AlphaBeats: zó werkt echte feel-good muziek

Gepubliceerd op:
26 augustus 2020

Een app die mensen op een eenvoudige manier helpt ontspannen. Bert-Jan Woertman en medeoprichters Han Dirkx, Jur Vellema en Johan Kortas van start-up AlphaBeats combineren biofeedback-technologie met muziek. Daarover later meer. Eerst wil Woertman graag kwijt dat hij een grote fan is van Octrooicentrum Nederland én zijn dienstverlening. 

"Tijdens ons kennismakingsgesprek met octrooiadviseurs Hans Helsloot en Arie van der Krans vonden ze binnen 5 minuten iets in de octrooidatabanken waar wij heel veel aan hadden. Ik vertel niet wat, want dát houd ik geheim. Maar het heeft ons meteen bij de start van ons bedrijf geweldig geholpen. De hulp van Octrooicentrum Nederland was bovendien gratis. Als je zelf door die octrooidatabanken moet struinen en je daar geen ervaring mee hebt, is dat enorm ingewikkeld. Hans en Arie dachten creatief met ons mee. En zoals gezegd: binnen 5 minuten hadden we bingo", vertelt Woertman. 

Subtiele ontspanning van Bach tot Beyoncé

Terug naar de uitvinding van AlphaBeats, die een heel nieuwe dimensie geeft aan het populaire verschijnsel 'ontspannen met muziek'. Woertman legt uit hoe het werkt: "Terwijl jij luistert naar je favoriete muziek – of dat nu Bach of Beyoncé is – meet onze app hoe gespannen je bent. Heel simpel: door je ademhaling te meten, via je smartphone. De app maakt vervolgens een analyse van jouw realtime-hersenactiviteit. Op basis daarvan past ons gepatenteerde algoritme jouw favoriete muziek zodanig aan dat je hersenen in een ontspannen staat terechtkomen: de alfamodus. Dat aanpassen gebeurt heel subtiel om te voorkomen dat gebruikers zich gaan ergeren aan de veranderingen in hun favoriete muziek."

Breintraining met Rammstein

Ontspan jij lekker bij 'Du hast' van Rammstein? Geen probleem voor AlphaBeats, zegt Woertman: "Je brein gaat onbewust op zoek naar de ontspanning in de muziek, welke muziek dat ook is. Jijzelf hoort waarschijnlijk niet wat er is veranderd, maar je brein 'hoort' het meteen. Je kunt het vergelijken met fietsen. Je weet niet precies hoe je het doet, maar je kunt het wel. Dat komt omdat je brein voortdurend onbewust reageert op feedback. AlphaBeats geeft jouw hersenen feedback zonder dat jij ermee bezig bent. Na 4 weken 10 minuten per dag luisteren naar aangepaste muziek, is je brein beter in staat om te ontspannen", zegt Woertman. "Het brein is een spier die je kunt trainen. Dat die training echt werkt, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Tilburg." 

Licentie van Philips 

Aan de basis van AlphaBeats ligt een octrooi van Philips vertelt Woertman: "We wisten dat Philips een bepaalde technologie ter beschikking wilde stellen aan start-ups met een goede business case om zo die technologie naar de markt te brengen. We hebben toen meteen een afspraak gemaakt met Hans Helsloot om erachter te komen hoe het patentlandschap rondom die technologie eruit zag. En dat pakte goed uit. Inmiddels hebben we een afspraak met Philips over een licentie. Ik zeg altijd: als start-up ben je zo slim als je netwerk en met Hans en Arie in ons netwerk, zijn wij een stuk slimmer geworden!"

Woertmans tips aan andere start-ups

  • Gebruik het netwerk van de octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland om makkelijk in contact te komen met de juiste experts: de octrooiadviseurs denken creatief met je mee.
  • Laat de octrooiadviseurs van Octrooicentrum Nederland je helpen bij het bepalen van je octrooistrategie. Van de octrooien wereldwijd vindt slechts 3% een commerciële toepassing. Er zit dus een hoop onzin tussen.  
  • Voorkom bij de start van je eigen bedrijf fouten op octrooigebied die je achteraf niet kunt herstellen of veel geld kosten, met de laagdrempelige en gratis dienstverlening van Octrooicentrum Nederland. 

Vragen over octrooien?

Mail naar octrooicentrum@rvo.nl

Bent u tevreden over deze pagina?