25 jaar WBSO in praktijk: veilige en duurzame energie

Gepubliceerd op:
29 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2019

Hoe schakelen we om van fossiele brandstoffen naar duurzame en veilige energie terwijl de vraag nog steeds toeneemt? Nederlandse bedrijven bieden hier, met steun van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), oplossingen voor.

Wat heeft 25 jaar WBSO opgeleverd? Lees over inspirerende voorbeelden in de categorie veilige en duurzame energie.

Energieopwekkende (dans)vloer

Energie opwekken door te dansen of te lopen? Het kan. Energy Floors ontwikkelde met steun van de WBSO vloeren waarbij het publiek energie opwekt. Het idee ontstond tijdens een project om discotheken te verduurzamen. Samen met de TU in Delft en Eindhoven slaagde Energy Floors erin om vloeren te maken die kinetische energie van dansende mensen omzetten in elektriciteit. Ook in de buitenruimte zag het bedrijf mogelijkheden. Met ondersteuning van de Urban Energy regeling (Top Sector Energie) en de WBSO verwerkte Energy Floors zonnestroomtechnologie in buitenvloertegels. De tegels geven een hoger rendement en worden getest op druk belopen stations- en schoolpleinen. De energieopwekkende vloeren van Energy Floors dragen bij aan het vergroten van de kennis over duurzaamheid bij het publiek.

Contactloze energieoverdracht

Use System Engineering bedacht een oplossing voor veelvoorkomende problemen met roestende contacten, verkeerde polariteitsverbindingen en gevaarlijke spanningen. Het bedrijf ontwikkelde met steun van de WBSO een technologie voor contactloze distributie van energie en data (CEDD). Een techniek die we kennen van de oplaadbare tandenborstel maar dan over afstanden tot 2 kilometer en voor vermogens van 2 tot 10 kW. Aan de kabel kun je verschillende apparaten koppelen waarmee je informatie kunt uitwisselen en die je van energie kunt voorzien. Een ‘proof of concept’ op Vliegveld Eelde toonde aan dat de techniek werkt in veeleisende omgevingen zoals vliegvelden, olieplatforms en tunnels.

Chemische minifabriekjes

Flowid

Chemicaliën produceren ‘op locatie’. Geen rokende giga-complexen meer, maar lokale minifabriekjes. Die geen energie verbruiken, maar produceren. Flowid bouwde met steun van de WBSO een compacte hightech-reactor waarin 3 schijven van dvd-formaat op hoge snelheid ronddraaien. De multiple spinning disc-technologie in de kleine Flowid-reactor zorgt voor snellere reacties en is flexibeler, veiliger en energie-efficiënter dan traditionele reactoren. Bovendien levert de innovatieve nauwsluitende behuizing een betere menging van vloeistoffen en gassen op. Het Eindhovense bedrijf zet hiermee een flinke stap richting miniaturisering en won met de chemische minifabriekjes de Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 in de categorie ‘circulaire economie’.

Superslimme energiemeter

Ipsum Energy ontwikkelde een nieuw product, gebaseerd op een volledig nieuwe technologie, om het energieverbruik van ingeschakelde apparaten te meten. Hiervoor ging het bedrijf wereldwijd op zoek naar een geschikte technologie. Samen met de Universiteit Twente bedacht Ipsum een geniale oplossing. Slimme algoritmen konden het verbruik per apparaat bepalen zónder de apparaten afzonderlijk te ‘bemeteren’. Met steun van de WBSO kon Ipsum deze superslimme meters verder ontwikkelen, zowel voor woonhuizen (consumenten) als voor de utiliteitsbouw. De energieservice van Ipsum Energy die inzicht geeft in het energieverbruik is inmiddels op de markt.

