Containerbedrijf moderniseert dankzij handelsmissie naar India

Gepubliceerd op:
26 november 2020

Kristel Groenenboom is directeur en eigenaar van familiebedrijf Container Service Groenenboom in Oosterhout. Ze maakt zich sterk voor meer vrouwelijke ondernemers in het zakenleven, ook internationaal. "Als je de kans krijgt om op handelsmissie te gaan, moet je die altijd pakken."

Container Service Groenenboom biedt klanten een totaalpakket aan containerdiensten: nieuwbouw, maar ook aanpassing en reparatie. Volgens Kristel is de container het meest internationale product dat er is. Haar bedrijf doet al langer internationaal zaken, maar ging in 2019 toch mee op handelsmissie naar India om inspiratie en contacten op te doen.

Gekoppeld aan Indiaas containerbedrijf

RVO koppelde Container Service Groenenboom aan een Indiaas containerbedrijf. Kristel: "Het was erg leuk om de directeur van dat bedrijf te spreken. We kwamen erachter dat we allebei inkopen bij dezelfde fabriek in China." De directeur vertelde Kristel over een modern systeem dat hij gebruikt om schade aan containers te registreren. "Bij thuiskomst hebben we dat systeem bij ons ook meteen ingevoerd."

Kristel kijkt met een goed gevoel terug op de handelsmissie: "Ik heb het als heel prettig ervaren. De politiek en het bedrijfsleven werken hecht samen. Ministers lopen er ook rond, zoeken je op en maken een praatje." Ze adviseert haar collega-ondernemers: "Als je product het toelaat en je kan een volgende stap maken, probeer dan je grenzen te verkennen met een handelsmissie."

Meer vrouwen aan het ondernemen krijgen

Na de handelsmissie kwam de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag op werkbezoek bij het bedrijf. Minister Kaag en Kristel spraken over hun gezamenlijke doel om meer vrouwen aan het ondernemen te krijgen. Kristel vindt het percentage vrouwelijke ondernemers dat internationaal zakendoet veel te laag. Dat percentage ligt namelijk op 13%.

"Mag ik meneer Kristel even spreken?"

In 2017 schreef Kristel het boek 'Mag ik meneer Kristel even spreken?' Daarin rekent ze af met vooroordelen over ondernemende vrouwen. Container Service Groenenboom doet ook mee aan 'Girlsday', een initiatief om jonge vrouwen te interesseren voor een baan in de techniek. Kristel vertelt: "Ik ben bewust op zoek naar vrouwelijk personeel. Zo hebben we een vrouwelijke werktuigbouwkundige binnengehaald."

Diversiteit zorgt voor goede sfeer

Volgens Kristel heeft een bedrijf diversiteit nodig voor een goede sfeer. "Met een goede mix van vrouwen en mannen, verdwijnt haantjesgedrag." Aan vrouwen die willen ondernemen geeft ze de boodschap mee dat er altijd een 'ja, maar' is. Daar moeten vrouwen zich volgens haar niet door laten leiden: "Je wilt er later geen spijt van krijgen dat je nooit je hart hebt gevolgd."

Pandemie geen belemmering voor missies

In de nabije toekomst hoopt Kristel op een handelsmissie naar België, "omdat de markten dichtbij ook belangrijk zijn." De coronapandemie hoeft geen belemmering te zijn voor zulke handelsmissies. Die vinden nu volledig digitaal plaats, zodat ondernemers vanuit hun bureaustoel kunnen aansluiten bij de sessies.

Meer weten over handelsmissies? 

Aanmelden voor een handelsmissie?

Wilt u net als Kristel ervaren wat een handelsmissie voor uw bedrijf kan betekenen? Ga mee op handelsmissie, bijvoorbeeld op 18 en 19 oktober naar het Verenigd Koninkrijk. Ondernemers in de Kunstmatige Intelligentie en Duurzame mobiliteit kunnen zich aanmelden. Daarnaast kunnen vrouwelijke ondernemers uit andere sectoren ook deelnemen aan de missie.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?