25 jaar WBSO in praktijk: innovatie en datacommunicatie

Gepubliceerd op:
29 augustus 2019
Laatst gecontroleerd op:
9 oktober 2019

Welke mogelijkheden biedt de wondere wereld van de datacommunicatie zoals het Internet of Things? Nederlandse bedrijven komen, met steun van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), met diverse oplossingen.

Wat heeft 25 jaar WBSO opgeleverd? Lees over inspirerende voorbeelden in de categorie innovatie en datacommunicatie.

Online artikelen verkopen via blockchain

Katalysis ontwikkelde een plug-in voor websites, waarmee freelancejournalisten hun artikelen per stuk kunnen verkopen. Met 1 druk op de betaalknop krijgen lezers toegang tot een artikel en ontvangt de schrijver automatisch zijn beloning. Katalysis gebruikt blockchaintechnologie om bij te houden wie de rechten op het artikel heeft. Blockchain is een netwerk van computers dat het mogelijk maakt om complexe betaalafspraken vast te leggen. De computers analyseren en verifiëren de aanwezige informatie continu. Dit maakt blockchain een zeer veilige technologie. Dankzij een haalbaarheidsstudie via de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) en de WBSO kon Katalysis zich sneller doorontwikkelen.

Innovatieve 3D-printer

Leapfrog ontwierp in 2012 een hoogwaardige en betaalbare 3D-printer waarvan er binnen een jaar al 1.000 waren verkocht. Sindsdien ontwikkelde Leapfrog verschillende typen 3D-printers. Ze onderscheiden zich door een groot bouwvolume, groot gebruiksgemak, stevige constructie, strak design en lagering van het printbed met kogelomloopspindels. De printers hebben 2 extruderkoppen. Hiermee kan ook in 2 kleuren, met wateroplosbaar steunmateriaal of in overhangende structuren worden geprint. Leapfrog maakte gebruik van 6 overheidsregelingen om te staan waar het nu staat: de WBSO, MIT (MKB-Innovatiestimulering Topsectoren), Innovatiekrediet en Eurostars.

Satelliet-netwerk voor datacommunicatie

Hiber werkt aan een netwerk van 48 kleine satellieten dat voor een energiezuinige, betaalbare en wereldwijde dekking van datacommunicatie moet zorgen. Met steun van Innovatiekrediet en de WBSO heeft de Nederlandse start-up inmiddels de eerste satelliet gelanceerd, de tweede volgt binnenkort. Ze vormen uiteindelijk een netwerk waarbinnen apparaten met het internet kunnen communiceren: het Internet of Things (IoT). Toepassingen zijn bijvoorbeeld het monitoren van gewassen of het opsporen van vee. GSM-netwerken dekken gezamenlijk nog geen 10% van het aardoppervlak. Het satellietnetwerk van Hiber kan straks vanuit de ruimte apparaten bereiken op de meest afgelegen plekken van de wereld.

Serious game ‘Monster Zoo’

In samenwerking met Stabilo ontwikkelt &ranj een serious game waarmee kinderen op een tablet kunnen leren schrijven. Omdat met de hand schrijven de taalontwikkeling en de fijne motoriek stimuleert, bedacht &ranj een leuke manier om hiermee te oefenen. In de door &ranj ontwikkelde game ‘Monster Zoo’ worstelen allerlei monsters met problemen. Als directeur van de dierentuin lost de speler die op. De bewegingen waarmee hij dat doet zijn gebaseerd op de Neuromotor Task Training, een methode om de fijne motoriek te trainen. Met ondersteuning van de WBSO ziet het Rotterdamse bedrijf kans om de game door te ontwikkelen voor de consumentenmarkt.

Hightech videovloer

Csti richt zich op de entertainmentindustrie: een terrein waar nieuw en vernieuwend zijn bij uitstek van belang is. Het bedrijf ontwikkelde met steun van de WBSO het sensorsysteem voor de hightech videovloer van The Voice of Holland. Gewicht op de sensoren stuurt video’s aan waardoor het mogelijk is visuele waterplassen te creëren op de plaatsen waar gelopen is.

Super blue engine

Vanguard Games maakt computergames voor allerlei platformen: voor consoles zoals Xbox en Playstation, voor de pc en zelfs voor mobiele telefoons en tablets. Het bedrijf ontwikkelde een blue engine, de drijvende kracht achter een game, die op alle platformen draait. "Doordat we een engine hebben gebouwd die dat kan, kunnen we efficiënt games bouwen voor al die verschillende platformen." Vanguard Games, een bedrijf met zo’n 50 medewerkers in hartje Amsterdam, krijgt al WBSO vanaf het begin van haar bestaan en gebruikt de WBSO om haar ‘blue engine’ steeds opnieuw aan te passen aan de laatste ontwikkelingen.

Horloges met eeuwige kalender

Van der Gang Watches in Dokkum maakt kwaliteitshorloges die het bedrijf in 2012 voorzag van een eeuwige kalender. Het ontwikkelen van deze eeuwige kalender was een ambitieuze, specialistische en tijdrovende klus die dankzij de WBSO tot een goed einde is gebracht.

Testapparatuur voor chips

Veel chipfabrikanten beschikken niet over de kennis en middelen om hun producten te testen. Salland Engineering wel. Het bedrijf ontwikkelt met hulp van de WBSO high density-instrumenten om alle componenten van chips integraal te testen. Ook maakt Salland software-tools om het productieproces te optimaliseren. De techniek en kennis van Salland Engineering wordt gebruikt voor chips in spelcomputers, tablets, elektronische autosleutels en bankpasjes en voor microcontrollers in autospiegels, motor en achterklep.

Digitaal archiveren van historisch erfgoed

Museumcollecties staan tegenwoordig online en zoekmachines kunnen de gewenste afbeeldingen steeds eenvoudiger traceren. Hierdoor kunnen we schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt of Van Gogh steeds makkelijker bekijken. Mede dankzij de financiële tegemoetkoming van de WBSO kon Pictura ict-tools ontwikkelen om historisch erfgoed op grote schaal te ontsluiten.

Betere oogst met datalogger

Dacom ontwikkelde met steun van de WBSO een datalogger voor telers die de kwaliteit van hun gewassen willen optimaliseren. Zij kunnen door een combinatie van sensortechnologie, internet en satellietbeelden de teelt volgen en de levering van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen optimaliseren. Het resultaat? Een betere oogst, minder kosten en een duurzaam gebruik van hulpstoffen. De datalogger zit op een geavanceerd bodemvochtstation en verstuurt de vochtgegevens met behulp van een simkaart naar de database.

3D bestuurbare inflatables

Grote ballen die door de ruimte lijken te zweven, van kleur en positie veranderen en een unieke visuele beleving creëren. Het bedrijf Csti realiseert shows in theaters en stadions en ontwikkelde met hulp van de WBSO een navigatiesysteem om de objecten 3-D te kunnen besturen.

Vragen over WBSO?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?