"Bedrijven moeten nu echt met de EED Energie-audit aan de slag"
Vlak voor de zomervakantie, juni 2020, hield adviesbureau BlueTerra Energy Experts een webinar over EED-audits. Er was veel interesse. Toch hebben veel bedrijven nog geen EED-audit uitgevoerd. Dat was een van de conclusies van de organisatie.

Jos Lenselink, consultant bij BlueTerra Energy Experts vertelt: "Bedrijven moeten dus snel in actie komen. Een EED-audit vergt namelijk veel werk. Zeker als je het ziet als een opvolger van de dit jaar stoppende meerjarenafspraken."
Niet vrijblijvend
“De EED-audit is niet vrijblijvend”, zegt Jos Lenselink. Alle grote ondernemingen zijn verplicht om een rapport in te dienen. RVO controleert het rapport op zowel inhoud, volledigheid als ambitie. Een rapport bevat meerdere onderdelen, zoals een inleiding en algemene beschrijving, een schematisch overzicht, een beschrijving van de gebouwen, installaties, processen en vervoer. Hierna volgt een analyse van het energieverbruik met een energiebalans en een conclusie van de energieverbruiksprofielen. Tot slot legt een bedrijf uit welke energiebesparende maatregelen het wil nemen. Hier moet voldoende aandacht aan worden besteed. Er wordt tenslotte ook op de ambitie van het rapport getoetst.
Waardevolle audit
Een EED Energie-audit is verplicht, maar ook heel waardevol. Lenselink legt uit waarom. "Veel bedrijven doen al heel wat aan energiebesparing. Bekijk over de afdelingen heen wat er al speelt rond energie. Mogelijk staat er een investering in een nieuwe machine gepland. Hierdoor kunnen bijna vanzelfsprekend stappen worden gemaakt op energiegebied."
Leer van directe omgeving
Lenselink tipt: "Ga na wat je leveranciers en onderhoudsbedrijven doen. Zij hebben vaak specialistische kennis over specifieke onderdelen en weten daardoor heel goed hoe machines werken en waar besparingsmogelijkheden liggen." Ook de gemeente en brancheorganisaties kunnen helpen.
Eric Veldwiesch is manager duurzaamheid van brancheorganisatie Frisdranken, Waters en Sappen (FSW) en de Nederlandse Brouwers. Hij vertelt: "De leden van onze brancheorganisaties besteden al jaren veel aandacht aan energie-efficiency. Ze maken daarin grote stappen. Wij proberen onze leden zo snel mogelijk te informeren over alles wat er aan wet- en regelgeving aankomt. Zij weten daardoor waar ze aan toe zijn." Daarnaast organiseert de brancheorganisatie excursies, zodra dat weer mogeljk is in verband met Corona. Veldwiesch geeft een voorbeeld. "We zijn van plan met de Nederlandse Brouwers binnenkort bij Gulpener langs te gaan. Zij hebben onlangs het duurzaamste brouwhuis van Europa geopend. Zij delen hun kennis via open sourcing."
Grote bedrijven en vrijstellingen
De EED Energie-audit is verplicht voor alle grote ondernemingen. Op de webpagina staat informatie over wat een grote onderneming is en welke bedrijven kunnen worden vrijgesteld van deze audit.
Meer weten?
Vragen over EED?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat