"Dankzij de EIA kunnen we sneller innoveren"

Gepubliceerd op:
9 augustus 2021

Vrijbloed Transport levert transportmiddelen voor de wegenbouw. Het bedrijf innoveert op verduurzaming. Duurzaamheidscoördinator Mathijs Vrijbloed: "Dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen we investeren in duurzaam materieel, ook als we de extra kosten niet kunnen doorberekenen aan de klant."

Als grote speler in de sector loopt Vrijbloed Transport voorop op het gebied van duurzaamheid. Vrijbloed: "Duurzaamheid moet de norm worden. Als wij innoveren, volgen andere bedrijven uiteindelijk ook." Vrijbloed Transport deelt de kennis en ervaringen dan ook graag met andere bedrijven.

Financiele risicos beperken

Die trekkende rol vraagt wel om een investering. "Innoveren brengt financiële risico’s met zich mee. Niet alle duurzame oplossingen zijn direct of in de toekomst te vermarkten. Daardoor kunnen we de extra kosten voor het duurzame materieel dat wij gebruiken nog niet doorberekenen aan de klant. Eigenlijk snijd je jezelf op korte termijn dus in de vingers als je kiest voor een duurzame oplossing." Dankzij de EIA kan Vrijbloed Transport de geïnvesteerde kosten aftrekken van de winst. Zo is het financieel aantrekkelijk om duurzamer materieel in te zetten en kan Vrijbloed Transport een verandering in de markt in gang zetten.

Verbruik verminderen

In de transportsector ligt de focus nu vaak op alternatieve energiebronnen voor de voertuigen, zoals elektriciteit en waterstof. Een elektrisch alternatief is nog niet voor alle voertuigen haalbaar. Daarom kijkt Vrijbloed Transport ook naar de mogelijkheden om energie en brandstof te besparen. Door dit in samenwerking met haar leveranciers te doen, zorgt het bedrijf ervoor dat innovatieve ideeën sneller gerealiseerd worden.

Zo verlaagt het bedrijf haar energieverbruik onder meer door de vrachtwagens zo gunstig mogelijk te ontwerpen en waar mogelijk elektrisch materieel in te zetten. "Iedere vrachtwagen is maatwerk. Door aanpassingen in het ontwerp besparen we energie. Bijvoorbeeld door de laadcapaciteit van het onderstel maximaal te gebruiken. Zo hoeven we ook minder vaak te rijden en verminderen we het aantal vervoersbewegingen." Daarnaast is een deel van het materieel van het bedrijf elektrisch. Onlangs kocht Vrijbloed 6 elektrische vrachtwagens. Op andere wagens maken ze gebruik van een elektrische autolaadkraan.

Meer weten?

Vragen over de EIA?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?