Energie besparen met verlichting

Gepubliceerd op:
28 april 2017
Laatst gecontroleerd op:
4 februari 2021

Verlichting is samen met verwarmen de grootste energiepost in een gebouw. Gelukkig zijn er veel energiebesparende technieken waarmee op verlichting bespaard kan worden. Dat heeft een gunstig effect op de energierekening, het binnenklimaat en het milieu. Een goede kwaliteit van de verlichting is bovendien ook positief voor de productiviteit binnen de werkomgeving.

Goede verlichting geeft een positieve ervaring, is egaal en leidt niet tot verblinding of verhitting (of brand) in de ruimte.

In 3 stappen naar energiebesparing

  1. Maak goed gebruik van daglicht;
  2. Niet verlichten wanneer dat niet nodig of gewenst is;
  3. Gebruik energie-efficiënte verlichting, afgestemd op gebruik.

Duurzame verlichtingstechnieken

Daglicht optimaliseren

Daglicht wordt als prettig ervaren en is belangrijk voor de gezondheid van mensen. Om daglicht te optimaliseren is voldoende lichtinval nodig en een lichtregeling op de armatuur of in de ruimte zelf. Ook is het mogelijk om daglicht beter te benutten met lichtwering of door daglicht via lichtkoepels of lichtsystemen naar binnen te leiden.

Slimme lichtregeling

Een slimme lichtregeling en/of schakelsysteem bespaart energie en verlengt de levensduur van de lichtbron. Door op gezette tijdstippen de verlichting (met veegpulsen) uit te schakelen of te werken met timers en sensoren, zorgt ervoor dat verlichting niet onnodig brandt. Bijvoorbeeld door aanwezigheids- en daglichtsensoren te plaatsen.

Efficiënte verlichting

Het beperken van de energievraag kan onder meer door het vervangen van verspillende verlichting, zoals oude tl-buizen, gloeilampen en halogeen. Goede alternatieven zijn tl5 en ledverlichting. Bij nieuwbouw is ledverlichting meestal de standaard. Technisch gezien kan het energiegebruik bij toepassing van goede led-armaturen wel 2,5 tot 3 W/m² lager uitvallen dan bij toepassing van oudere tl-systemen. Door de ontwikkeling van led wordt de besparing alleen maar groter.

Is retrofit een optie?

Het vervangen van tl-buizen door tl-led  (retrofit) lijkt een goede oplossing, maar in de praktijk zijn er wisselende resultaten. De oplossing is lichttechnisch suboptimaal, omdat de led-technologie niet optimaal benut wordt. Daarnaast is een belangrijk aandachtspunt de staat van het armatuur. Deze mag niet geroest of vervormt zijn.

Veilig en verzekerbaar

Kies voor een ombouwset die door de leverancier wordt geleverd of erkend. Dan blijft de leverancier aansprakelijk voor de installatie. Zorg ook voor een deskundige installateur, die bekend is met retrofitting en garanties geeft.

Vragen over verlichting?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?