Bijdragen aan de digitale transformatie van RVO

Gepubliceerd op:
31 juli 2020
Laatst gecontroleerd op:
3 maart 2022

In het vakgebied informatiemanagement werkte Johan Schuringa bij RVO in verschillende functies. Hij begon met het professionaliseren van functioneel beheer, waarna Johan de stap maakte naar demand manager en later informatiemanager. Toen er eind 2018 bij RVO een plek vrij kwam bij de CIO Office voor een CIO-adviseur, solliciteerde hij daar direct op.

"In 2018 ben ik weggegaan bij RVO voor een andere opdracht, maar dat beviel mij slecht. Na een paar maanden wist ik dat al. Ik miste de kennis binnen de afdeling en het werken met professionals. Bij RVO werken we met een team van experts die echt weten waar ze het over hebben. Ik miste het gevoel dat je uitgedaagd wordt, echt je best moet doen en alert moet zijn."

Wat is jouw rol als CIO-adviseur?

"Binnen ons team hebben we een aantal aandachtsgebieden: portfoliomanagement, architectuur, strategisch advisering en governance. Ik coördineer het aandachtsgebied strategische advisering. Een breed gebied want alle adviseurs en architecten hebben dit in hun takenpakket. De advisering van de CIO en andere directieleden vallen eronder, maar ook het management van de afdeling Informatie Management en Procesontwerp (IMP). Ik heb een gevarieerd takenpakket en houd me naast strategisch advisering ook bezig met projecten die vallen onder de aandachtsgebieden governance of architectuur. Governance gaat over het inrichten van processen binnen de organisatie rond sturing op IT, maar ook de samenwerking met andere afdelingen en de IT-leverancier. Innovatie en nieuwe technologie zoals AI, blockchain en robotisering zijn voor mij als CIO-adviseur belangrijk."

"Het mooie aan werken bij het CIO Office is dat je de vertaling kunt maken van de doelstellingen van RVO naar IV- en IT-ontwikkelingen. Je draagt bij aan de digitale transformatie van de organisatie. De afgelopen maanden ben ik samen met een aantal collega’s bezig geweest met de strategische IV-agenda om te kijken wat er nodig is op gebied van IV en ICT om de doelstelling te bereiken. Het document wordt goed ontvangen door het strategennetwerk en het directieteam. Dat geeft energie! Binnen de IV-agenda analyseerden we de applicaties in ons huidige landschap en brachten we de zwakke en sterke punten in kaart. Hieruit is een multiplatformstrategie en afwegingskader ontstaan, waarmee we nu goed keuzes maken in het gebruik van de applicaties voor een specifieke opdracht. Dit geeft de directieleden handvatten bij het sturen op hun processen, organisatieverandering en ondersteunende IT-systemen. Dit project is iets waar ik erg trots op ben."

Hoe ervaar jij het werken bij RVO?

"Voor RVO als verbindende en informatieverwerkende organisatie, is IV onmisbaar om te kunnen ontwikkelen en presteren. Het CIO Office wordt hierdoor ook steeds belangrijker. Wat RVO voor mij uniek maakt is dat wij voor 27 verschillende opdrachtgevers werken. De maatschappelijke vraagstukken die voorbij komen zijn zo divers. Het gaat van infrastructuurprojecten in ontwikkelingsgebieden tot aan het stimuleren van innovatie in Nederland. Ik werk graag voor een organisatie met enige maatschappelijke betrokkenheid en dat is RVO bij uitstek. Het is inspirerend om te zien waar je aan bijdraagt."

"We werken vaak op tactisch/strategisch niveau. Het risico is dat je vanuit de ivoren toren werkt. Voor de verbinding met de rest van de afdeling werken we dan ook nauw samen met anderen, zoals de informatiemanagers en met de analisten binnen de afdeling. Ik ben positief over de sfeer en de collegialiteit binnen de hele IMP-afdeling. Typerend is dat we kritisch zijn, maar ook de waardering naar elkaar uitspreken. Deze manier van werken past goed bij mij."

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou leuk om net als Johan te werken bij RVO? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?