"Als creatieveling is het fijn dat je steun krijgt voor innovatie"
Natte vezelgewassen op veenweidegebieden zorgen voor minder CO2-uitstoot dan andere landbouwvormen. 'Maar wat kun je van die gewassen maken?', vroeg Iris Veentjer, oprichter en eigenaar van Studio i focus, zich af. Met hulp van de WBSO ontwikkelde ze een theedoek van rietsigaren.

3 tot 5 % van de CO2-uitstoot in Nederland komt vrij bij het droogpompen van veenweidegebieden voor de melkveehouderij. Ook zakt hierdoor de bodem. "We moeten een alternatief product bedenken voor deze grond", zegt Veentjer. Droogpompen is niet nodig als koeien hier niet grazen. Als alternatieve vorm van landbouw kweken enkele organisaties nu natte vezelgewassen op een aantal proefvelden in veenweidegebieden. De lisdodde, ook wel rietsigaar genoemd, is daar één van. "Mijn ideaal zou zijn dat we het land ontzien, maar ook bijdragen aan verduurzaming van de textielindustrie."
Financiële ruimte
Om een product uit de natte vezelgewassen te verkrijgen, onderzocht Veentjer hoe je vezels uit de lisdodde haalt en verwerkt tot textiel. "Textiel is een van de meest vervuilende industrieën, die kun je op deze manier verduurzamen." Voor dit onderzoek heeft ze WBSO aangevraagd. Dit gaf haar meer financiële ruimte door het belastingvoordeel, maar ook veel kracht en plezier. “Als creatieveling is het fijn dat je steun voelt voor dat wat je doet."
Theedoek van rietsigaren
Zonder voorkennis startte Veentjer het onderzoek. "Ik moest de plant leren kennen, maar ook de textielkant. Zo leerde ik bijvoorbeeld zelf weven en spinnen." En in tegenstelling tot eerdere soortgelijke onderzoeken, bleek haar onderzoek succesvol. Ze heeft het eerste prototype gemaakt: een theedoek van rietsigaren. "Ik heb heel veel mensen moeten overtuigen dat het mij wel ging lukken."
Samen klimaatdoelen bereiken
Veentjer kijkt uit naar een vervolgonderzoek om sneller fijnere garens te maken. "Als het onderzoek naar de lisdodde doorgaat, moeten we een machine ontwikkelen om de vezels uit de plant te halen." In december 2022 hoopt Veentjer te starten met de verkoop van de eerste theedoeken. Ze wil hiermee het verhaal van de teelt van natte vezelgewassen vertellen, en daarmee meer mensen betrekken bij de doelen om klimaatverandering tegen te gaan.
Zelf WBSO aanvragen
Zelf ook een innovatief idee? Maak gebruik van de WBSO.