"Apeldoorners repareren hun elektronica zelf door project Sharepair"

Gepubliceerd op:
11 mei 2021

Nederlanders produceren jaarlijks gemiddeld 23 kg aan elektronisch afval. Apeldoorn gaat de strijd aan tegen deze snel groeiende afvalstroom door reparatie te stimuleren en makkelijker te maken. Met het Interreg-project Sharepair werkt de gemeente hiervoor samen met steden en universiteiten in Noordwest-Europa.

Als een apparaat stuk is, willen veel mensen dat best repareren, zegt Kai Stam, projectcoördinator Sharepair bij de gemeente Apeldoorn. "Maar er is een kloof tussen intentie en feitelijk gedrag. Met Sharepair ontwikkelen we digitale tools om reparatie te stimuleren en toegankelijker te maken."

Digitale gereedschapskist

Eind 2019 ging Sharepair van start. "Door corona moesten de reparatiecafés en -centra sluiten. We ontwikkelden versneld de digitale Repair Connects Tool. De gebruiker meldt hierin dat een apparaat stuk is, kiest een herstelorganisatie en wordt in contact gebracht met een reparateur. Die geeft instructies. Dit jaar ontwikkelen we ook 2 andere tools. Eentje om de reparatie-initiatieven in Apeldoorn op de kaart te zetten. Een andere tool helpt aan de hand van een aantal stappen naar de meest geschikte reparatieoplossing."

Onderdelen 3D-printen

Een bijzonder onderdeel van het project is een open source-database. "Hierop komen 3D-printontwerpen voor het repareren van specifieke apparaten. Soms zijn reserveonderdelen niet beschikbaar. Vaak kan een zelfontworpen 3D-model betere functionaliteit bieden dan het originele onderdeel." Sharepair brengt alle tools op een open platform samen. "Doel is dat andere steden de tools kunnen gebruiken en dat we zo de geleerde lessen uitbreiden naar andere steden."

Recht tot reparatie

Binnen Sharepair werken 16 organisaties uit Nederland, België, Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk samen. De Belgische stad Leuven is coördinator. Zij streven naar 110 ton minder elektronisch afval per jaar. Naast de praktische tools zetten de projectpartners in op bewustwording. "We willen consumenten het belang laten inzien van effectief gebruik van grondstoffen en opkomen voor het recht tot reparatie. Apparaten zijn steeds lastiger te repareren. Gelukkig stelt de Europese Unie fabrikanten verplicht bij hun producten reserveonderdelen beschikbaar te maken."

Leren van Europese partners

Stam ziet veel voordelen in de Interreg-regeling. "Los van de financiële ondersteuning leidt de samenwerking tot versneld uitvoeren van het beleid. Je leert veel van elkaar, ook van de culturele verschillen. En dat verrijkt je ook als persoon." In 2023 eindigt het project. "Hopelijk hebben we dan een beweging in gang gezet naar meer reparaties. Een mooi voorbeeld is dat de Repair Connect Tool als eerste wordt gebruikt door Foenix Kringloop en Reïntegratie in Apeldoorn, een partner buiten Sharepair."

Meer weten?

Vragen over Interreg?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?