"Airofill wall kan hét isolatiemateriaal van de toekomst worden"
Een zelf ontwikkeld, innovatief isolatiemateriaal uit de ruimtevaartindustrie gaat de renovatiemarkt bestormen. Het Achterhoekse bedrijf Takkenkamp heeft dit materiaal bedacht en gemaakt: Airofill innovative wall insulation. Om deze toepassing breder en goedkoper toepasbaar te maken kreeg Takkenkamp ondersteuning van de MOOI-regeling.

Om de klimaatdoelen te halen moeten in de komende jaren miljoenen slecht geïsoleerde woningen worden aangepakt. Marcel van Haren, adviseur Klant & Markt bij Isolatiebedrijf Takkenkamp uit het Achterhoekse Zelhem: "Bestaande isolatietechnieken halen echter nog niet de vereiste isolatiewaarden om die woningen gasloos te kunnen verwarmen."
Hoge isolatiewaarden
Takkenkamp ontwikkelde 'Airofill innovative wall insulation' op basis van aerogel. Dat is een doorzichtige en poreus materiaal met een uiterst lage dichtheid en enorm goede isolatiewaarden. Het wordt al decennialang gebruikt in de ruimtevaart, cosmetica en industrie.
'Isolatie van de toekomst'
Takkenkamp claimt dat de isolatiewaarden van huizen 50% verbetert in vergelijking tot gangbare isolatiematerialen. Van Haren: "Airofill Wall heeft de potentie om hét isolatiemateriaal van de toekomst te worden. De investering kan lager zijn dan bijvoorbeeld een voorzetgevel. Bovendien veroorzaakt het voor bewoners minder overlast, wat het draagvlak verhoogt."
Opschalen
Door een eigen fabriek te bouwen moet de productie flink worden opgeschaald. Daardoor kan de prijs dalen. De eerste pilotprojecten stemmen positief. De fabriek moet eind dit jaar in productie zijn.
Project BRIMM
Om de productie van Airofill innovative wall insulation flink te kunnen opschalen en de productiekosten laag te houden, neemt Takkenkamp ook deel aan het project BRIMM. Daarin werken onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bedrijfsleven, woningcorporaties en overheid samen. Het doel van project BRIMM is om gezamenlijk nieuwe materialen en methodes te ontwikkelen om woningen goedkoper en sneller duurzaam te kunnen renoveren.
MOOI-regeling
De Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)-regeling ondersteunt bedrijven en instellingen die samen met andere partijen werken aan complete oplossingen die bijdragen aan de klimaatdoelen, zoals het duurzamer maken van bestaande woningen. Daarnaast is subsidie beschikbaar voor duurzamere elektriciteitsproductie en industrie. Doel is de CO₂-uitstoot in deze sectoren met innovaties te verminderen.
Meer weten?
Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI)Project BRIMM