product wel worden ingevoerd? Met een marktonderzoek krijgt u antwoord op veel vragen.

Maak een importplan

Een importplan geeft u inzicht in uw kans voor succesvol importeren. Een importplan zorgt er ook voor dat u weet welke stappen nodig zijn om te starten met de import. In uw importplan beantwoordt u vragen als:

 • Waarom wil ik importeren?
 • Is mijn bedrijf klaar voor import?
 • Met welke wetten en regels krijg ik te maken?
 • Hoe regel ik het transport en de verzekeringen?
 • Wie zijn mijn concurrenten?
 • Wat zijn mijn kansen en risico’s?

KVK heeft een voorbeeld om een importplan te maken. Download het sjabloon importplan (pdf) en vul alle onderdelen in.

Check de wetten en regels bij import

Bij import van producten krijgt u te maken met wetten en regels. Bijvoorbeeld:

Goederen importeren uit een EU-land

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van goederen. Dit betekent dat u geen invoerrechten hoeft te betalen. U betaalt meestal wel btw in Nederland. Soms betaalt u ook accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check altijd de producteisen binnen de EU als u gaat importeren. En ga na of er in Nederland nog speciale eisen gelden voor uw product. Bekijk het stappenplan importeren uit een EU-land.

Goederen importeren uit een land buiten de EU

Bij het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) komt veel kijken. Zo moet u aangifte doen bij de Douane en invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw en soms accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check ook altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen. Bekijk het stappenplan importeren uit een land buiten de EU.

Diensten importeren

U kunt ook diensten importeren. Lees meer over het importeren van diensten binnen de EU of over het importeren van diensten buiten de EU.

Vind de juiste leverancier

Er zijn verschillende manieren om een producent, grossier, fabrikant of leverancier in het buitenland te vinden. Zo helpen de handelsmedewerkers op de Nederlandse ambassades in het buitenland u op weg met mogelijke verkooppunten voor uw inkoop van een product, materialen of een partijhandel. En andersom kunt u natuurlijk ook de buitenlandse ambassades in Nederland inschakelen bij uw zoektocht. Maar ook op internationale vakbeurzen komt u in contact met potentiële leveranciers, producenten of grossiers.

Check uw toekomstige leverancier

U heeft een geschikte leverancier, fabrikant of grossier gevonden voor uw import. Wat weet u van het bedrijf? Is het betrouwbaar? Misschien zit die toeleverancier wel in het binnenland ver van een haven. Dan moet het vervoer van uw producten, materialen of partijhandel via extra binnenlands transport. Hierdoor wordt de inkoop duurder. Probeer daarom zoveel mogelijk informatie te vinden, zoals:

 • productdocumentatie
 • verkoopvoorwaarden
 • productiecapaciteit, levertijd en leveringsvoorwaarden
 • aard en omvang van het bedrijf
 • talenkennis van uw zakenpartner

U wilt graag weten of uw leverancier betrouwbaar is. Controleren op betrouwbaarheid is altijd lastig. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om risico’s te beperken.

Maak duidelijke afspraken met uw leverancier

Gaat u een product zelf importeren en distribueren? Of bent u meer een tussenpersoon, zoals een handelsagent? Maak altijd duidelijke afspraken met uw buitenlandse leverancier over bijvoorbeeld productaansprakelijkheid, garantie en welk nationaal recht van toepassing is. Deze afspraken legt u vast in een koop-, distributie- of agentuurcontract.

Bereken de kostprijs van uw importproduct

U gaat uw geïmporteerde product op de markt brengen. Voor een goede vraagprijs moet u weten welke kosten u heeft gemaakt en nog moet maken. Bijvoorbeeld kosten voor opslag en transport. Bekijk het voorbeeld kostprijsberekening bij import.

Tips

Discussies

Praat mee met andere ondernemers over internationaal ondernemen.

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland jaarlijks?

De grafiek toont de totale waarde van goederen die door Nederland worden ingevoerd.

Bent u tevreden over deze pagina?