Aanbestedingen winnen met hulp van RVO

Gepubliceerd op:
13 juli 2021

Aanbestedingen van multilaterale ontwikkelingsbanken bieden kansen voor Nederlandse bedrijven die werken voor overheden in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Maar hoe zorg je als bedrijf dat je op de hoogte bent van deze kansen, en welke ondersteuning kan RVO daarbij bieden? Ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV deelt zijn ervaringen.

In 2015 werd de Indiase miljoenenstad Chennai getroffen door hevige overstromingen. Volgens nieuwsberichten waren het de zwaarste overstromingen in een eeuw in Chennai en stond het water na de regenbuien op sommige plaatsen 2 meter hoog.

De lokale autoriteiten besloten het overstromingsrisico aan te pakken en publiceerden samen met de Asian Development Bank een aanbesteding. Het in Nijmegen gevestigde ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV won deze aanbesteding.

Hoe win je zo'n grote aanbesteding? Anil Kumar, directeur van de wateradviestak van Royal HaskoningDHV in India, en Wouter de Hamer, directeur business development water in Azië/Pacific, lichten in een gesprek toe hoe zij dat hebben gedaan.

Een lokaal netwerk helpt enorm

"Een lokaal netwerk en kennis van de lokale situatie is belangrijk om de kans op een succesvolle inschrijving te vergroten", zegt Kumar. Royal HaskoningDHV heeft veel lokale kantoren. Daardoor is het bedrijf volgens hem goed op de hoogte van wat er speelt in de verschillende landen in de regio.

"RVO en de ambassades helpen ons grip krijgen op de lokale markt."

Kumar geeft hiervan een voorbeeld: "Tijdens een handelsmissie waarbij zowel een Nederlandse als een Indiase delegatie aanwezig waren, werd er bijvoorbeeld al gesproken over de overstromingen in Chennai. Dat was ruim voordat de aanbesteding werd gepubliceerd."

Regel de juiste contacten

Wat hen ook hielp, was het inschakelen van de kennis bij RVO. De Hamer: "RVO en het netwerk van Nederlandse ambassades helpen ons grip te krijgen op de lokale markt."

Het Team Internationale Organisaties van RVO ondersteunt bedrijven zoals Royal HaskoningDHV in het traject in aanloop naar de publicatie van een aanbesteding. Ons netwerk helpt bedrijven aan de juiste contacten, bijvoorbeeld bij multilaterale banken. Daarnaast creëert RVO kansen voor Nederlandse bedrijven. Door de sectoren waar Nederland goed in is in het buitenland te positioneren dragen wij bij aan het behalen de Sustainable Development Goals (SDG's).

In de aanloop naar grotere investeringsprogramma's gaat RVO soms met multilaterale banken in gesprek over duurzame oplossingen en betrekt daar Nederlandse bedrijven bij. "Daardoor kunnen wij onze kennis vergroten, en maken we meer kans om de aanbesteding te winnen", zegt De Hamer.

Aanbestedingen tijdens de coronacrisis

De aanbesteding voor de opdracht in India vond midden in de coronacrisis plaats. "Gelukkig was de klant erg begripvol, en hebben we goede afspraken kunnen maken hoe we ons project zo goed mogelijk kunnen uitvoeren onder de uitdagende omstandigheden", vertelt Kumar.

Een bijkomend voordeel is dat de aanbesteding volledig online verliep. De Hamer: "We hoeven niet meer een heel pakket met papieren pagina-voor-pagina te ondertekenen en handmatig in een grote kartonnen doos in te dienen."

Ook meedoen aan internationale aanbestedingen?

Is uw bedrijf actief in ontwikkelingslanden en opkomende markten en werkt u voor lokale overheden? Wilt u weten of er kansen zijn voor uw bedrijf bij projecten en financiering van internationale organisaties? Het team Internationale Organisaties (TIO) spreekt graag met u over uw ambities en de rol die wij als overheid kunnen vervullen.

Vragen over internationale organisaties?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?