11 inspirerende en innovatieve vrouwelijke ondernemers

Gepubliceerd op:
3 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
28 april 2022

Een veelgehoorde klacht is dat er te weinig vrouwen binnen de technologie zijn. Bij RVO zien we - gelukkig - vaak voorbeelden van getalenteerde en inspirerende vrouwelijke ondernemers.

Een aantal van hen geven we graag extra aandacht. Wie zijn deze ondernemers, wat doet hun bedrijf en hoe heeft RVO hen geholpen?

Merel Boers, Nico-Lab

Merel Boers, mede-oprichter en CEO van Nico-Lab

Nico-Lab is een techbedrijf dat kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om te bepalen wat de beste behandeling is na een beroerte. Dit gebeurt allemaal in een paar minuten, waardoor het de kans verhoogt op een positief resultaat van de patiënt. Bij de behandeling van een beroerte is snelheid belangrijk om ervoor te zorgen dat de patiënt zo min mogelijk hersenschade oploopt. Bovendien heeft het algoritme zelflerend vermogen, en levert het extra kennis op over deze veelvoorkomende ziekte.

Merel won in november 2021 de EU Women Innovators Prize. Dat is een prijs voor de getalenteerdste vrouwelijke ondernemers uit de hele EU en landen geassocieerd met Horizon Europe, die een succesvol bedrijf zijn gestart en hun innovatie op de markt hebben gebracht.

Nico-Lab heeft ondersteuning gekregen van de MIT-regeling, Eurostars en de DHI-regeling.

Jessica Immelman, Space4Good

Jessica Immelman, milieu- en bedrijfsstrateeg bij Space4Good

Space4Good gebruikt satellieten om situaties of ontwikkelingen op aarde in de gaten te houden, voor een betere planeet en samenleving. Het bedrijf gebruikt aardobservatiegegevens, geo-informatica en kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld om bosbranden of overstromingen in kaart te brengen, of ontbossing op te sporen en voorspellen. Daarnaast runt Space4Good met partner CropIn sinds vorig jaar een Smart Agriculture Globalstars-samenwerking in India voor vroegtijdige waarschuwingssystemen voor plagen en ziekten.

Jessica nam deel aan de innovatiemissie naar Zuid-Afrika, na eerder ook al aan de digitale versie in 2020 te hebben meegedaan. Ze houdt zich bezig met innovatieve ideeën en het ontwikkelen van partnerschappen op het gebied van slimme landbouw, natuurbehoud, klimaat en infrastructuur. Space4Good werkte samen met ngo's, overheden en bedrijven, zoals de Wereldbank, Amnesty International, Rabobank en het Wereld Natuur Fonds.

Wies van Lieshout en Eva Aarts, oprichters van Waterweg

Waterweg stond in 2020 in de KVK Innovatie Top 100. Het jonge bedrijf maakt waterpasserende tegels van bagger uit de rivieren. Deze circulaire bestrating biedt een alternatief voor asfalt of betonstraatstenen. De tegels zijn een oplossing voor wateroverlast in de stad. Ze zorgen voor een betere afwatering van de bestrating, vermindert de druk op het riool bij regen en helpt overstromingen voorkomen.

De organisatie werkt in verschillende projecten samen met de Gemeente Rotterdam, meerdere waterschappen en de Provincie Zuid-Holland (MIT). Via RVO is hun vraag uitgekomen voor een producent die deze tegels gezamenlijk verder wil ontwikkelen en opschalen bij het Enterprise Europe Network (EEN). Waterweg heeft momenteel contact met verschillende geïnteresseerde internationale producenten.

Marloes de Ruiter, Weprocess

Marloes de Ruiter, eigenaar van Weprocess

Weprocess helpt andere bedrijven bij het digitaliseren en automatiseren van hun bedrijfsprocessen. Daarnaast is Marloes oprichter en voorzitter van de stichting Zoetermeerse Zakenvrouwen, die ambitieuze en ondernemende vrouwen uit de regio met elkaar verbindt.

Door haar betrokkenheid als expert bij de MKB Digitale Werkplaats Haaglanden, komt ze makkelijk in contact met jong talent. "Door ze de ruimte te bieden, zie ik dat ze er voor gaan, en veel meer verantwoordelijkheid op zich nemen." Bekijk de video waarin Marloes vertelt over haar ervaring met samenwerken met het onderwijs.

Angelique Nijhof, Nijhof Installatietechniek

Angelique Nijhof, directeur-eigenaar van Nijhof Installatietechniek

Nijhof Installatietechniek van woning- en appartementenbouw is een organisatie met 65 vakkundige medewerkers. De laatste jaren excelleert Nijhof als voortrekker in duurzaamheid, continu op zoek naar kansrijke technieken om energie-efficiënt te bouwen.

