"Advance Care Planning gaat om kwaliteit van leven"

Gepubliceerd op:
23 september 2021
Laatst gecontroleerd op:
29 juli 2022

Het Samenwerkingsprogramma Integrale Ouderenzorg Zeeland (IOZ) bestaat uit 16 organisaties. Zij  willen meer doen met  de wensen van cliënten en een betere verbinding maken tussen verschillende zorginstanties. Dat is niet gemakkelijk in de snel vergrijzende provincie. Maar de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) helpt ze daarbij.

SOW praktijkverhaal

Inge van den Borne is programmamanager van de IOZ en legt uit waarom het programma zo belangrijk is. "We willen ouderenzorg in Zeeland verbeteren en meer op elkaar aan laten sluiten. Dit heeft hoge prioriteit. Zeeland heeft steeds meer ouderen die zorg nodig hebben en tegelijk zijn er te weinig zorgprofessionals. Dit komt bijvoorbeeld doordat veel huisartsen met pensioen gaan en er weinig jongere professionals bij komen." 

Het programma heeft 3 onderdelen:

  1. Vroeg vaststellen én vastleggen van kwetsbaarheid.
  2. De praktische organisatie voor verblijfplekken voor mensen die tijdelijk of voor lange tijd niet thuis kunnen wonen.
  3. Advance Care Planning (ACP). 

Advance Care Planning

ACP is een proces waarbij cliënten met de behandelend arts hun wensen, doelen en wensen voor zorg rond het levenseinde bespreken en afspreken. Zo verloopt de laatste fase van hun leven zo veel mogelijk nog volgens hun eigen wensen.
"ACP houdt in dat we niet alleen maar kijken naar de klachten van een cliënt en de zorg die daarbij past, maar ook naar de wensen van de cliënt”, legt Van den Borne uit. “Het gaat om kwaliteit van leven, niet alleen om langer leven.” Dit vraagt natuurlijk wel dat ACP-wensen goed beschreven en gedeeld worden met alle betrokken partijen. De cliënt hoeft dan niet keer op keer hetzelfde verhaal te vertellen. 

De aanpak

Van den Borne: "Binnen het project ACP van IOZ bedenken we hoe Advanced Care Planning eruit moet zien in Zeeland. Hoe moet zo’n gesprek gaan, wie doet dat, waar leg je het vast? Het is heel belangrijk om professionals daarin te scholen. Ook willen we ambassadeurs gebruiken binnen de betrokken organisaties. Zij kunnen collega’s helpen en coachen bij ACP gesprekken. Wijkverpleegkundigen hebben hier ook een heel belangrijke rol in, omdat zij bij de cliënt thuis komen, veel zien en horen en een band opbouwen om zo’n gesprek aan te gaan."

Met de SOW betaalt de IOZ bijvoorbeeld de opleiding en het ambassadeursprogramma. Ook gaat de IOZ de subsidie Serious Gaming gebruiken om professionals over het ACP-proces te leren met een spel. Van den Borne: "Het lijkt ons heel leuk, niet zo traditioneel."

Meer weten?

Van 4 juli tot en met 12 september 2022 is de derde ronde van de SOW open. Maak gebruik van deze mogelijkheid. Óf dien samen met ketenpartners als huisartsen, gemeenten en ziekenhuizen een subsidieaanvraag in.

Vragen over de SOW?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?