Stroom uit water

Waterturbine van Tocardo

De ontwikkeling van de waterturbines kostte Tocardo meer dan 8 jaar, maar eind 2012 werd het eerste project gerealiseerd in Nepal. Uniek aan deze Nederlandse waterturbines is dat zij geplaatst kunnen worden in rivieren - zonder dat daarvoor dammen vereist zijn - en bij getijdenstromen. Hierdoor kunnen de turbines in veel delen van de wereld voorzien in de stroomvoorziening. De turbines tot 100 kW zijn geschikt voor rivieren en de turbines tot 200 kW voor getijdenstromen in dammen en bij bruggen en grote rivieren. Enige voorwaarde is dat het water voldoende snel stroomt. Tocardo werkt nu aan de ontwikkeling van grotere waterturbines, ook met steun van de WBSO.

Draaiende panelen

Sublean wilde een product maken dat de wereld verdienend duurzaam zou maken. Het bedrijf ontwikkelde met steun van de WBSO de Cablean-technologie: draaiende panelen die je naar wens kunt programmeren. Aan de ene kant van het paneel bijvoorbeeld een stukje grasmat, aan de andere kant een zonnepaneel. Sublean streeft ernaar om ieder oppervlak 24/7 in beweging te brengen. De draaiende panelen op een gevel, dak of wegscherm maken inmiddels de lucht schoon, wekken energie op, produceren voedsel, vangen water op en maken reclame. Hierdoor draagt de Cablean-technologie bij aan een duurzaam gebouwde omgeving.

Slimme energieopwekkende ramen

Slimme ramen die energie opwekken met zonnecellen. Start-up-bedrijf Physee verduurzaamt gebouwen zonder dat de gebruiker hoeft in te leveren op design en functionaliteit. Met financiële ondersteuning van het Valorisatiecentrum TU Delft, WBSO, Vroegefasefinanciering (VFF) en mkb-subsidie in Horizon 2020 slaagde het bedrijf erin hun PowerWindow te ontwikkelen. Inmiddels zijn deze energieke ramen ook smart. Een SmartWindow wekt niet alleen zo’n 10 wattpiek stroom op maar bevat ook sensoren die de temperatuur meten en automatisch de zonwering of airco activeren. Het bedrijf richt zich nu op de ontwikkeling van een nieuwe coating die de stroomopbrengst op z’n minst moet verdrievoudigen.

Robots in duurzaam productieproces

VDL Weweler produceert paraboolveren voor trailers en trucks. In de nieuwe productielocatie in Apeldoorn verduurzaamde het bedrijf het productieproces met steun van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Het levert maar liefst een energiebesparing op van 45%. Zo wordt materiaal nog maar eenmaal opgewarmd en gebeurt het harden van staal met zout in plaats van olie. In het, met steun van de WBSO, geautomatiseerde productieproces behandelen robots het materiaal voordat het te veel is afgekoeld. Weweler richt zich nu op productinnovatie. Want met nieuwe productieprocessen kunnen ze veren maken met andere eigenschappen en functionaliteiten. Ook daar kan de WBSO ondersteuning in bieden.

Energie opwekken op grote hoogte

IBIS Power bedacht met steun van de WBSO een effectieve oplossing voor het verduurzamen van hoogbouw: het PowerNEST. Het PowerNEST is een soort extra open verdieping op een flatgebouw met een zonne- en windenergie installatie. Via een open gevel en een windtunnel drijft de wind een turbine aan. Bovenop deze constructie liggen zonnepanelen. Een PowerNEST kan zo’n 14 lagen hoogbouw van duurzame energie voorzien. Groot voordeel: het systeem is volledig modulair en prefab en kun je in één dag monteren. Het concept is inmiddels onderscheiden met diverse (inter)nationale erkenningen en prestigieuze prijzen waaronder de 2e plaats in de MKB Innovatie Top 100 en de Innovation Challenge Award.

Energiezuinige, elektrische auto met zonnecellen

In 2021 wil het Nederlandse Lightyear een zeer energiezuinige, elektrische gezinsauto op de markt brengen. Deze auto moet minimaal energie verbruiken om maximaal duurzaam te rijden. Het dak en de motorkap zijn voorzien van zonnecellen waarmee de auto zichzelf kan opladen. Daar zit jarenlang onderzoek en ontwikkeling in.

Vragen over WBSO?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?