"Als je goed bent voor de dieren, zijn de dieren goed voor jou"

Gepubliceerd op:
22 juni 2022

Er is steeds meer aandacht voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van vleeskalveren. RVO stimuleert melkveehouders en kalverhouders om met nieuwe ideeën te komen die goed zijn voor kalf, boer en omgeving. Boer en ondernemer Erik Back brengt er al een aantal in de praktijk.

Bij ons krijgen de kalveren geen enkele spuit antibiotica en blijven ze tot aan de slacht bij ons. Dat betekent enorm veel voor de gezondheid van de kalveren, wat je weer terug proeft in de kwaliteit van het vlees.

Erik Back
Ondernemer

Samenwerken aan een gezonde kalverketen

Tussen 16 mei en 27 juni 2022 kunnen agrarisch ondernemers zich inschrijven voor de subsidie Samenwerken aan een gezonde kalverketen. Ondernemers krijgen subsidie voor proefprojecten die onderzoeken hoe de kalverketen duurzaam kan veranderen. Per project is minimaal € 75.000 en maximaal € 1 miljoen beschikbaar.

Elk project bestaat uit een samenwerkingsverband tussen minimaal een melkveehouder, een slachter en een afzetkanaal.

Ketenpartners onderzoeken samen welke duurzame veranderingen nodig zijn en welke verdienmodellen daar tegenover staan. Gezonde kalveren groeien beter, hebben minder medicijnen nodig en leiden een dierwaardig leven.

Ondernemers zien nieuwe kansen

Een bekende ondernemer die voorloopt op dit gebied is Erik Back uit Lutten (Overijssel). Niet geheel toevallig was de presentatie over de regeling bij hem op zijn Future Farm. Karin en Bert van de Vliert waren bij de presentatie op 12 mei aanwezig. Zij zijn kalverhouders in Scherpenzeel.

  Karin en Bert van de Vliert

  Bert: "Misschien slaat Erik een beetje door met al zijn ideeën, maar hij denkt in ieder geval in mogelijkheden. Zo’n roundhouse-stal die Erik heeft, wil ik ook gaan neerzetten op mijn bedrijf. Daar moet de subsidie ons bij helpen."

  Ook Karin ziet het helemaal zitten. "Ik ben verpleegkundige van origine, en heb snel in de gaten of de kalveren zich oké voelen of niet. Het verhaal van Erik spreekt me aan. Hoe hij bezig is met het welzijn van de dieren. Ik geloof niet dat we in de toekomst helemaal geen vlees meer eten. Wel geloof ik dat als je goed bent voor de dieren, de dieren ook goed zijn voor jou."

  Meer weten?

  In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  Bent u tevreden over deze pagina?