Beademingsbedrijf schakelt snel door in de coronapandemie

Gepubliceerd op:
18 november 2020

Ventinova ontwikkelt innovatieve ventilatiesystemen helemaal zelf: uniek in de sector. Voor het bedrijf is de coronapandemie niet alleen een uitdaging, maar ook een grote kans, vertelt directeur Dirk van Asseldonk.

De coronapandemie zorgde ervoor dat Ventinova plotseling veel meer verzoeken kreeg voor beademingsapparaten. De productiecapaciteit werd met een factor 20 opgeschroefd. Van Asseldonk: "Ons apparaat was er eigenlijk niet klaar voor, want het is ontwikkeld voor in de operatiekamer en niet voor de afdeling intensive care. Maar omdat ons apparaat is goedgekeurd voor in de operatiekamer kozen ziekenhuizen voor ons." Door de coronapandemie ontstonden allerlei bedrijfjes die in korte tijd beademingsapparaten speciaal voor de afdeling intensive care ontwikkelen. Veel van die apparaten hebben nog geen goedkeuring.

Subsidie en aandelenparticipatie

Om het beademingsapparaat klaar te maken voor de afdeling intensive care, ontving Ventinova een subsidie van € 2,5 miljoen van de European Innovation Council. Ventinova ontving ook nog eens een toezegging voor een aandelenparticipatie van € 5,3 miljoen. Dat liep via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Van Asseldonk: “Het geld heeft een enorme impact gehad en besteden we de komende periode vooral aan onderzoek om aan te tonen dat ons apparaat ook geschikt is voor de afdeling intensive care."

Apparaten ingezet voor onderzoek

Tegen de zomervakantie kwam de eerste coronagolf tot rust en zakte de vraag naar apparaten van Ventinova weer in. Van Asseldonk: "Daardoor hadden we een overschot aan onderdelen en beademingsapparaten in voorraad."
Dit bood Ventinova de kans om apparaten bij verschillende Europese onderzoeksinstellingen te plaatsen, die er onderzoek mee uitvoeren. Van Asseldonk: "Zo maken we van de nood een deugd."

Gericht op alle patiënten

Al ver voor de coronapandemie was Ventinova bezig met beademingsapparaten. Van Asseldonk: "Een beademingsapparaat is heel complex, zoiets ontwikkel je niet zomaar even. Wij hadden 5 jaar nodig voor de eerste generatie. Toen begonnen we met de verkoop, maar Ventinova blijft ook doorontwikkelen." Met de beademingsmethode van Ventinova worden patiënten door een heel dun buisje beademd. "Dat is veel beter voor de longen van de patiënt, omdat deze beademing op de zachtst mogelijke manier gebeurt.”

Het beademingsapparaat van Ventinova levert niet alleen goede resultaten voor coronapatiënten op, maar bijvoorbeeld ook voor patiënten die een transplantatie kregen. Ventinova richt zich op alle patiënten, maar vooral die met slechte longen. Het doel is om hen zo snel mogelijk van de beademingsmachine af te kunnen halen.

Bent u tevreden over deze pagina?