"Alles wat we doen, draait om innovatie"

Gepubliceerd op:
25 oktober 2021

RanMarine werkt aan een oplossing voor het (plastic) afval in de oceaan: de WasteShark. Oprichter Richard Hardiman: "Dankzij het belastingvoordeel uit de WBSO kunnen we meer mensen aannemen en het product sneller ontwikkelen." 

Steeds meer (plastic) afval komt in de oceaan terecht. De WasteShark is een zwemmende drone die dat moet voorkomen. Als een soort stofzuiger verzamelt de WasteShark afval in havens, voordat het naar de oceaan afdrijft. Het is een innovatief product, en RanMarine besteedt veel tijd aan onderzoek. Om dat te betalen maakt het bedrijf gebruik van de fiscale innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). De WBSO vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven aan onderzoek van bedrijven in de ontwikkelingsfase van hun product. Dat levert belastingvoordeel op. 

Werk draait om innovatie

Veel bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s en vliegende drones. RanMarine is een van de weinige bedrijven die werkt aan zelfstandig zwemmende drones. "We lopen voorop in de ontwikkeling van zwemmende drones", zegt Hardiman. "Daardoor draait al ons werk om innovatie. Meer dan 50% van ons werk bestaat uit onderzoek." Het bedrijf gebruikt voor de WasteShark voor een deel dezelfde technologie als in zelfrijdende auto’s. Hardiman: "Een uitdaging bij de ontwikkeling is dat het water waarin de drones moeten zwemmen constant in beweging is."

Op lange termijn lucratief

RanMarine bevindt zich in een fase waarin ze de WasteShark steeds verder ontwikkelen. Dit gebeurt onder andere aan de hand van feedback van klanten. "We weten dat ons product op de lange termijn lucratief is, maar we investeren nu vooral nog", zegt Hardiman. De WBSO is een uitkomst voor bedrijven in deze fase. Hardiman: "De loonbelasting is in Nederland vrij hoog, waardoor voor beginnende bedrijven zoals RanMarine de kosten heel hoog liggen. Dan is het fijn als je belastingvoordeel kunt krijgen. Ik heb al in een aantal verschillende landen gewerkt en ben nog nergens een vergelijkbare regeling tegengekomen." Naast het belastingvoordeel vanuit de WBSO ontvangt RanMarine financiële ondersteuning vanuit het Horizon 2020 programma van de EU. Het bedrijf nam ook deel aan handelsmissies met RVO.

CES Innovation Award

Op 14 oktober 2021 werd bekend dat het bedrijf een CES Innovation Award heeft gewonnen. De CES-beurs is vanaf 5 januari 2022 in Las Vegas. Lees het nieuwsbericht op rijksoverheid.nl.

De WBSO aanvragen

Staat innovatie in uw bedrijf ook centraal? En wilt u net als RanMarine profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project en verlaag uw R&D-kosten. 

Vragen over de WBSO?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?