Atelier Robotiq laat licht schijnen op internationale markten
Nederlandse ondernemers staan bekend om internationaal zakendoen. Maar waarom doen zij dat en hoe helpt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om dit te realiseren? Oprichters en ontwerpers Anne-Lise Heydra en Søren Blomaard van Atelier Robotiq vertellen waarom zij hun speciale lampen gingen exporteren en hoe RVO ze daarbij hielp.

Vanuit hun werkplaats in hartje Rotterdam ontwerpt en produceert Atelier Robotiq innovatieve en duurzame lampen gemaakt van hoogwaardige vezels. Met een industriële wikkeltechnologie uit de ruimtevaartindustrie begonnen zij in 2016 met het maken van lampenkappen voor de consument. Søren: "We zagen heel veel mooie patronen ontstaan tijdens het wikkelen van deze industriële producten en vonden het zonde dat het altijd in een soort van industriële toepassing belandde."
Ze gaven een oude lasrobot uit de automotive industrie een tweede leven en ontwikkelden zelf de software. Ze gebruikten de robot om vezels zoals kevlar rondom een zelfgemaakte mal te weven. Voor de lamp is maar 80 gram vezels nodig, die in een badje met gekleurde hars wordt gedompeld en in de oven wordt uitgehard. Het resultaat? Een superlichte stevige lampenkap met een modern design.
Nadat er in Nederland steeds meer vraag kwam naar hun lichtgewicht lampen, kwam er ook internationaal meer interesse via restaurants en hotels. "Eigenlijk zijn we van de consumentenmarkt naar de zakelijke markt gegroeid”, zegt Anne-Lise.
Dankzij de SIB-subsidie was het voor ons makkelijker en laagdrempeliger om voor het eerst naar de Salone del Mobile toe gaan. De SIB subsidie heeft ons zeker geholpen bij de keuze om dat te gaan doen.
De eerste stappen in het buitenland
Tijdens de Dutch Design Week in 2016 beleefde de UFO lamp haar debuut, en al snel volgde een uitnodiging voor de prestigieuze designbeurs Salone del Mobile in Milaan. Voor een startende onderneming is het een flinke investering om mee te doen met een beurs van dit kaliber. Met hulp van RVO's Support International Business (SIB) subsidie lukte het Atelier Robotiq om daarheen te gaan.
Søren: "Dankzij de SIB-subsidie was het voor ons makkelijker en laagdrempeliger om voor het eerst naar de Salone del Mobile toe gaan. De SIB subsidie heeft ons zeker geholpen bij de keuze om dat te gaan doen."
Het bedrijf gebruikte de SIB-subsidie ook om een landenonderzoek te laten doen. Hiermee wilde Atelier Robotiq proactief markten benaderen in plaats van dat de markten hén benaderden. Søren: "Met de coach hebben we een eerste oriënterend onderzoek gedaan naar de verschillende landen die wij geselecteerd hadden. Hoe ziet de markt eruit? Hoe werkt het? Welke partijen zijn daar? Het helpt ons prioriteiten te stellen."
Op dit moment levert Atelier Robotiq vooral in Europa en de Verenigde Staten. Anne-Lise: "Maar we willen ons nu focussen op landen nét buiten Nederland." Uit het landenonderzoek kwam al snel naar voren dat Duitsland en Zweden de meest interessante markten zijn voor het bedrijf.
Zorg dat je, als je met deze SIB-regeling gaat werken, zo goed mogelijk weet wat je wilt. Probeer zo concreet mogelijk je vraag te stellen.
Kijk welke doelgroep bij je product past
Het belangrijkste advies dat Søren en Anne-Lise willen meegeven aan bedrijven die ook willen beginnen met exporteren: bedenk goed welke doelgroep en welk doelland passen bij je product.
Anne-Lise: "Zorg dat je, als je met deze SIB-regeling gaat werken, zo goed mogelijk weet wat je wilt. Probeer zo concreet mogelijk je vraag te stellen." Søren voegt daaraan toe: "Deelnemen aan een beurs in een doelland is een hele goede methode: daar maak je contact met het publiek en de retailers die actief zijn in het land. Dat geeft een goed beeld over hoe jouw product daar aanslaat."
En verder?
Hoe ziet de toekomst voor Atelier Robotiq er verder uit? Internationale uitbreiding is het sleutelwoord. Het bedrijf hoopt dat hun producten wereldwijd steeds meer bekendheid krijgen en dat daaruit interessante internationale samenwerkingen gaan ontstaan. RVO en SIB denken graag met ze mee.
Hulp nodig met internationaal zakendoen?
Wilt u net als Anne-Lise en Søren internationaal zakendoen en uw producten exporteren, maar heeft u wat handvatten nodig? Maak dan gebruik van onze Support International Business regeling of neem contact op met een van onze experts.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken