''CEF helpt ons nieuwe waterstoftankstations te bouwen''

Gepubliceerd op:
26 oktober 2022

Vissers Energy Group ziet in waterstof een businessmodel voor de toekomst. Het bedrijf bouwt waterstoftankstations met subsidie vanuit de regeling Connecting Europe Facility (CEF). De EU investeert zo in duurzaam vervoer. Directeur Gerbert Vissers: ''Met de subsidie is de beoogde uitrol te versnellen en worden de risico’s behapbaar.''

Vissers Energy Group loopt voorop bij het mogelijk maken van vervoer op waterstof. Directeur Gerbert Vissers: ''We hebben subsidie vanuit CEF aangevraagd om 2 waterstoftankstations te bouwen voor personenauto’s en vrachtwagens.'' Door laadpalen, snellaadstations en waterstoftankstations toe te voegen, bereidt het bedrijf het eigen netwerk van 'verkooppunten van energie voor mobiliteit' voor op de energietransitie.

Voor het eerst waterstof tanken

Eerder dit jaar opende het bedrijf in Horst het 1e waterstoftankstation van Limburg. Bij het nieuwe waterstofvulpunt kunnen personen- en vrachtauto’s tanken. ''Het 2e tankstation willen we in 2023 in Sliedrecht bouwen'', zegt Vissers. Hij vindt het prettig dat de CEF-subsidie een deel van de investeringskosten dekt. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en subsidiebureau European and Regional Affairs Consultants (ERAC) brachten Vissers Energy Group op het spoor van de regeling.

Uitdagingen

''Een zoektocht'', noemt Vissers de ontwikkeling van het 1e tankstation. ''Een waterstoftankstation bouwen is technisch ingewikkeld. Wanneer we de expertise zelf niet hadden, huurden we die in. We werkten samen met bedrijven die al waterstoftankstations hadden gebouwd. Een andere uitdaging was de waterstof vervoeren. Dat gebeurt met tube trailers onder hoge druk en vraagt om zorgvuldige planning.''

Subsidie CEF

Heeft u ook een voorstel om het Trans Europese Transportnetwerk (TEN-T) te verbeteren? Dan kunt u subsidie krijgen vanuit Connecting Europe Facility (CEF) Transport. Jaarlijks doet de Europese Commissie een oproep voor nieuwe projectvoorstellen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?