Biomedische ‘Hubble-telescoop’ kreeg boost door Innovatiekrediet

Gepubliceerd op:
18 december 2020

Met behulp van het Innovatiekrediet ontwikkelde het biotechnologiebedrijf MILabs een scanner, een soort ‘Hubble-telescoop’ voor gebruik in medisch onderzoek. “Met onze scanner kunnen biomedische onderzoekers dingen zien die nooit eerder zichtbaar waren”, vertelt oprichter en CEO Freek Beekman.

De ‘Hubble-telescoop’ is een scanner die combinaties van moleculen zichtbaar maakt. MILabs bouwde de scanner door 4 verschillende biomedische scanners aan elkaar te koppelen en te verbeteren: de PET-, Röntgen-CT-, SPECT- en optische scanner. "Door één lange scan te doen, krijg je meteen een schat aan informatie", zegt Beekman.
Met dit scannerplatform kun je zogeheten tracermoleculen volgen in een klein proefdier zoals een muis. Dat maakt het mogelijk om ziekten te detecteren en om te zien om wat voor ziekte het gaat. Ook kun je met de scanner de werking van medicijnen zichtbaar maken. 
 

Veel medische toepassingen

De unieke innovatie van MILabs kan op veel medische terreinen voor doorbraken zorgen. Zo ontwikkelt Bayer therapieën voor mensen die kankeruitzaaiingen in hun botten hebben. "Het stofje dat deze zogeheten botmetastasen behandelt, is alleen zichtbaar via de scanner van MILabs", verduidelijkt Beekman. De behandelmethode zorgt ervoor dat patiënten minder pijn hebben en zorgt ook voor een langere levensverwachting.

"De Johns Hopkins University in Baltimore gebruikte de scanner om te onderzoeken hoe Parkinson ontstaat", vervolgt Beekman. In combinatie met andere onderzoeken bleek dat die ziekte uit de darmen komt.
Ook onderzoek naar het coronavirus is gebaat bij de scanner van MILabs. Het apparaat komt van pas bij onderzoek naar schade die het virus in de longen kan aanrichten.

Onderzoekers gebruiken de scanner nu alleen voor onderzoek op muizen, ratten en andere dieren. MILabs heeft al wel plannen om hun product door te ontwikkelen. Ook voor dit innovatietraject overweegt het bedrijf gebruik te maken van het Innovatiekrediet. Beekman: "In de toekomst zullen we onze technologieën ook geschikt maken voor de mens." De verwachting is dat de scanners de levens van talloze patiënten zullen verbeteren en ook vele levens kunnen redden.

Flinke boost

Zoals voor veel start-ups geldt, had ook MILabs in de beginfase onvoldoende startkapitaal om de scanner te ontwikkelen en op de markt te brengen, vertelt Beekman. "Maar dankzij het Innovatiekrediet kreeg zowel ons bedrijf als onze scanner een flinke boost. Onze scanners worden tegenwoordig wereldwijd gebruikt. Het is prettig dat we via RVO aan kapitaal konden komen, want bij andere vormen van financiering zouden we minder onze eigen koers kunnen uitzetten dan nu het geval is."
Eerder ontving MILabs via RVO steun om onderzoek te doen naar een nieuwe fotonische sensor. "Via die weg en door tips van banken, hoorde ik over het Innovatiekrediet", vertelt Beekman. "Het traject begon met een quickscan. Dat vond ik een erg handige tool van RVO om snel te kunnen beoordelen of je bedrijf in aanmerking komt voor deze innovatieregeling."

De bedrijven die door de selectie komen, moeten vervolgens met een serieus plan komen dat RVO evalueert, vervolgt Beekman. "Eigenlijk denk je als innovator dat je altijd alles wel voor elkaar hebt, ook qua business. Maar RVO gaf ons uitgebreide, zeer bruikbare input voor ons plan. Het was niet alleen maar een goedkeuring of een afkeuring van het plan. Het advies van RVO heeft ons plan echt scherper gemaakt."

Rust

Volgens Beekman zou de ontwikkeling van de biomedische Hubble-telescoop van MILabs veel trager gegaan zijn zonder het Innovatiekrediet. Beekman: "RVO gaf ons de rust die we nodig hadden om het goed voor elkaar te krijgen. Daardoor hebben we ons product op de markt kunnen zetten op een moment dat we daar echt klaar voor waren."
MILabs, dat in 2006 ontstaan is als spin-off van het UMC Utrecht, is inmiddels een toonaangevend, snelgroeiend bedrijf dat wereldwijd actief is. Bovendien heeft MILabs het Innovatiekrediet recent volledig afgelost. "In tegenstelling tot veel andere bedrijven, was 2020 een enorm goed jaar voor ons", licht Beekman toe. "We hebben daardoor alles in één keer kunnen aflossen. Ik denk dat RVO daar ook wel versteld van stond."

Meer weten?

Lees meer over Innovatiekrediet.

Vragen over Innovatiekrediet?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?