“Bescherming van intellectueel eigendom is cruciaal voor deep-tech start-ups”

Gepubliceerd op:
11 november 2022
Laatst gecontroleerd op:
14 november 2022

Op de ‘slimste vierkante kilometer van Europa' – de High Tech Campus Eindhoven – hebben HighTechXL en Octrooicentrum Nederland elkaar gevonden. HighTechXL bouwt deep-tech start-ups die met baanbrekende technologieën werken aan oplossingen voor grote maatschappelijke- en milieuproblemen. Voor ondersteuning bij de bescherming van hun technologieën kunnen de start-ups bij Octrooicentrum Nederland terecht.

“Wij werken graag samen met Octrooicentrum Nederland. De octrooiadviseurs komen regelmatig bij ons op kantoor”, zegt Robin van Scheijndel, programmadirecteur bij HighTechXL (rechts op de foto). “Bijvoorbeeld om workshops of clinics te geven aan onze start-ups. Of voor een-op-een-gesprekken. Alles om onze start-ups zo goed mogelijk te begeleiden. Want de bescherming van intellectueel eigendom is cruciaal in de ontwikkeling van die bedrijven.”

Printen zonder inkt met geavanceerde lasertechnologie

inPhocal is een van de hightechbedrijven die met succes het ‘venture building program’ van HighTechXL heeft doorlopen. Het bedrijf heeft een geavanceerde lasertechnologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om te printen zonder inkt. “Wij hebben een unieke optische technologie uitgevonden die op een zeer speciale manier een laserstraal kan vervormen”, vertelt Marijn Boerkamp, chief technology officer en medeoprichter van inPhocal. “Op die manier kun je op allerlei materialen en vormen een codering aanbrengen. Bijvoorbeeld op groente en fruit. Je hebt dus geen inkt meer nodig, of plastic stickers.”

Je technologie is je IP

inPhocal heeft ‘ontzettend veel’ gebruikgemaakt van de services van Octrooicentrum Nederland, volgens Boerkamp. “We hebben echt een-op-een-ondersteuning gekregen van de octrooiadviseurs. Ze zijn met ons om de tafel gaan zitten en hebben meegekeken bij onze huidige octrooiaanvraag. Voor een start-up is het echt cruciaal om in een vroege fase professionele hulp in te schakelen bij een octrooiaanvraag. Want je bouwt je start-up eigenlijk op je IP, je intellectual property. Je technologie ís je IP."

Meer potentie

Van Scheijndel onderschrijft de toegevoegde waarde van Octrooicentrum Nederland: “HighTechXL is een deep-tech venture builder: we brengen technologie en ondernemingen samen en bouwen zo deep-tech start-ups. De aanwezigheid van Octrooicentrum Nederland bij HighTechXL zorgt ervoor dat bedrijven de potentie die ze in zich hebben er uithalen.”

Bekijk in de video hoe HighTechXL en inPhocal samenwerken met Octrooicentrum Nederland.

Ook in gesprek?

Wilt u ook een gesprek met een octrooiadviseur in uw regio? Kijk op rvo.nl/octrooigesprek.

Bent u tevreden over deze pagina?