"Als je wist hoe men met kweekzalm omgaat, at je het niet meer"

Gepubliceerd op:
22 maart 2022

Volgens Gerard Manshanden, eigenaar van FishFlow Innovations, verdient de behandeling van zalmen in kwekerijen geen schoonheidsprijs. Dankzij de Eurostars-subsidie wist hij met Noorse partners een visvriendelijke werkwijze te realiseren wat ook nog eens voor betere zalm en meer opbrengst zorgt.

In zalmkwekerijen worden de vissen tussen verschillende bassins verplaatst door middel van pompen. "Als je wist hoe men met die zalm omgaat, dan at je het niet meer", stelt Gerard. "Bij het verplaatsen gaat zo’n 30% van de zalm dood. Dat is niet alleen ontzettend dieronvriendelijk, maar ook een groot omzetverlies."

Zeeluizen

Een ander groeiend probleem in de zalmkwekerij zijn zeeluizen. Zij brengen schade toe aan het ecosysteem en de gezondheid van de zalmen. Bovendien zorgen ze voor een minder duurzame aquacultuur (de teelt van waterorganismen zoals vissen, schaaldieren, schelpdieren, waterplanten en algen, red.). Vissen moeten regelmatig ontluisd worden en dat gaat nu vaak met vacuümpompen. Deze veroorzaken veel stress, schade en daardoor zelfs sterfte bij de vissen. Gerard: "Een Noorse organisatie kwam naar ons met de vraag: kan dat niet beter? Ik dacht van wel. Vissen zijn gevoelige dieren, volgens mij kun je ze leren zelf naar een volgend bassin te zwemmen. Als je goed met ze omgaat, groeien ze ook beter."

Buisvijzel

Daarom ontwikkelde FishFlow Innovations de 'buisvijzel'. Deze efficiënte, diervriendelijke pomp verplaatst vis met water. "We hebben de eerste testen gedaan met smolts, kleinere zalmen van een jaar oud. Ze zwommen na het 'verpompen' direct weer in de school en aten gelijk weer, dus toonden geen enkel teken van stress. Alle zalmen overleefden. Binnenkort starten hopelijk tests met grotere, oudere zalmen en een grotere versie van de buisvijzel. Die tests zijn eerder door omstandigheden als corona uitgesteld."

Buitenlandse partners door Eurostars

De innovatie zorgt naar Gerards verwachting voor honderden miljoenen euro’s meer inkomsten voor kwekerijen. Dankzij Eurostars kwam hij in contact met het Noorse onderzoeksinstituut Nofima, dat jonge zalm kweekt. Nofima helpt met het verder testen van de innovatieve vijzel, die met behulp van aquacultuurbedrijf Oxyvision kan worden toegepast. "Door Eurostars kwamen we in contact met Nofima en ontvingen we subsidie. Door de subsidie komt dit makkelijker tot stand, vooral omdat je als ontwikkelend bedrijf al heel veel geld kwijt bent aan octrooien."

Juist voor kleine bedrijven

Gerard moedigt kleine bedrijven aan om ook eens naar Eurostars te kijken. "Je werkt niet snel samen met bedrijven uit het buitenland, zeker niet als klein bedrijf. Maar het kan juist veel opleveren. Zo help je je product of idee verder."

Meer weten?

Lees meer over:

Vragen over Eurostars?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?