"Dankzij de WBSO hebben we meer budget voor de ontwikkeling van onze gentherapie"

Gepubliceerd op:
15 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
26 september 2022

Arts en onderzoeker David Mosmuller begon in 2019 met het bedrijf SanaGen. Samen met onderzoekers van SanaGen, Sanquin en het Nederlands Herseninstituut ontwikkelt hij, met hulp van de WBSO, een gentherapie voor bloedingsziektes zoals hemofilie.

De WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) zorgt voor een belastingvoordeel waardoor SanaGen meer budget overhoudt voor productontwikkeling.

Wereldwijd lijden rond de 1 miljoen mensen aan hemofilie en aanverwante bloedingsstoornissen. Bij mensen met deze zeldzame ziektes stolt het bloed niet of niet goed. Voor 75% van deze patiënten zijn de huidige behandelingen te duur. Deze nieuwe soort therapie moet praktischer en betaalbaarder worden dan bestaande behandelingen. David Mosmuller: "Wij willen ook de groep patiënten die de behandeling mislopen, helpen. Maar de ontwikkeling van onze gentherapie kost veel tijd en geld. Financiële steun is in ons werk essentieel."

Hulp van RVO

Tijdens het aanvragen van de Europese subsidie 'EIC Pathfinder', kwam SanaGen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) terecht. RVO bood hulp bij het indienen van de aanvragen. Dat is voor startende ondernemers vaak een lastige klus. RVO adviseert en checkt de aanvraag voor een ondernemer. Dat scheelt veel werk en vergroot de kans op succes.

Postdoctoraal onderzoeker Andrea D’Amico van Sanquin samen met David Mosmuller, CEO van SanaGen in het lab op de New West Health & Innovation District bij Sanquin in Amsterdam.

SanaGen bleek volgens RVO ook in aanmerking te komen voor de WBSO-regeling. Hiermee krijgt een bedrijf of zelfstandig ondernemer een belastingkorting. Voorwaarde is dat je werkt aan een technisch nieuw product of technisch-wetenschappelijk onderzoek. Mosmuller: "Met de WBSO-regeling kan ik loonheffingskorting krijgen. Dat betekent lagere salariskosten. Dus meer budget voor het ontwikkelen van onze gentherapie."

Voordelen WBSO-regeling

Mede dankzij de WBSO-regeling kan SanaGen doorgaan met de onderzoeken in het laboratorium, de technische ontwikkeling en het testen van de gentherapie. Als oprichter heeft Mosmuller ook als taak het onderzoek naar (meer betaalbare) gentherapie onder de aandacht te brengen en de volgende stappen voor de ontwikkeling van het product te regelen. Hiermee hoopt het bedrijf uiteindelijk wereldwijd patiënten met bloedingsziektes te kunnen helpen.

Meer weten?

Wilt u net als SanaGen profiteren van de voordelen van deze regeling? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw Research & Development-project en verlaag uw kosten.

Lees meer over de WBSO

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?