Angelique Nijhof werkt veel en graag samen met het onderwijs. Zo is ze medeoprichter van Innovatiehub Salland. Hier werken studenten in de praktijk aan innovatiechallenges. "In ons bedrijf is werkend leren vanzelfsprekend", vertelt Angelique. Lees haar verhaal.

Linda Kock, hoofd afdeling onderzoek en opleiding bij LifeTec Group

LifeTec werkt aan medisch-technische innovaties, zoals het verbeteren van kunstmatige hartkleppen, met organen uit het slachthuis. Met behulp van een kloppend varkenshart onderzoekt LifeTec bijvoorbeeld de werking van organen en het functioneren van nieuwe hartkleppen. Daarnaast doet het bedrijf onderzoek naar de effecten van medische behandelmethoden.

De WBSO en de MIT (Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren) ondersteunen deze innovaties. Hierdoor kan LifeTec meer onderzoek doen, beter inspelen op de nieuwste ontwikkelingen en werken aan betere behandelmethoden. Door deel te nemen aan het programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) wil LifeTec samen met andere bedrijven bereiken dat Nederland internationaal voorop loopt in proefdiervrije innovatie.

Josephine Nijstad, mede-oprichter van Spaak Circular Solutions

Dit bedrijf ziet overal mogelijkheden om te verduurzamen en zoekt nieuwe oplossingen om zo weinig mogelijk reststromen verloren te laten gaan.

Spaak CS ontwikkelde met steun van de WBSO een installatie om bruikbare stoffen uit sinaasappelschillen te halen. Met behulp van superkritische CO2 en kalkhydraat extraheert de installatie olie en vocht uit sinaasappelschillen afkomstig van sapfabrieken, supermarkten en horeca. De olie gaat naar de voedings- en cosmetica-industrie, de vezels worden verwerkt in veevoer. Niets van de schil gaat verloren. Bij dit circulaire project werkt Spaak samen met ARN, een afvalenergiecentrale in Nijmegen.

Menke Steenbergen, dierenarts en CEO bij Ipos Technology

Ipos Technology heeft een bewegingssensor ontwikkeld om blessures bij paarden te voorkomen. Het apparaat detecteert bewegingsafwijkingen, die een aanwijzing zijn voor blessures. En dat zie je terug in de app die met de sensor is verbonden.

Uit enthousiasme sprak Menke anderen over haar idee om de communicatie tussen ruiter en paard te verbeteren. Opeens zag ze een concurrent op de markt komen, die ze misschien wel op ideeën had gebracht. De octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland hielpen haar om haar uitvinding zo goed mogelijk te beschermen. Lees haar verhaal.

Aniela Hoitink, mode-ontwerper en oprichter van de Nederlandse start-up NEFFA

Aniela Hoitink doet aan 'funky fungi fashion' met haar bedrijf Neffa: Net Effe Anders. Ze produceert duurzame, innovatieve én hoogwaardige kleding met als grondstof mycelium: de wortel van de paddenstoel. Zo pakt Hoitink het probleem van de groeiende kledingafvalberg letterlijk bij de wortel aan.

Daarnaast richtte ze MycoTEX op, met een baanbrekende naadloze productiemethode voor op maat gemaakte kleding van paddenstoelwortels. Haar kleding is composteerbaar en past perfect. Ook houdt ze door haar werkwijze minder ‘snij-afval’ over en verbruikt ze minder water en chemicaliën.

Octrooicentrum Nederland maakte haar wegwijs in de wereld van octrooien. Handig, volgens Aniela, omdat investeerders vaak zekerheid willen in de vorm van bescherming. Luister naar de Patente podcast #1 - Duurzame producten van paddenstoelen waarin ze vertelt over haar drijfveren.

Heleen Wilbrink, egyptologe en oprichter van Aincient

Dit bedrijf wil de geschiedenis van oude culturen digitaal ontsluiten. Dat doet Aincient door met behulp van kunstmatige intelligentie namen, locaties en datums in historische teksten te herkennen en vergelijkbare museumobjecten te vinden.

Aincient en partners hebben deelgenomen aan de SBIR 'Artificiële intelligentie voor publieke diensten. Fase 1 en 2, de ontwikkeling van een prototype, zijn succesvol afgerond. Ook nemen zij deel aan de SBIR 'Historische transcripties toegankelijk maken met AI' van het Nationaal Archief, waarvan fase 2 is afgerond en de uitvoeringsfase bijna voltooid is. Daarnaast is Aincient lid van de werkgroep Cultuur van de Nederlandse AI.

Bent u tevreden over deze pagina?