25 jaar WBSO in praktijk: gezondheid, welzijn en sport

Gepubliceerd op:
12 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
9 oktober 2019

Bedrijven die actief investeren in speur- en ontwikkelingswerk (R&D) lopen voorop in het vinden van creatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke problemen. De WBSO ondersteunt bedrijven al 25 jaar hierbij.

Wat heeft 25 jaar WBSO opgeleverd? Hieronder leest u over enkele inspirerende voorbeelden in de categorie gezondheid, welzijn en sport.

Langer zelfstandig met Lea

Met de toenemende vergrijzing zijn steeds meer handen nodig aan het bed maar ook minder mensen beschikbaar om te zorgen. Robot Care Systems (RCS) ontwierp 'Lea' met hulp van WBSO en het Innovatiekrediet. Een als rollator vermomde hightech zorgrobot die ouderen helpt met opstaan, lopen en toiletbezoek in de huiselijke omgeving. Met Lea kunnen zij langer zelfstandig thuis wonen. Dit biedt niet alleen voordelen voor ouderen, maar ook voor thuiszorgorganisaties, revalidatiecentra, zorginstellingen en de overheid. Niet voor niets won RCS meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Herman Wijffels Innovatieprijs en won oprichtster Maja Rudinac de Johan Friso prijs als Ingenieur van het jaar 2019.

Organen-op-een-chip

Mimetas ontwikkelde een nieuwe technologie ‘organen-op-een-chip’ met behulp van de WBSO, Eurostars en het Innovatiekrediet. Op de OrganoPlate®, een geavanceerde 3D-kweekplaat, kweekt Mimetas kleine 3D-stukjes menselijk weefsel of organen. Door het toedienen van geneesmiddelen aan deze weefsels kunnen de effecten van geneesmiddelen op mensen beter worden voorspeld. Dit maakt het gebruik van proefdieren overbodig, is kostenbesparend en maakt ‘personalised medicine’ mogelijk. Mimetas is door de internationale jury van TEDxBinnenhof geselecteerd als 1 van de 10 meest inspirerende bedrijven uit Europa. De organisatie heeft tot doel om baanbrekende innovaties, die bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken, verder te verspreiden.

Virtual reality klimtrainer

Tacx International ontwikkelde de virtual reality klimtrainer. Met deze trainer kun je rennend of fietsend een virtueel parcours afleggen. Vanaf de fiets of loopband zie je op een beeldscherm een zelfgekozen route, de bijbehorende omgeving en statistieken, zoals stijgingspercentages. Kies je voor fietsen, dan kun je zelf bepalen met welk verzet je fietst en de route aanpassen met bijvoorbeeld extra hellingen. De klimtrainer van Tacx onderscheidt zich door een speciale motor die grote vermogens aankan. De aandrijving functioneert niet met een vliegwiel, maar met hulp van elektronica en sensoren. Tacx vroeg octrooi aan en maakte bij de ontwikkeling gebruik van de WBSO.

Hersenactiviteit meten via NIRS

Artinis ontwikkelde met steun van de WBSO een comfortabel, draagbaar systeem voor het meten van de hersenactiviteit. Het bijzondere aan het draadloze multichannel NIRS-systeem (near-infrared spectroscopy) is dat het gegevens kan meten tijdens alle dagelijkse bezigheden, ook tijdens het slapen en sporten. Het systeem zendt deze gegevens via Bluetooth naar een smartphone of computer waarop ze in real time te bekijken zijn. Dit geeft niet alleen inzicht in de hersenactiviteit maar ook informatie over de verzuringsgraad van spieren. Daardoor is NIRS breed toepasbaar, bijvoorbeeld voor klinisch onderzoek of voor het meten van de inspanningen van sporters.

Incontinentie gummibolletjes

Incontinentie is een vervelend probleem en komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen. Urogyn ontwikkelde Urolastic: gummibolletjes van tweecomponenten-siliconenpolymeer. Die maken een ingrijpende operatieve ingreep om de klachten te verhelpen overbodig. De gummibolletjes worden met een naald ingebracht rond de plasbuis. Het gevolg is dat de plasbuis vernauwt en de wand van de plasbuis verstevigt door het ontstane littekenweefsel. De grootste winst zit echter in de poliklinische behandeling. Een half uur later staat de patiënt weer buiten. Urogyn ontwikkelde Urolastic met steun van de WBSO, EFRO-subsidie, Innovatievouchers en Innovatiekrediet.

