100 m² ontsmet in 10 minuten: bedrijf demonstreert supersnelle robot via DHI

Gepubliceerd op:
24 oktober 2022

Dankzij de DHI-regeling kreeg het Nederlandse bedrijf Ryberg toegang tot de Arabische markt. Op de World Expo 2020 in Dubai demonstreerden zij hun desinfecterende robot, die ziekenhuisinfecties sterk kan verminderen. Op deze manier kwamen ze direct in contact met lokale bedrijven.

"Een zelfrijdende desinfecterende robot die op basis van UV-C-licht, ruimtes kan desinfecteren. Dat is wat we bedacht hebben." Aan het woord is Nikolaj van Veen van het bedrijf Ryberg. Hij vertelt hoe snelheid een belangrijk voordeel is bij deze vorm van desinfectie. "Een ruimte van 100 m² kan met deze methode binnen 10 minuten ontsmet worden. Deze is daarna meteen weer te gebruiken."

Op elke willekeurige dag kan 1 op de 25 patiënten een ziekenhuisinfectie oplopen. In de Europese Unie veroorzaken onder andere bacteriën en schimmels elk jaar 3,8 miljoen van deze infecties. De desinfectierobots van Ryberg helpen ziekenhuisinfecties te voorkomen.

Je kunt de robot instellen op specifieke virussen of bacteriën, legt Van Veen uit. "Sommige virussen of bacteriën zijn moeilijker te bestrijden dan andere. De robot weet op basis van de input hoe lang hij bezig is. Bij COVID-19 kan dat relatief snel, 10 minuten voor een ruimte van 100 m². Voor een vergelijkbare ruimte die besmet is met een MRSA-bacterie duurt ontsmetting een half uur."

Kansen in het buitenland

De robot van Ryberg bespaart veel tijd bij het ontsmetten van een operatiekamer. Dit duurt nu ongeveer 1,5 uur, omdat de desinfectie nu meestal nog handmatig gebeurt. De robot kan het veel sneller, afhankelijk van de gewenste desinfectie. Van Veen: "De desinfectie van een operatieruimte gebeurt momenteel alleen aan het einde van de dag. Met een robot zou dat vaker kunnen, bijvoorbeeld na elke operatie."

De techniek die Ryberg ontwikkeld heeft, is interessant voor het buitenland. "In principe kan deze techniek ook ingezet worden in Nederland. Maar hier duurt het lang voordat er beslissingen over nieuwe methoden worden genomen. In het buitenland worden dit soort beslissingen meestal sneller genomen.", zegt Van Veen.

Handelsmissie

Tijdens de Nederlandse handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten en Expo 2020 Dubai kon Ryberg goed laten zien wat de robot in huis heeft. "We waren op de World Expo 2020 in Dubai de desinfectiepartner voor het Nederlands paviljoen. Daar kwamen elke dag duizenden mensen binnen. Het was dus nodig om deze ruimte te desinfecteren."

De robot is dan ook zeker niet alleen toe te passen in de medische sector. "Het is nadrukkelijk geen medisch instrument. Je kunt het ook toepassen op vliegvelden, winkelcentra, hotels en warenhuizen."

DHI-regeling

De DHI-regeling is een enorme steun geweest voor Ryberg. Dit is een regeling waarmee het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse ondernemers stimuleert om succesvol internationaal te ondernemen. Ze kunnen er demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten mee financieren. Zo kunnen ondernemers mogelijke afnemers van hun technologie, product of dienst overtuigen.

Van Veen somt de voordelen op: "We hebben hierdoor de mogelijkheid gekregen om onze techniek in het buitenland te demonstreren. Andere landen zijn toegankelijk gemaakt voor ons. En dankzij de handelsmissies komen we in contact met bedrijven. Zo leren we hoe de cultuur van bepaalde landen werkt. Bovendien zijn we meteen op het hoogste niveau geïntroduceerd."

Meer weten?

Bekijk of deze subsidie interessant is voor uw bedrijf. Lees meer over de DHI-regeling

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?