“Circulair is duurder, maar wij wilden dit statement maken”

Gepubliceerd op:
21 december 2022

Het nieuwe gebouw van bouwinfrastructuur- en sloopbedrijf ReintenInfra is bijzonder. Het is namelijk voor tachtig procent gebouwd met materialen die afkomstig zijn van hun eigen sloopprojecten. Zo komt het staal bij het Erasmus MC in Rotterdam vandaan en lagen de dakpannen vroeger op het gemeentehuis van Weerselo. Door al dit hergebruik heeft ReintenInfra drieduizend ton aan CO2-uitstoot bespaard.

Reinteninfra

Dat het bedrijf uit Borne duurzaamheid belangrijk vindt, blijkt uit het feit dat Maurice Beijk er in dienst is. Hij noemt zichzelf “behoorlijk extremistisch op dit gebied”. Als ‘Rentmeester2050’ (zijn officiële titel bij ReintenInfra) heeft Beijk de ontwikkeling van het nieuwe, circulaire kantoor in gang gezet. “Wij lopen met circulariteit in het oosten ver voor op de rest van Nederland,” zegt hij, “maar toch is wat wij doen helemaal niet zo bijzonder. Het is wat we 300 jaar geleden ook al deden in Twente: ons boerenverstand gebruiken. Circulariteit is niets meer en niets minder dan het zo lokaal mogelijk beheren en beheersen van energie-, water-, materiaal-, ambachts- en voedselbronnen.”

Groen is doen

De grootste uitdagingen bij het neerzetten van een circulair gebouw zaten hem in organisaties die “vastzitten in hun denkbeelden”, zegt Beijk. “Ik noem dat systeemfalen. Als een vakman van het sloopbedrijf ergens een kozijn uithaalt, is hij daar een paar uur mee bezig. Daar wordt btw over geheven. Maar er is al btw over betaald! Zo bevorder je circulariteit niet. Circulair bouwen is duurder dan wanneer je met nieuwe materialen werkt. Je hebt er dus een andere motivatie nodig. Wij wilden dit statement maken. Ik heb al twintig jaar het motto ‘groen is doen’, met de nadruk op doen.”

Het onmogelijke mogelijk

Voor de nieuwbouw in Borne heeft ReintenInfra gebruik gemaakt van de Regeling groenprojecten, waardoor ze een voordelig geld konden lenen bij ABN AMRO. RVO hielp het bedrijf ook met de Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA/Vamil), ook van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beijk: “Zulke regelingen maken het onmogelijke mogelijk. Ondanks de weerstand die wij tegenkwamen, zijn we heel trots. Het leek onmogelijk, maar het staat er.”

In samenwerking met:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?