Micro-containers met medicijnen

Voor haar wereldwijde klantenkring van medische en farmaceutische bedrijven ontwikkelt en maakt PolyVation biomedische polymeren. In samenwerking met dochteronderneming InnoCore verwerkt het Groningse bedrijf polymeren tot micro-containers, gevuld met medicijnen. Mechanismen zorgen ervoor dat de medicijnen gedoseerd in het lichaam worden vrijgeven. Overdosering behoort tot het verleden, evenals veelvuldige toediening van injecties. De medicijnen bereiken plaatsen in het lichaam, zoals de ogen en de hersenen, die je op de traditionele manier niet bereikt. PolyVation maakt al zo’n 20 jaar gebruik van WBSO.

Medicijncapsule Intellicap

Het Eindhovense bedrijf Medimetrics ontwikkelde de Intellicap. Deze elektronische capsule is niet groter dan een flinke vitaminepil en bevat sensoren, elektronica en medicatie. De sensoren meten de zuurgraad en de temperatuur, de elektronica staat in verbinding met een computer. De Intellicap maakt het mogelijk om op elk punt in het spijsverteringskanaal en op elk gewenst tijdstip een bepaalde dosering van een medicijn af te geven. Met dank aan de WBSO is de Intellicap inmiddels op de markt. De ontwikkeling bleef niet onopgemerkt. Voor de Intellicap ontving Medimetrics eind 2014 de Accenture Innovation Award.

Nauwkeurige neurostimulator

Als medicatie bij patiënten met Parkinson niet meer goed werkt, kunnen artsen deep brain stimulation (DBS) toepassen. Een geleidingsdraad of sonde in de hersenen geeft pulsen af die ervoor zorgen dat de motorische klachten, zoals tremoren en spierstijfheid, verminderen. Sapiens Steering Brain Stimulation uit Eindhoven ontwikkelde een innovatieve nieuwe DBS-sonde die veel nauwkeuriger is dan de huidige technieken. Het implantaat van Sapiens SBS telt 40 micro-elektrodes in plaats van 4, die onafhankelijk van elkaar zijn te besturen. Patiënten hebben hierdoor minder last van bijwerkingen en de kwaliteit van leven neemt toe. Sapiens SBS maakte gebruik van de WBSO en het Innovatiekrediet.

Compacte roeiboot

Volans Rowing wilde de roeisport graag voor iedereen toegankelijk maken en dacht na over de ontwikkeling van een nieuwe, lichte en makkelijk te vervoeren roeiboot. Het werd de Volans, een stabiele wendbare boot van nieuwe materialen, die qua rompvorm een mix is tussen een kano en een roeiboot. Ook nieuw is de toepassing van een sliding rigger, zeg maar de klapschaats van het roeien. Niet het stoeltje beweegt, maar het deel met de riemen. Voor de ontwikkeling van de Volans bood onder andere de WBSO de financiële ruimte. Bekijk ook een filmpje over deze innovatieve roeiboot.

Pijnloze borstscanner

Kleeven Medical ontwikkelde met steun van de WBSO de Tiseno, een apparaat dat via onschadelijke thermografie borstweefsel scant op plekjes met een meer dan normale hoeveelheid bloedvaten. In vergelijking met de gebruikelijke mammografie is de Tiseno veilig, snel, pijnloos en voor alle vrouwen toegankelijk, ongeacht leeftijd, borstimplantaten, zwangerschap of borstvoeding.

Geluidmeetsysteem met 3D-microfoon

Munisense ontwikkelt systemen waarmee je geluid, grondwaterstanden, binnenluchtkwaliteit en energiegebruik op afstand kunt meten en uitlezen. Algoritmes zetten de meetdata om in nuttige informatie. Met steun van de WBSO ontwikkelde Munisense een geluidmeetsysteem met 3D-microfoon dat niet alleen geluid, maar ook de richting van het geluid kan meten. Dat gebeurt met vier richtinggevoelige microfoons in een soort meetkop. Het systeem onderscheidt bij een muziekevenement bijvoorbeeld het geluidsniveau van het juichende publiek van het geluidsniveau van de muziek dat onder de geluidsnormen valt. De hardware is er nu, maar Munisense is nog steeds aan het ontwikkelen hoe je de resultaten zo inzichtelijk mogelijk maakt.

Vragen over WBSO?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?