"Algen zijn gezond en erg geschikt om smaak, textuur en kleur te verbeteren"

Gepubliceerd op:
18 november 2020

Phycom ontwikkelde een uniek gesloten systeem om hoogwaardige en zeer zuivere algen te kweken en gaat die nu grootschalig produceren.

Er komen steeds meer mensen, die allemaal moeten eten. Maar de aarde is aan de grens van haar kunnen en kan straks niet al die monden meer voeden. Phycom in Veenendaal zocht een oplossing voor dit vraagstuk. En vond die in micro-algen: heel kleine, eiwitrijke organismen met een hoge voedingswaarde, geschikt voor consumptie door mens en dier.

Van proefmodel naar productie en groeifase  

Het bedrijf begon elf jaar geleden met een idee om algen te gaan kweken, vertelt CFO Willem Kuijsten. "Dat werd omgezet naar een eerste klein proefmodel voor algenkweek. Vanuit die laboratoriumfase gingen we naar een proefopstelling en naar een pilot. En nu hebben we een volwaardige fabriek. We zijn in de groeifase aanbeland. De productiefaciliteit is met behulp van de MIA\Vamil opgezet en er wordt gewerkt aan een tweede fabriek, ook weer met steun."

Marktintroductie

Er was al een grote wereldmarkt voor micro-algen met allerlei toepassingen, maar volgens Kuijsten speelt Phycom in een hogere divisie: "Veel algen worden in open vijvers gekweekt en zijn verontreinigd. Ze voldoen niet aan de kwaliteitseisen van de voedsel- en diervoedingsindustrie. Onze algen zijn volledig bacterievrij. Wij gaan voor het hogere deel van de markt en hebben alle certificeringen om voor de food- en feedindustrie te werken."

Iets van niets

"In de komende dertig jaar ontstaat er een voedseltekort. Niet alleen in kwantiteit, maar ook in kwaliteit en voedingswaarde. Algen kunnen dat probleem helpen oplossen. Buiten wat voedingsstoffen hebben algen erg weinig nodig. Ze zijn in staat om van niets iets te maken, in tegenstelling tot veel andere vervangers van dierlijke eiwitten. Algen zouden bijvoorbeeld op termijn een grondstof als soja kunnen vervangen. De potentie is enorm."

Phycom zit aan tafel met grootmachten uit de voedingsindustrie. In de Nederlandse supermarkten en horeca hebben de algen daardoor hun intree al gevonden. In algennoedels bijvoorbeeld of in vruchtensappen. "Algen zijn erg geschikt om de smaak te verbeteren, maar ook de textuur en de kleur. En ze zijn gezond. Dus ze worden om verschillende redenen aan producten toegevoegd", aldus Kuijsten.

Gebruik antibiotica in veeteelt kan omlaag

Maar de forse uitbreiding van de productie is vooral bedoeld voor de toepassing van algen in diervoeding. Ook dieren profiteren van de gunstige effecten van algen op het immuunsysteem. Daardoor kan het gebruik van antibiotica in de veeteelt omlaag.

Kuijsten: "We praten met alle grote producenten. Als je in die sector contracten krijgt, praat je over enorme hoeveelheden. Dan kunnen we niet rustig groeien, maar moeten we in één keer voluit. MIA\Vamil heeft het mogelijk gemaakt stappen te zetten in de opschaling van de productiefaciliteit van algen. Zonder deze steun was dit mogelijk niet gelukt."

Meer weten?

MIA\Vamil

Vragen over MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?