Top 5 best gelezen praktijkverhalen over innovatieve ondernemers

Gepubliceerd op:
18 januari 2023
Laatst gecontroleerd op:
19 juni 2023

Welke 5 inspirerende verhalen spraken onze lezers in 2022 het meest aan? U leest ze hier! Van vrouwelijk ondernemerschap, via financiering van innovatieve mobiliteitsoplossingen tot levensloopbestendig wonen. Innovatie in de breedste zin.

1. 11 inspirerende en innovatieve vrouwelijke ondernemers

Een veelgehoorde klacht is dat er te weinig vrouwen in de technologie werken. Vrouwelijke uitvinders zijn ondervertegenwoordigd als het gaat om het aanvragen van de officiële rechten voor hun ideeën. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese octrooibureau EPO. Nederland scoort daarbij onder het Europese gemiddelde. Bij RVO zien we - gelukkig - vaak voorbeelden van getalenteerde en inspirerende vrouwelijke ondernemers.

Marloes de Ruiter, Weprocess

2. Investeren in nieuwe, duurzame voertuigen

Start-ups hebben baat bij een investering. Voor de ene start-up is het om sneller te groeien voor de ander om überhaupt te blijven bestaan. Zo'n investering kan bijvoorbeeld komen van een Seed Business Angel, een investeringsfonds dat samen met de overheid investeert in creatieve- en technostarters.

Carver

Bloomit is zo’n fonds en focust zich op kansrijke technostarters in de mobiliteitssector. Misschien kent u wel de populaire fatbikes van PHATFOUR, de 3-wielers van Carver of de urban e-bikes van WATT.

Bloomit helpt met zowel kennis als kapitaal en wil zo een groeipartner zijn voor technologisch innovatieve start-ups.

“Ons doel is om mensen uit niet-schone voertuigen te krijgen en steden begaanbaarder te maken.”

Niek van Exel
Mede-oprichter Bloomit

3. Op weg naar waterdichte monitoring Amsterdamse bruggen en kademuren

Wat de Eiffeltoren is voor Parijs, zijn de grachten voor Amsterdam. Op zulke iconische bouwwerken moeten we zuinig zijn. Daarom is een SBIR-innovatiecompetitie in het leven geroepen. Zo konden de knapste koppen van Nederland zich buigen over de monitoring van de kademuren en bruggen van onze hoofdstad.

4. "We bouwen in eigen tuin levensloopbestendige woningen"

Toen Huub van Berlo (66) en zijn vrouw Ien Meijers nadachten over hun toekomst, merkten ze dat zij en veel van hun buren behoefte hadden aan een levensloopbestendige woning. Daarom hebben ze hun eigen woonhofje gerealiseerd.

Om het project financierbaar te maken, zochten de initiatiefnemers naar subsidies. "Een paar van ons ging naar de gemeente en sprak met experts. Er zijn wel veel subsidies, maar voornamelijk voor bestaande woningen. Eén van ons is toen toevallig bij de RVO-website gekomen en las over de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). Wij hebben de aanvraag zelf gedaan. Dat was vrij simpel en RVO reageerde al snel."

5. Bliksemsgoed product van VitalFluid

VitalFluid wist een natuurlijk proces - bliksem - te kopiëren. Het ‘bliksemwater’ dat ze hiermee genereren, zetten ze in om duurzame voedselproductie mogelijk te maken. RVO speelt een cruciale rol in de ontwikkeling, vertelt commercieel directeur Erik Hertel. Zo ging Vitalfluid mee op handelsmissie en hielp RVO bij het vinden van goede partners en de juiste financieringsregelingen. Hun bliksemwater gaat nu de wereld over.

Op de hoogte blijven?

Mis niets over nieuwe ontwikkelingen en verhalen. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Bent u tevreden over deze pagina?