Veelgestelde vragen over lokale duurzame energie-initiatieven
Op deze pagina leest u de meestgestelde vragen over lokale duurzame energie-initiatieven.
Bekijk lokale gegevens in de Klimaatmonitor.
Er zijn ruim 300 lokale energiecoöperaties in Nederland. In de Lokale Energiemonitor kunt u meer informatie vinden over de grootte en impact van de lokale energiesector.
In de Lokale Energiemonitor kunt u opzoeken welke lokale energiecoöperaties bij u in de gemeente actief zijn.
U kunt informatie vinden over de postcoderoos op Financieren van lokale energie-initiatieven.
Uw lokale energiecoöperatie kan in aanmerking komen voor de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) als de energiecoöperatie zelf duurzame energie opwekt (Biomassa, Geothermie, Wind, Water of zonne-energie).
In de Folder Locaties voor energiecoöperaties en Rapport Locaties voor Coöperaties krijgt u hierover informatie. U vindt de downloads op Publicaties Lokale duurzame energie initiatieven.
Het ministerie van Economische Zaken heeft de salderingsregeling geëvalueerd. In het rapport Historische impact van salderen kunt u de resultaten van deze evaluatie lezen.
Nee. Uit de evaluatie in 2016 blijkt dat steeds meer huishoudens, zelfstandig of samen, zelf duurzame energie (willen) opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Ze kunnen daarvoor gebruik maken van de salderingsregeling.
Door innovaties worden de panelen steeds efficiënter en ook steeds goedkoper. De salderingsregeling beweegt niet mee met deze ontwikkelingen en in het regeerakkoord is daarom afgesproken dat de huidige regeling vanaf 2020 zal worden omgevormd naar een nieuwe regeling.
Er is onderzoek gedaan naar verschillende varianten van een verantwoorde wijze van ondersteuning van lokale hernieuwbare energie. Het uitgangspunt hierbij is om de investering binnen ongeveer 7 jaar terug te verdienen. Op dit moment wordt de exacte vormgeving van de terugleversubsidie uitgewerkt. Dit staat beschreven in de kamerbrief van 15 juni 2018.
Kijk op onze pagina Windenergie op land.